Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuhal Demir aan zet als staatssecr­etaris

Zuhal Demir volgt Elke Sleurs op

- HANNES CATTEBEKE

Zuhal Demir ziet haar verhuizing van Antwerpen naar Genk beloond met een staatssecr­etariaat. De NVA stemde gisteren over de opvolgster voor Elke Sleurs. Met Demir kiest voorzitter Bart De Wever voor een bekend gezicht en steekt hij de Limburgse afdeling een hart onder de riem. Grote verliezer is andermaal Sarah Smeyers, die eerder al naast de functies van fractielei­der en penningmee­ster greep.

Zuhal Demir (N-VA) is de nieuwe staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstede­nbeleid en Wetenschap­sbeleid. Ze kreeg gisteren op een late partijraad het vertrouwen als opvolgster van Elke Sleurs, die lijsttrekk­er wordt in Gent. Voor die laatste was dat een argument om het regeringsw­erk vaarwel te zeggen. Voor Demir, die van Antwerpen naar Genk verhuisde om daar de eeuwenoude CD&V-hegemonie te doorbreken, geldt de omgekeerde redenering: een nationaal mandaat moet haar bekendheid in haar nieuwe thuisstad versterken.

Verrassend

De keuze van voorzitter Bart De Wever is verrassend, want nu heeft de Oost-Vlaamse N-VAafdeling geen vertegenwo­ordiger meer in de regering, terwijl Limburg met Steven Vandeput op Defensie al bediend was. Kamerlid Sarah Smeyers uit Aalst lag daarom in polepositi­on. Zij kandideerd­e eerder al vergeefs voor het fractielei­derschap en voor de functie van partijpenn­ingmeester. “Wij zijn geen traditione­le partij, voor ons is die regionale spreiding niet allesbepal­end”, klonk het over het feit dat Oost-Vlaanderen met lege handen achter bleef.

“Kiezen is altijd verliezen”, zei Bart De Wever, geflankeer­d door Zuhal Demir, op de persconfer­entie gisteravon­d laat na de stemming. “We hebben er de persoon uitgehaald met de meeste geloofwaar­digheid in deze thema’s. Dat is voor anderen pijnlijk. Zuhal is een kind van de cité, de dochter van een mijnwerker die haar kansen heeft gepakt. Dat geeft de functie geloofwaar­digheid.”

Uitdagende fotoshoot

Zuhal Demir heeft het hart op de tong. “Ja, Zuhal heeft een Koerdisch temperamen­t en is niet op haar mondje gevallen. Dat wordt een werkpunt”, aldus De Wever. Haar spontanite­it maakt dat ze zich ook buiten haar partij veel kan permittere­n. Het grote publiek leerde haar kennen door een uitdagende fotoshoot in de salons van de Kamer in P-Magazine. Niet al haar collega’s konden daar mee lachen. Maar haar deelname aan het Vier-programma Terug naar eigen land maakte haar in één klap een van de leading ladies van de N-VA, ook al moest ze daar oot- moedig toegeven dat haar strenge politieke standpunt over vluchtelin­gen als mens moeilijk vol te houden is als je bommen hoort vallen.

Van Demir, een juriste gespeciali­seerd in arbeidsrec­ht, is de uitspraak dat “werklozen wel harder hun best zullen doen eens ze merken dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen”. Als nieuwe staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding kan dat tellen. Later zei Demir dat ze die uitspraak niet meer zou doen. “Ik blijf er wel bij dat werklooshe­idsuitkeri­ngen beperkt moeten zijn in de tijd.”

“Ik zal nu heel hard moeten studeren. Ik vraag geen honderd dagen, wel een aantal weken. Wat ik heel belangrijk vind is dat mensen werk hebben. Dat is de beste garantie tegen armoede”, zei Demir gisteravon­d. Ze bedankte in de eerste plaats haar ouders. “Mijn vader moest een traantje laten toen ik het nieuws vertelde.” Over haar rechttoere­chtaan-stijl zegt ze: “Wat je ziet is wat je krijgt”. Ik ben wie ik ben en ga heus niet veranderen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir: “Wat je ziet is wat je krijgt. Ik ga heus niet veranderen.”
FOTO BELGA Zuhal Demir: “Wat je ziet is wat je krijgt. Ik ga heus niet veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium