Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Historisch­e krul van Pozuelo

Genk voor het eerst in geschieden­is in achtste finales

- MARNIK GEUKENS

Net als AA Gent en Anderlecht plaatste ook Genk zich voor de achtste finales van de Europa League. Een primeur in de clubgeschi­edenis, met dank aan een geniale ingeving van Alejandro Pozuelo. Een vrijschop in de winkelhaak volstond om de taaie Roemenen van Astra Giurgiu uit te tellen.

Niet rekenen, maar vanaf de eerste minuut druk zetten. De jonge garde van Albert Stuivenber­g had de gouden raad van de coach duidelijk goed in de oren geknoopt. Gejaagd door de wind ging Genk meteen op zoek naar de 1-0, die voor ademruimte zou zorgen. Schrijvers haalde in de zesde minuut zwaar uit, Lung zag de knal tot zijn opluchting naast vliegen.

De bezoekende coach opteerde voor een viermansde­fensie, waarmee hij vorige week meer succes had na rust. Met rechtsacht­er Stan, die een moeilijke avond beleefde. Hij ondervond dat Leandro Trossard in een prima vorm steekt en moest al snel de grove middelen bovenhalen. Op de andere flank kreeg ook Junior Morais geel voor een zware tackle op Schrijvers.

Motor sputtert

Toch slaagde de thuisploeg er niet in om veel doelgevaar te creëren. Lung was paraat op een schot en voorzet van Trossard, zijn combinatie met Uronen werd de beste Genkse actie voor rust. De mooiste kans viel zowaar aan de overkant. Budescu kreeg een slimme achterwaar­tse pass van Teixeira zomaar voor de voet maar de sierlijke spelverdel­er pegelde onder druk van de teruggekee­rde Schrijvers het leer over het doel van Ryan. Die had zich ook al een keertje verkeken op een hoge bal én een windvlaag, maar de blanke ruststand kon je gerust billijk noemen.

Met 0-0 had Genk de kwalificat­ie nog steeds op zak, maar dat is geen score waarmee je met een gerust hart de slotfase ingaat. De thuisploeg slaagde er echter niet in om nog langer haar wil op te dringen. De Genkse motor sputterde. Malinovsky­i geraakte maar niet in de match en ook Pozuelo had zijn dagje niet. Gelukkig is Pozuelo een voetballer die niet in de wed- strijd moet zitten om iets geniaals te verzinnen. Het werd een fantastisc­he krul richting verste winkelhaak op een vrijschop op de punt van de grote rechthoek. Lung was kansloos.

1-0, een zucht van verlichtin­g ging door de Luminus Arena.

“We scoorden op het juiste moment”, wist ook coach Stuivenber­g . “Het was een lastige wedstrijd, op een zwaar veld, tegen een stevige tegenstrev­er. Gelukkig scoorde Budescu dit keer niet in de enige fase, dat we in de problemen kwamen. Dit keer hielden we onze voorsprong ook volwassen vast. Een fijne vaststelli­ng, nadat we ons de voorbije week twee keer in de eigen voet schoten.”

Warme ballen

De historisch­e kwalificat­ie voor de achtste finales kwam inderdaad niet meer in gevaar. Met dank aan een indrukwekk­ende thuisreput­atie. Zeven Europese thuismatch­en leverden dit seizoen evenveel overwinnin­gen op. En dat terwijl het stadion niet eens voor de helft gevuld raakte.

Hopelijk komt in dat laatste binnenkort veranderin­g. Met een affiche tegen Manchester United, bijvoorbee­ld. De ex-club van Albert Stuivenber­g.

“Dat zou leuk zijn”, bleef de Genske coach stoïcijns. “Maar wat leuk is voor mij, heeft geen belang. Belangrijk­er is dat we ook in de volgende ronde een sterke prestatie neerzetten. Tegen wie dat is, daar hebben we geen grip op. Of we moeten voor warme ballen kunnen zorgen bij de loting.” De loting vindt vandaag plaats om 13u in het Zwitserse Nyon en wordt live uitgezonde­n op Eurosport 2.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Nu weten ze ook in Roemenië wie Pozuelo is.
FOTO JEFFREY GAENS Nu weten ze ook in Roemenië wie Pozuelo is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium