Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gent stunt op Wembley, ook Anderlecht en Genk bij laat ste 16

Eén kans in negentigst­e minuut volstaat om voor tweede jaar op een rij door te stoten naar achtste finales

- JÜRGEN GERIL

Dit is een van de meest onwaarschi­jnlijke kwalificat­ies in de 400 Europese duels van Anderlecht. Maar als u dacht dat de nieuwe aanpak van paarswit niet werkt: vergeet het. Overpowerd door Zenit, 30 achter en 38 procent balbezit. Maar in minuut 90 kwam er toch die ene kans voor Thelin. Bam. Die uitgoal was na de 20 in Brussel voldoende en voor het tweede jaar op rij zit Anderlecht in de achtste finales. Nooit smaakte een nederlaag zoeter.

Hoerenchan­ce. Vergeef het ons, maar die omschrijvi­ng kwam in ons op toen Isaac Thelin net voor affluiten de 3-1 binnenkopt­e. Anderlecht was in Sint-Petersburg niet eens aan het doel komen piepen, maar telkens als je denkt dat het niets wordt, zijn de Brusselaar­s daar. Het is hét verhaal van hun seizoen.

Al dwingen ze dat ook wel af door solidair te zijn. Dendoncker bleef lopen — zelfs bij 3-0 — Najar ging tegen beter weten de lijn af en hoewel Thelin op een eiland stond, bleef hij de duels aangaan. Harbaoui had wellicht al foert gezegd.

“We hadden ook geluk”, lachte René Weiler. “Maar voor het Belgische voetbal is het toch een goed signaal dat wij een topclub als Zenit elimineren. Hun twee backs van vorige week — onder wie toptransfe­r Branislav Ivanovic — speelden nu geen minuut. Dat zij zich aanpasten aan ons, toont hun respect.”

Boos op Acheampong

De tactiek van Weiler — de bal aan de tegenstand­er laten en omschakele­n — staat of valt natuurlijk met scherpe counters. En Zenit deed er alles aan om die te verhindere­n. Als Anderlecht al eens over de helft kwam, werden de spelers vanuit de tribune zelfs bekogeld met sneeuwball­en.

Al vergat paars-wit zelf ook om tegenaanva­llen op te zetten. Zoals verwacht had Zenit 69 procent balbezit, maar bij een balrecuper­atie vond Anderlecht geen aanspeelpu­nten. Stanciu was in tegenstell­ing tot vorige week offensief compleet

onzichtbaa­r.

“We zagen af”, vervolgde Weiler. “Maar dat was omdat Zenit zo dominant was. Al durfden ze ook de korte combinatie niet te spelen uit schrik voor balverlies, maar met lange ballen naar hun sterke spits Dzyuba duwden ze ons toch achteruit.”

Zo kregen de Brusselaar­s af te rekenen met de vroege tegengoal waar ze zo voor vreesden. Vorige donderdag was Acheampong nog de hond die beet, nu was hij de gebeten hond. Weiler kon de Ghanees de nek omwringen toen hij na balverlies niet eens de moeite nam om terug te lopen. Iedereen stond uit positie en Giuliano duwde de 1-0 binnen. Frankie mag al beginnen bibberen voor de nabespreki­ng.

Bovendien maakte ook doelman Rubén geen al te zekere indruk. Het was er helemaal niet aan te zien dat hij bij Barcelona werd opgeleid toen hij een bal van zijn voet liet springen, maar Zenit vergat te profiteren voor het lege doel. Anderlecht had tegenprikk­en nodig om op adem te komen, maar slaagde daar niet in. Al dwongen de Russen ook niet de ene kans na de andere af. Net toen we dachten dat het eerder Sint-Petersburg was in plaats van Zenit, was het toch twee keer raak. Dzyuba rondde een heerlijke combinatie af en toen de sterke targetaanv­aller ook Deschacht aftroefde, was het via Giuliano 3-0.

Nuytinck aanvaller

Hopeloos leek het. Zenit had nog geen enkele thuismatch verloren en zonder de geblesseer­de Teo had Anderlecht geen aanvaller meer op de bank. Het kon nu wel alles of niets spelen en Weiler gooide Nuytinck in de spits naast Thelin. “We hebben Teo gemist”, bekende de trainer nog. “Maar in zo’n confrontat­ie moet je fysiek top zijn. Toen ik naar mijn bank keek, besefte ik dat Nuytinck de enige was met een profiel als Teo. Bovendien is hij het gewend om tegen sterke aanvallers te spelen.”

Die ene bal van Dendoncker kwam, Nuytinck kopte terug en Thelin scoorde. Wat een explosie.

Zo veroordeel­de Anderlecht Nicolas Lombaerts tot nog 87 dagen dwangarbei­d in Sint-Petersburg, zonder Europese tripjes naar pakweg AS Roma of Olympiacos. Het is Anderlecht dat vandaag in de lotingtrom­mel gaat en blijft strijden op twee fronten. Ja, ze kunnen zowel in België als Europa nog succesvol zijn, want vanaf nu heeft Weiler een Europese ploeg en een Belgische ploeg. “We gaan er alles aan doen om ons ook in de volgende ronde te kwalificer­en”, besloot hij.

 ?? FOTO BELGA ?? Anderlecht feest dat het een lieve lust is. De negentigst­e minuut bracht onverwacht nog de kwalificat­ie.
FOTO BELGA Anderlecht feest dat het een lieve lust is. De negentigst­e minuut bracht onverwacht nog de kwalificat­ie.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium