Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Unia onder vuur

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia ligt onder vuur. Unia, dat als missie heeft “discrimina­tie bestrijden en gelijke kansen bevorderen in een geest van dialoog, samenwerki­ng en respect”, krijgt zware kritiek van joodse organisati­es en van N-VA. En dat is een zeer spijtige zaak.

Oorzaak van het dispuut is een mail van een medewerker van Unia aan directeur Els Keytsman waarin hij de veroordeli­ng van een man die tijdens een betoging antisemiti­sche liedjes heeft gezongen, onterecht vindt. Deze interne mail werd gelekt aan het blad Joods Actueel. Nu was de relatie van de joodse gemeenscha­p met Unia al niet echt goed. Het was niet de eerste keer dat Joods Ac

tueel uithaalde. Ook N-VA is nooit een fan van Unia geweest. Er was al onenigheid met Ben Weyts over het onverdoofd slachten en met Liesbeth Homans over de praktijkte­sten voor sociale woningen. Deze week nog haalde Unia zich de woede van N-VA’sters Valerie Van Peel en Annick De Ridder op de hals omdat de organisati­e pleitte voor positieve discrimina­tie voor vrouwen.

En nu is er deze kwestie. Annick De Ridder was er als de kippen bij om uit te halen naar Unia. En Liesbeth Homans stelt een onderzoek in naar de organisati­e. Unia zegt dat het nog geen officieel standpunt heeft ingenomen.

Een storm in een glas water? Verre van. Je moet je echt wel afvragen waarom een medewerker van Unia, dat al moeilijke banden heeft met de joodse gemeenscha­p, zo dom is om deze mail te schrijven. En je moet je ook afvragen waarom een andere medewerker het nodig vindt om die te lekken. Dat duidt op verdeeldhe­id binnen de rangen, en dat is niet goed voor een organisati­e die in deze woelige tijden discrimina­tie moet bestrijden. Dat de directeur van het centrum uit de groene partij komt, maakt de positie van Unia in politieke kringen ook niet sterker. Els Keytsman is een gemakkelij­k doelwit voor rechtse politici. Met andere woorden: het centrum lijkt te kwetsbaar voor de taak die het op zich moet nemen.

Maar dat betekent niet dat de voortduren­de aanvallen van N-VA op Unia gerechtvaa­rdigd zijn. Het centrum is ooit opgericht om eensgezind, over alle partijen en parlemente­n heen, de discrimina­tie te bestrijden. Als N-VA van mening is dat het niet naar behoren functionee­rt, moet de partij daar een politieke zaak van maken en met een voorstel komen om discrimina­tie wel efficiënt aan te pakken. Voortduren­d hard uithalen, klinkt sommige N-VA-kiezers misschien als muziek in de oren, maar het houdt ook een gevaar in. Discrimina­tie en racisme bestrijden is in deze steeds meer diverse samenlevin­g almaar belangrijk­er. Dat moet op de juiste manier gebeuren, met respect voor alle bevolkings­groepen en niet onder constante politieke druk. Dit soort incidenten maakt dat onmogelijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium