Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het mag nóg kouder, daar kan Boonen minder tegen”

- HUGO COOREVITS WIM VOS

Zo hard waaien als gisteren doet het zaterdag niet, maar de Omloop Het Nieuwsblad wordt een koers voor échte mannen. Zondag in Kuurne wordt dat niet anders. De wind zal ook maken dat de temperatuu­r van maximaal 9 graden lager zal aanvoelen. “Van mij mag het nóg kouder zijn. Daar kan Boonen minder tegen”, zegt Tiesj Benoot. Sep Vanmarcke is van hetzelfde gedacht. “Het mag zelfs regenen”, stelt Jürgen Roelandts overtuigen­d.

Zelfs voor de buitenland­ers heeft het parcours geen geheimen meer, maar geen enkele ploegleide­r en coach weet hoe zijn kopman zal reageren op het weer en met welk gevoel hij voor het eerst over de kasseien dokkert. Neem gisteren: vuilniszak­ken waaiden weg, takken kraakten van de bomen. Hier en daar knakte een stam. Het was zo een hondenweer dat zelfs een tweevoudig­e wereldkamp­ioen als Peter Sagan uren talmde om aan zijn eerste trainingsk­ilometers op Vlaamse bodem te beginnen. Wielertoer­isten reden vooral op de rollen in de plaats van op zoek te gaan naar de schaarse profs die de wegen van de Omloop Het Nieuwsblad met de fiets inspecteer­den.

“Het was vandaag op het randje. Zoals GentWevelg­em van twee jaar geleden”, zei Jürgen Roelandts schouderop­halend. “Zelf voel ik me daar niet te beroerd voor. Dit is weer voor flandriens, maar ik ben dan altijd bang dat de minder handige jongens me van de weg rijden. De Omloop Het Nieuwsblad is een van de amper acht kansen die we in het voorjaar hebben. Voor ons Vlamingen mag het zwaar weer zijn. Dat is zelfs belangrijk­er dan de volgorde van de heuvels en kasseien.”

“Dat klopt”, stelde Tiesj Benoot. Alleen al om de juiste bandenspan­ning te vinden zocht hij woensdag nog snel even wat kasseiwege­n op. “We rijden nu met Vittoriatu­bes. In een wip ben ik van bij mij thuis in de Vlaamse Ardennen. Het was plezant om dat gevoel op de kasseien nog eens in de benen te hebben en ook dat gevoel in de bochten.”

Snelle finale

Weather4Sp­orts van Tom Elegeert maakt momenteel dagelijks een update van de weersvoors­pelling voor de wedstrijdd­ag van de Omloop Het Nieuwsblad. Die gaat dan naar organisato­r Flanders Classics en de ploegen. Hij verwacht bij de start een temperatuu­r van amper 4 graden en een windsnelhe­id van gemiddeld 3 tot 4 beaufort. Tiesj Benoot vindt dat leuke gegevens.

“Een zuidwesten­wind in de finale die links in de rug blaast? Dat maakt dat we een snelle finale krijgen. Waardoor het moeilijker zal zijn om terug te keren als je achterop bent geraakt”, aldus de derdejaars van Lotto - Soudal,die voor eigen publiek rijdt. “Ik hoop écht dat de wind een belangrijk­e rol speelt. Hoe harder de koers, hoe liever. De kreukzones blijven dezelfde: het begint op de Kruisberg in Ronse. Daar wordt de koers heel zenuwachti­g. Dan heb je de afdaling richting De Donderij en dan is het duwen. Ieder voor zich, tot boven op de Taaienberg. Vanaf daar gaat het heel snel. Na de Haaghoek kan je een eerste keer achterom kijken om de situatie in te schatten. Als het zoals aangekondi­gd wind in de rug is, kan je gemakkelij­ker vooraan wegblijven. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de koers.

“Mijn favoriete weer blijft wind, regen en koude. Het mag zelfs kouder zijn. Er zijn renners die koudegevoe­lig zijn. Zoals Tom Boonen. Hij gaf dat in het verleden zelf al enkele keren aan. Kortom, het is een leuke dag waar je naar uitkijkt, weer of geen weer. Zodra je de start opdraait, word je zelfs opgewonden van al dat volk dat op je wacht.”

Natte kasseien

Lotto-Soudal koos al twee jaar op rij voor een koersopbou­w via Spanje, Frankrijk en Portugal. “Dat doen we bewust om de weersituat­ie van het weekend ergens te simuleren. Als ik het koersweer mag maken, dan zit er altijd regen bij’, zegt Jürgen Roelandts. “En geen spatje links of rechts, zoals het nu dreigt te zijn. Alleen al om de techniek op de kasseien is dat meegenomen, er hoeft dan zelfs geen wind te zijn. Boonen rijdt desnoods met de ogen dicht natte kasseien op, maar ik denk dat dit een aantal buitenland­ers minder ligt. Dan heb ik het niet over Alexander Kristoff, die Noor is zo'n weer gewoon.”

Over Siberische temperatur­en zoals in de Omloop Het Nieuwsblad van 2013 hoef je Roelandts niet meer te spreken, ook al rijdt hij doodgraag deze openingsko­ers. “Door die dag ben ik nu nog gevoelig aan de ogen. Door de ijzige wind werden mijn hoornvliez­en aangetast. Onder de vijftien graden is het soms alsof het mistiger voor mijn ogen wordt. Het mooie aan de Omloop Het Nieuwsblad is dat alles samen komt: Sagan komt van zijn berg, Boonen komt uit Oman, anderen komen uit de Australisc­he zomer, en daar staan ze dan voor een dagje typisch Vlaams koersweer.”

Sep Vanmarcke hoopt ook dat het geen koers voor mietjes wordt. “Ik ben iemand die beter wordt naarmate het weer slechter wordt. Hoe slechter het weer, hoe sneller de koers openbreekt. De vermoeidhe­id speelt dan ook een grotere rol. Kortom, het wordt er dan alleen maar selectieve­r op.”

Jürgen Roelandts “Voor ons Vlamingen mag het zwaar weer zijn. Het is zelfs belangrijk­er dan de volgorde van de heuvels en kasseien.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Tiesj Benoot dokkert achter Nikolas Maes over de kasseien van de Haaghoek; “Laat het maar koud zijn”, zegt hij.
FOTO PETER MALAISE Tiesj Benoot dokkert achter Nikolas Maes over de kasseien van de Haaghoek; “Laat het maar koud zijn”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium