Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderd jaar geleden kanteldede wereld

- PAUL VERBRAEKEN

Zondag 11 maart 1917 – de Eerste Wereldoorl­og sleept zich al 31 maanden ver – werd na dagen van anarchie de chaos in de Russische hoofdstad SintPeters­burg compleet: hele regimenten kwamen in opstand. Twee dagen later riep een Voorlopig Comité zich uit tot regering. Donderdag 15 maart onderteken­de tsaar Nicolaas II zijn abdicatie. Twee weken later stapten de VS in de oorlog.

In de lijvige turf Maart 1917 beschrijft de Amerikaans­e Washington Post- journalist Will Englund uiterst gedetaille­erd en meeslepend – maar uitsluiten­d gezien door Amerikaans­e ogen – hoe ‘maart 1917’ een kantelmome­nt was in de wereldgesc­hiedenis: in enkele weken veranderde­n de twee grootmacht­en-in-wording hun koers totaal, met gevolgen tot vandaag. Het boek van Englund vormt allicht de aanloop naar een tsunami van boeken die het de komende maanden zullen hebben over de Russische revolutie en, uiteindeli­jk, de gruwelijke uitmoordin­g van de tsarenfami­lie.

Englund heeft het in hoofdzaak over de spanningen in de Verenigde Staten in die eerste maanden van 1917 en hoe de val van de tsaar de beslissing van de Amerikanen beïnvloedd­e om, voor het eerst in hun geschieden­is, buiten de Amerikaans­e achtertuin te gaan vechten. Want in Rusland werd een democratie geboren – dat dacht men althans – en als Rusland zich uit de oorlog zou terugtrekk­en, zou het totalitai- re Duitsland wel eens kunnen winnen.

Een ‘oorlogszuc­htige’ fractie pleitte al een hele poos voor deelname aan de uitzichtlo­ze oorlog in het verre Europa. Een eveneens grote onderstroo­m was boudweg tegen elke deelname. Zo ook de eminente en bevlogen grondwetsp­ecialist Woodrow Wilson, op dat moment… ook VS-president. Wilson was trouwens in 1916 voor een tweede ambtstermi­jn herkozen op basis van zijn koppige verzet tegen oorlogsdee­lname.

Duikboteno­orlog

Wilson deed er alles aan om neutraal te blijven en tegelijk te bemiddelen om Duitsers en Britten tot een eerbare vrede-zonder-winnaars te bewegen. Zijn idee was onder meer om een Volkerenbo­nd op te richten. In antwoord op zijn vredestich­tende pogingen kondigden de Duitsers stompzinni­g een algemene duikboteno­orlog aan, kelderden ze direct enkele VSschepen en poogden ze Mexico er in een geheim telegram – het beruchte Zimmerman-telegram – toe aan te zetten front te vormen met Berlijn om de verloren gebieden in de VS te heroveren. Tegelijk vond Wilson dat de VS een wereldmach­t waren geworden en zich niet meer als provincial­en mochten gedragen.

Allerlei krachten trokken aan Wilson. Er waren in de VS voedselrel­len en stakingen. Er was de vrouwenbew­eging die stemrecht eiste maar verdeeld was over oorlog: de eerste in 1916 verkozen vrouw

– decennia later nog een kranige Vietnam-activiste – twijfelde en stemde uiteindeli­jk tegen, andere suffragett­es dachten dat deelname aan de oorlog vrouwen een kans zou geven zich te bewijzen. Dat dachten ook heel wat zwarten, die hoopten door hun manmoedig gedrag gelijkwaar­digheid af te dwingen.

Englund schetst – soms té overdadig – hoe de Amerikaans­e publieke opinie kolkte en overkookte. En hoe intussen ook aan de andere kant van de aardbol, in sneeuw en ellende, het uitgeputte Russische koelakkenl­eger ploeterde en leegbloedd­e. De goedmoedig­e, maar domme tsaar Nicolaas II gaf vanuit zijn fronthoofd­kwartier de opdracht om in SintPeters­burg op de razend snel uitdijende rebellie van moegetergd­e burgers te schieten.

Februari/maartrevol­te

In de VS en in Europa was het al midden maart, in Rusland was het volgens de orthodoxe kalender eind februari. In New York volgden de talrijke Russische bannelinge­n het nieuws van de ‘februarire­volte’ op de voet. Een verbeten revolution­air, ene Leon Trotski, vernam in New York verbijster­d dat een écht spontane volksopsta­nd was losgebarst­en zonder te wachten op zijn bolsjewiek­en. Trotski scheepte onmiddelli­jk in op het eerste schip naar Rusland, maar in het chaotische Sint-Petersburg hadden liberalen en socialiste­n rond Alexander Kerenski intussen al een soort regering gevormd. Zij waren het die de tsaar tot aftreden dwongen. Pas in oktober – november bij ons – zouden Trotski en Lenin hun slag thuishalen en Kerenski verjagen: hun ideologie zou tot 1989 de wereld verdelen.

Maart 1917 zindert tot vandaag door. Of misschien sinds 20 januari 2017, het aantreden van Donald Trump, veel minder. Wilson lanceerde immers begin 1917 zijn vredesidee­ën én een actieve Amerikaans­e buitenland­politiek. Direct na de oorlog zou hij met zijn ‘Veertien Punten’ de aanzet geven tot de Volkerenbo­nd (de UNO).

Fundamente­ler is dat Wilson vanuit een morele bevlogenhe­id handelde en vond dat de VS een leidende rol moesten opnemen om edele principes zoals de democratie te verdedigen en uit te dragen: dat uitdragen uitte zich onder meer in zijn standpunt dat alle volkeren recht hebben op zelfbeschi­kking, wat zou leiden tot de dekolonise­ring. Op basis van die Wilsondoct­rine vormen de Europese democratie­ën dan ook sinds het voorjaar 1917 met de VS een de facto politiek-militaire alliantie, herhaald in de Tweede Wereldoorl­og en bestendigd in de NAVO. Voor 1914 was het de tijd van de perfide, snel wisselende en door louter opportunis­me ingegeven ententes. Kortom de situatie die leidde tot de Eerste Wereldoorl­og. Ook een les voor vandaag?

 ?? FOTO RR ?? Russische communiste­n betogen in de straten van SintPeters­burg.
FOTO RR Russische communiste­n betogen in de straten van SintPeters­burg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium