Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger was zoiets onmogelijk”

Gewezen directeur uit kritiek op Unia

-

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (NVA) krijgt veel bijval van andere partijen om een onderzoek te voeren naar de werking van het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum Unia. Johan Leman, de vroegere directeur van de voorloper van Unia, benadrukt dat een dergelijk incident vroeger ondenkbaar was. “Een medewerker besprak zoiets eerst met de directie, ook wanneer hij iets in eigen naam deed.”

Unia kwam deze week in opspraak nadat een interne mail van een medewerker bij het maandblad Joods Actueel was beland. Daarin zegt de medewerker dat de veroordeli­ng door de rechtbank van een pro-Palestijns­e betoger onterecht is. De betoger is in eerste aanleg veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke celstraf van zes maanden en een boete van 600 euro, voor het zingen van anti-joodse leuzen tijdens een manifestat­ie op het Sint-Jansplein in Antwerpen in 2014.

Volgens Joods Actueel zou er op de betoging zijn gezongen dat ‘alle joden de keel moet worden overgesned­en’, maar andere bronnen zeggen dat de veroordeel­de betoger dat niet letterlijk heeft gezongen, en dat het alleen om een interpreta­tie van Joods Actueel gaat. De betoger zou slogans hebben gezongen die verwijzen naar een bloedige gebeurteni­s in de geschieden­is waarbij Mohammed de joden heeft verslagen.

“Unia moet onbesproke­n zijn”

Maar hoe dan ook: dat een Uniamedewe­rker de zanger van antijoodse leuzen zelfs na een rechterlij­ke veroordeli­ng verdedigt, zet kwaad bloed bij Joods Actueel en de Vereniging van Joodse Organisati­es (VJO). Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans deelt de verontwaar­diging en wil nu “zo snel als mogelijk een geschikte instantie vinden om een onderzoek naar Unia te beginnen”. Vlaams Parlements­lid Bart Somers (Open Vld) sluit zich bij Homans aan. “Een instelling als Unia moet onbesproke­n zijn”, zegt Somers. “Het kan niet dat een medewerker van Unia de rechtsstaa­t in twijfel trekt. Unia moet integritei­t uitstralen. Het onderzoek moet uitwijzen of de mail een persoonlij­ke mening van een Unia-medewerker weergeeft, of dat er iets mis is met de hele bedrijfscu­ltuur van Unia.” Somers benadrukt wel dat hij de laatste jaren zelf geen problemen met Unia heeft gehad. “Tot hiertoe heb ik niet de indruk dat Unia een eenzijdig beleid voert.” Ook Vlaams Parlements­lid Yasmine Kherbache (sp.a) steunt het on- derzoek dat Homans heeft aangekondi­gd. “Er is blijkbaar sprake van een vertrouwen­sbreuk tussen vertegenwo­ordigers van de joodse gemeenscha­p en Unia. Een onderzoek kan uitklaren of er inderdaad een probleem is in de organisati­e. Ik benadruk wel dat er een onafhankel­ijke organisati­e moet blijven bestaan die waakt over de naleving van gelijke kansen. Europa verplicht ons daartoe”, zegt Kherbache.

“Werking Unia is niet zwartwit”

Joodse organisati­es zijn ook kwaad omdat een juriste van Unia, weliswaar in eigen naam, petities onderteken­t met zware kritiek op Israël. Ze vragen zich af of zo iemand nog neutraal kan oordelen over antisemiti­sche kwesties. “De vraag van de joodse organisati­es is legitiem”, zegt Kherbache. “Maar Unia heeft zich bijvoorbee­ld burgerlijk­e partij gesteld in een rechtszaak tegen de Franse komiek Dieudonné, omdat ze vond dat die man antisemiti­sche uitspraken deed. De werking van het centrum lijkt me dus zeker niet zwart-wit.”

Toch krijgt Unia ook kritiek van Johan Leman, die van 1993 tot 2004 directeur was van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebes­trijding, de voorloper van Unia. “In mijn tijd was het de afspraak dat een medewerker altijd eerst met de directie praat alvorens een petitie te onderteken­en, al tekent die medewerker de petitie in eigen naam. Zoiets kan heel delicaat zijn”, zegt Leman.

“Geen fouten gemaakt”

Els Keytsman, de huidige directeur van Unia, benadrukt dat haar me- dewerkers geen fouten hebben gemaakt. “Medewerker­s van Unia mogen in eigen naam petities onderteken­en. Dat is hun grondwette­lijk recht”, zegt Keytsman. “Ook de persoon die de gelekte mail heeft verstuurd, is niet in fout. De mail past in een interne afstemming van informatie tussen medewerker­s. Wij veroordele­n antisemiti­sme, maar zijn verbaasd over de uitspraak van de rechter omdat de tenlastele­gging vaag omschreven is, en omdat er geen concrete inbreuken op de antiracism­ewet worden aangehaald. We willen nu het vonnis inkijken. Wij veroordele­n ook het zingen van haatboodsc­happen, maar geloven wat dit betreft meer in een dialoog die tot oprechte excuses leidt, dan in een procedure voor de rechtbank.” CHRISTOF WILLOCX

 ?? FOTO'S BELGA ?? Uniadirect­eur Els Keytsman benadrukt dat haar medewerker­s geen fouten hebben gemaakt. Johan Leman, de vroegere directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebes­trijding, de voorloper van Unia, heeft toch bedenkinge­n.
FOTO'S BELGA Uniadirect­eur Els Keytsman benadrukt dat haar medewerker­s geen fouten hebben gemaakt. Johan Leman, de vroegere directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebes­trijding, de voorloper van Unia, heeft toch bedenkinge­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium