Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vanaf volgend jaar wordt het mijn voltijdse hobby”

In het Wezenbergb­ad vinden dit weekend de Vlaamse zwemkampio­enschappen plaats. Sinds de start van dit zwemseizoe­n is exolympiër Elise Matthysen aan de slag als coach. Op het Vlaams jeugdkampi­oenschap twee weken geleden zag ze haar zwemmers meteen al enke

- TESS VAN LINDEN

Na haar deelname aan de Olympische Spelen in Peking zette de ondertusse­n 24-jarige Matthysen haar zwemcarriè­re stop. Vanaf dit seizoen is ze echter weer terug te vinden rond het zwembad, hoewel ze ditmaal zelf achter de startblokk­en zal blijven.

“Voor mij is dit een beetje een overgangsj­aar”, zegt Matthysen. “Erna Torreele heeft me gevraagd om haar job bij zwemclub Iloka in Kapellen over te nemen. Voorlopig geef ik wekelijks een van de vijf trainingen aan jongeren van 13 en 14 jaar. Vanaf volgend seizoen neem ik het echter volledig van haar over. Ik haal erg veel voldoening uit het coachen van jonge zwemmers. Ze hebben nog veel potentieel en zijn ook heel gemotiveer­d.”

Vanavond worden in het Wezenbergz­wembad de eerste baantjes getrokken van het Vlaams kampioensc­hap. De jeugdreeks­en kwamen echter twee weken geleden al aan bod. Tijdens die wedstrijd zag Matthysen haar zwemmers het beste van zichzelf geven. “Op het jeugdkampi­oenschap hebben mijn zwemmers stuk voor stuk hun tijden verbeterd en er zaten ook best wat podiumplaa­tsen bij. Het afgelopen halfjaar zijn ze merkbaar verbeterd en sneller geworden. Ik kan niet anders dan tevreden zijn. Het is ook een bevestigin­g als coach: soms is het voor mij nog wat zoeken, maar dit toont toch aan dat ik goed bezig ben.”

Niet de nieuwe Ronald Gaastra

Ondanks het feit dat Matthysen de smaak van het coachen te pakken heeft, heeft ze niet de ambitie om op lange termijn aan de slag te gaan als coach bij de nationale zwemploeg. “Het is niet mijn bedoeling om de volgende delegatie olympische zwemmers aan te voeren. Het trainen van jongeren vind ik zo leuk, net omdat er al eens gelachen kan worden. Het hoeft er niet altijd serieus aan toe te gaan en we slaan al eens een oefening over om gewoon plezier te maken. De jongeren zijn ook niet verplicht vijf trainingen per week te komen, maar ze staan er wel elke keer. Ze willen er dus zelf ook echt voor werken. Dat is fijn om te merken.”

Als jonge zwemmer was Matthysen een pupil van Ronald Gaastra. Nu ze echter zelf coach is, doet ze dat toch op een andere manier. “Ik heb erg veel van hem geleerd en probeer nu wel dezelfde technieken aan mijn zwemmers aan te leren, maar het verschil in niveau is eigenlijk te groot om me door hem te laten inspireren. De trainingen met Ronald waren erg serieus, hier gaat het er speelser aan toe.”

Zwemmen, chemie en volleybal

Zelf zwemt Matthysen nog mee met de Masters, hoewel ze er voorlopig geen behoefte aan lijkt te hebben om zich opnieuw te bewijzen op wedstrijde­n.

“Ik onderhoud het zwemmen inderdaad nog wel een beetje en er worden wel eens wedstrijde­n georganise­erd, maar ik voel niet meteen de nood om daaraan deel te nemen. Ik concentree­r me nu op het coachen, mijn job als lesgever chemie in het hoger onderwijs en de volleybalc­arrière van mijn vriend. Hij speelt in Zoersel in liga B. Gelukkig komen onze schema’s net zo uit dat we op dezelfde dagen thuis zijn. Op die manier vind ik het perfect lopen”, besluit Matthysen.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Elise Matthysen. Vorig jaar toen ze haar opleiding kreeg als coach. Ondertusse­n is de exolympiër echt aan de slag. “Ik haal er erg veel voldoening uit.”
FOTO JAN BRYS Elise Matthysen. Vorig jaar toen ze haar opleiding kreeg als coach. Ondertusse­n is de exolympiër echt aan de slag. “Ik haal er erg veel voldoening uit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium