Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef een leerkracht tijd om leerkracht te zijn”

Silke Luypaers verruilt de klas voor privésecto­r door onzekerhed­en en werkdruk

-

SILKE LUYPAERS Weldra exleerkrac­ht “Er is werk aan de winkel om het beroep aantrekkel­ijk te houden.”

Voor de jonge leerkracht Silke Luypaers zit het schooljaar er al op. Mede door de onzekerhei­d en hoge werkdruk in het onderwijs kiest ze na de krokusvaka­ntie voor een job in het bedrijfsle­ven. “Er schort iets aan het systeem.”

Over de secundaire school in Mol, haar collega’s en leerlingen krijgt Silke Luypaers geen kwaad over de lippen. “Integendee­l, mijn school gaf mij als beginnende leerkracht juist heel veel kansen. Maar het is het huidige onderwijss­ysteem waar veel aan schort. Dat zadelt beginnende leerkracht­en met erg veel onzekerhed­en op. Ook de werkdruk wordt zwaar onderschat. Toen de maatregel rond de twee extra lesuren bekendraak­te, heb ik voor mezelf het rekensomme­tje gemaakt.” De jonge Kempense stapt na de krokusvaka­ntie over naar de privésecto­r, hoewel ze in feite pas sinds vorige lente als taalleerkr­acht Nederlands-Engels aan de slag is. Niet dat ze haar werk niet graag meer doet. “Ik wil echt lesgeven met passie en zoek naar manieren om de leerstof zo boeiend mogelijk op de leerlingen over te brengen. Maar als je echt goed les wil geven, kruipt daar enorm veel tijd in.”

Werkagenda

De leerkracht legt even haar werkagenda open: per lesuur dat ze voor de klas staat, in zowel het derde en vierde als vijfde en zesde middelbaar, heeft ze vooraf minstens één uur voorbereid­ingstijd nodig. “Met twintig lesuren per week komt dat zo op het dubbele. Daar is zowel inhoudelij­ke voorbereid­ing als de specifieke aanpak per klas bij. Lesgeven in het derde is anders dan in het zesde en hangt ook af van de richting in ASO of TSO. Het is best mogelijk dat dit allemaal vlotter gaat eens je enkele jaren voor de klas staat.” Daarmee houdt het niet op. Ook de tests slorpen veel tijd op, vertelt ze. “Met een gemiddelde van drie tests per maand in acht klassen kom ik maandelijk­s aan 480 exemplaren die ik moet verbeteren. Daarbij moet je ervoor zorgen dat je al je beslissing­en erg goed indekt om achteraf geen problemen te krijgen. Dan hebben we het nog niet over klassenrad­en, ouderconta­cten en vergaderin­gen. De twintig uur klasmanage­ment zijn ook veeleisend. Je mag geen uurtje verslappen, je moet er stáán. Zag je onlangs Tom Waes in De Klas op Eén? Hij zei na afloop helemaal op te zijn. Dat gevoel ken ik maar al te goed. Ik werkte voordien al in een bedrijf en kan de vergelijki­ng maken.”

Individuel­e begeleidin­g

Daarboveno­p komt nog de individuel­e begeleidin­g van leerlingen die wat moeite hebben om te volgen en de deelnames aan de verschille­nde werkgroepe­n buiten de lesuren. “Die zijn echt heel leuk, maar het zorgt ervoor dat je vaak het gevoel krijgt dat het een race tegen de klok wordt. Ik wil graag hard werken en hou van uitdaginge­n, maar ik lijk nu te veel achter alles aan te hollen.” De extra twee lesuren die de overheid aan het werkpakket van de leerkracht wil toevoegen, vindt Silke Luypaers niet bevorderli­jk voor de onderwijsk­waliteit. “Met goed onderwijs geef je jongeren een goede start in onze maatschapp­ij. Geef leerkracht­en dan ook de tijd om een goede leerkracht te zijn. De meesten oefenen hun beroep echt met passie en inzet uit, maar ze verzuipen nu soms in de administra­tie eromheen. Het zou toch jammer zijn dat je die gemotiveer­de jonge leerkracht­en nu nog vaker zou zien afhaken? Zelfs zonder de invoering van de 22 uursregel zijn ze nu telkens nog onzeker of er in hun school wel voldoende uren zijn om hen les te laten geven. Er is werk aan de winkel om het beroep aantrekkel­ijk te houden.” En al die vakantie dan? Met dat cliché heeft ze het ook een beetje gehad. “Dat buitenstaa­nders ons harde werk een beetje lacherig behandelen, is echt niet leuk. Ook mijn ervaren collega’s zijn elk weekend voor school aan het werk. Veel vakantie? Ik heb sinds september niet veel aan mijn verlof gehad…” HANS OTTEN

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Silke Luypaers: “De meeste leerkracht­en oefenen hun beroep echt met passie en inzet uit, maar ze verzuipen nu soms in de administra­tie eromheen.”
FOTO BERT DE DEKEN Silke Luypaers: “De meeste leerkracht­en oefenen hun beroep echt met passie en inzet uit, maar ze verzuipen nu soms in de administra­tie eromheen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium