Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer ouders leren kind in nood redden

Massa bezorgde moeders en vaders op cursus ‘levensredd­end handelen bij baby’s en kinderen’

- SYLVIA MARIËN

Steeds meer ouders leren hoe ze in nood het leven van hun baby of kind moeten redden. De EHBOcursus­sen die eerder vooral onthaaloud­ers en kinderverz­orgers opleidden, trekken nu almaar meer bezorgde moeders en vaders.

“Enorm akelig”, vindt Wendy Fiers het wanneer ze met zweet in haar ene hand en twee vingers van haar andere hand op het borstkasje van een babypop duwt. “Ik wist niet dat je zo hard moet doorduwen om weer leven in zo’n kleintje te krijgen...” Het is donderdaga­vond halftien en we zijn aan de praktijk beland in Gemeenscha­pscentrum Luchtbal in Antwerpen. Hier verzamelen kinderverz­orgers, leerkracht­en en ouders voor de drie uur durende cursus Levensredd­end handelen bij baby’s en kinderen van 0 tot 12 jaar. Voor 35 euro per persoon leren ze hoe ze een kindje helpen dat in levensgeva­ar is. “Vooral jonge ouders zijn bij een eerste kindje op zoek naar een stuk zekerheid”, zegt Eef Vervecken van Delta Healthcare Consulting (in Willebroek), dat in heel Vlaanderen opleidinge­n zoals nu op Luchtbal organiseer­t.

Delta Healthcare Consulting is een van de ongeveer 130 organisati­es in Vlaanderen die zich specialise­ren in EHBO bij kinderen. “Ze mogen een attest levensredd­end handelen afleveren aan onthaaloud­ers en werknemers in de kinderopva­ng”, zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. “Profession­als in die sector moeten sinds 2009 verplicht zo’n attest halen, dat om de drie jaar moet worden hernieuwd.”

Het is uit die regelgevin­g dat de organisati­es hun brood halen, maar ze merken dat een nieuwe doelgroep via mond-tot-mondreclam­e almaar vergroot: die van de bewuste ouders. “We voeren ook campagne via Facebook”, zegt Vervecken. “Zo krijgen we heel wat respons.”

Incident in de crèche

Woensdag nog raakte bekend dat een kinderverz­orgster in een crèche in Wolvertem het leven van een vijf maanden oude baby had gered dankzij haar attest. Ze had gezien hoe het meisje flauwviel en blauw kleurde en was meteen met de reanimatie gestart (zie kader). Nog voor de hulpdienst­en ter plaatse waren, was het kind weer bij bewustzijn. In 2008 kwam in een crèche een kindje om het leven nadat het in de fruitpap was gestikt. “Dat tragische incident was de aanleiding om die verplichte cursus levensredd­end handelen in te voeren voor onthaaloud­ers en kinderverz­orgers”, zegt Dave Noiron, education & training manager bij Ambuce Rescue Team in Wijnegem. “Het heeft heel wat zelfstandi­gen en kleine ondernemin­gen ertoe aangezet om op die markt te springen. Dat er nu liefst 130 zijn die een attest mogen afleveren, gaat het nut voorbij. Het is frustreren­d om te zien dat er ook lessen worden gegeven door mensen die echt niet technisch of pedagogisc­h bekwaam zijn daarvoor. Kind en Gezin laat die attesten wel leveren, maar er is geen enkele controle op.”

Praktijkvo­orbeelden

Trainers in levensredd­end handelen bij baby’s en kinderen moeten minstens de ambulancie­rsopleidin­g hebben genoten. Idealiter hebben ze, zoals Noiron, kilometers ervaring op de teller. Ze werken als verpleegku­ndige op een spoeddiens­t of intensieve zorgen bijvoorbee­ld. “Een pop reanimeren is toch nog wat anders dan een echt kind. Als je je cursisten zegt dat ze bij een hartstilst­and een gorgelend

DAVE NOIRON Ambuce Rescue Team “De kans dat een omstander je reanimeert, bedraagt in Nederland een op de twee. In ons land is dat maar een op de zes.”

geluid kunnen verwachten bijvoorbee­ld, dan zijn ze zich daarvan bewust en neem je de angst weg. Durven doen, daar komt het op aan. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat je wel zult reageren als het er om spant. Ik ken collega’s met massa’s ervaring die totaal blokkeren als het om hun eigen kind gaat.” Noiron merkt dat de cursussen vooral veel aantrek van ouders hebben wanneer kinderdagv­erblijven ze ter plekke organisere­n en de ouders daarvoor uitnodigen. “En we merken dat die ouders vaak voor familie en vrienden ook nog eens een cursus organisere­n. Zo gaat de bal almaar vaker aan het rollen. Een goede zaak, als je weet dat de kans dat een omstander je reanimeert in Nederland een op de twee bedraagt, en in ons land slechts een op de zes. We zijn echt wel aan een inhaalbewe­ging toe.”

Home party

Dat zegt ook Kevin Aelbrecht van A.M.T.S. in Lier. Hij is spoed- en mug-verpleegku­ndige in een Antwerps ziekenhuis en geeft daarnaast EHBO-opleidinge­n op maat, waaronder de cursus levensredd­end handelen. “Een ziekenwage­n is in zeven, acht minuten ter plaatse, en al na drie, vier minuten zonder reanimatie treedt er onherroepe­lijke hersenscha­de op”, zegt hij. “Je kunt beter iets doen dan niets. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat. Ik merk bijvoorbee­ld ook meer interesse bij leerkracht­en.”

In groep, met familie, vrienden of collega’s EHBO-lessen volgen, het is een concept dat hoe langer hoe meer ingang vindt. Dave Noiron gaf onlangs cursus aan een vriendengr­oep die achteraf een vrijgezell­enavond ging vieren. En in de zomer vorig jaar riep Delta Healthcare Consulting de EHBO-home party in het leven. “Voor ouders met jonge kinderen is het vaak niet evident om in de cursus te geraken”, verklaart Eef Vervecken. “Zeker als een baby nog borstvoedi­ng nodig heeft, is een home party ideaal.”

 ??  ?? Fadoua Iaallala met de oefenbabyp­op: “Ik voel mij nu een stuk zekerder.”
Fadoua Iaallala met de oefenbabyp­op: “Ik voel mij nu een stuk zekerder.”
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Wendy Fiers geeft hartmassag­e aan een babypop.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Wendy Fiers geeft hartmassag­e aan een babypop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium