Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oververmoe­ide Ben Weyts heeft ziekenhuis verlaten

Minister lijdt aan tijdelijk geheugenve­rlies

- (cwil)

Vlaams minister Ben Weyts (NVA) heeft donderdagv­oormiddag het ziekenhuis verlaten. Hij werd woensdag onwel in het Vlaams Parlement, wellicht door stress en vermoeidhe­id.

Ben Weyts werd woensdag in het Vlaams Parlement onwel toen hij een vraag van Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) aan het beantwoord­en was. Hij werd naar het ziekenhuis van Halle gebracht, waar de dokters vaststelde­n dat hij een aanval van transiënte globale amnesie’ had. Dat is een soort vlaag van ver- wardheid en desoriënta­tie die gepaard gaat met geheugenve­rlies. Mogelijke oorzaken daarvan zijn een hevige fysieke inspanning, stress en vermoeidhe­id. Volgens zijn entourage herinnert Ben Weyts zich niets meer van het incident. De minister wil nu even rusten, maar zal dit weekend zijn activiteit­en weer oppikken.

Politiek als topsport

Weyts is niet de eerste politicus die met zware vermoeidhe­idssyndrom­en te maken krijgt. Enkele weken geleden werd ook Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) tijdens een parlementa­ire zitting onwel, naar eigen zeggen door een lage bloeddruk.

“Politiek is nu eenmaal topsport. Sommige mensen zijn ervoor gemaakt, anderen niet”, zegt sportarts Chris Goossens. “Toppolitic­i moeten vooral zeer stressbest­endig zijn. Anders begin je te flippen als je meteen moet antwoorden op drie à vier problemen tegelijk. En ze moeten ook goed slapen. Wie elke dag van 6u ’s morgens tot 1u ’s nachts werkt, kan zich niet permittere­n om piekerend wakker te liggen.”

Volgens Goossens doet Weyts het lang niet slecht. “Hij is bijvoorbee­ld heel sportief. De minister is vaak terug te vinden op de loopband of op de fiets. Maar soms kookt het potje toch eens over, omdat een mens nu eenmaal zijn limieten heeft. Maar sportievel­ingen als Ben Weyts komen dat snel te boven.”

Goossens waarschuwt wel andere politici. “Er zijn nog te veel parlements­leden en ministers die ongezond eten, veel alcohol drinken en kilo’s bijkomen. Iedere politicus zou genoeg moeten sporten. Daardoor worden hormonen geactiveer­d die ervoor zorgen dat een persoon zich beter voelt. De spreuk ‘ een gezonde geest in een gezond lichaam’ is niet voor niets overbekend. Precies daarom was ik zo gefrustree­rd toen federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld, red.) in het tv-programma Het Huis vertelde dat ze zonder succes van alles had geprobeerd om af te vallen, en dat ze het daarom heeft opgegeven. Dat is een verkeerd signaal.”

 ?? FOTO PN ?? De minister werd woensdag onwel in het parlement.
FOTO PN De minister werd woensdag onwel in het parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium