Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen officieel standpunt”

Unia betreurt lek interne mail

-

Unia betreurt dat de mail die een medewerker naar zijn collega’s heeft gestuurd, is uitgelekt. “Deze mail geeft niet het officiële standpunt van Unia weer”, zegt Bram Sebrechts, woordvoerd­er van Unia. “We begrijpen dat Joods Actueel verbaasd is over de inhoud van deze interne mail.”

Wat is het officiële standpunt van Unia over het vonnis dan? “Er is altijd onderling overleg tussen onze directie en onze medewerker­s vooraleer een reactie naar buiten gaat. Wij hebben nog geen officieel standpunt ingenomen over deze zaak, omdat we het dossier eerst grondig willen inkijken. Maar uiteraard keuren we elke vorm van antisemiti­sme af”, zegt Sebrechts.

Is het niet vreemd dat Unia een klacht indient voor het scanderen van anti-joodse leuzen en dat een medewerker vervolgens suggereert dat de straf onterecht is? “Wij hebben ons in dit dossier ‘benadeelde partij’ gesteld”, zegt Sebrechts. “Dat wil zeggen dat het parket ons op de hoogte houdt van de stand van zaken. We zullen het vonnis nu grondig bestuderen.”

Constructi­eve samenwerki­ng

Volgens Sebrechts is het absoluut geen probleem dat een juriste van Unia in persoonlij­ke naam allerlei teksten onderteken­t die kritisch zijn voor Israël. “Onze juriste doet dat in haar hoedanighe­id van schrijfste­r. Dat is haar grondwette­lijke recht.”

Is het wel gezond dat een gelijkekan­sencentrum zo overhoop ligt met een belangrijk deel van de joodse gemeenscha­p? “Kijk, de situatie met de joodse gemeenscha­p verloopt al jaren stroef”, zegt Sebrechts. “We hebben daarom al samengezet­en met vertegenwo­ordigers van Joods Actueel en de Vereniging van Joodse Organisati­es. We blijven vragende partij om in de toekomst constructi­ef samen te werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium