Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachtoffe­rs krijgen levenslang hulp

- (cel)

De allereerst­e, officiële terreuraan­slag in België werd in 2012 gepleegd door de Franse moslimextr­emist Brahim Bahrir, op twee agenten. Dat blijkt uit de lijst met dertien incidenten, die onze regering gisteren officieel erkende als terroristi­sche aanslagen waarbij Belgen betrokken waren. De slachtoffe­rs kunnen nu levenslang hulp krijgen.

Op de lijst staan vijf aanslagen in België, waaronder ook de aanslag op de luchthaven van Zaventem en metrostati­on Maalbeek en de aanval op het Joods museum. Maar de allereerst­e aanslag gebeurde volgens de regering in metrostati­on Beekkant in Sint-Jans-Molenbeek op 8 juni 2012. De Parijse salafist Bahrir stak toen twee agenten neer met een keukenmes. Bahrir was met de Thalys naar ons land gekomen, nadat hij in de krant had gelezen over rellen die Sharia4Bel­gium in Molenbeek in gang zette. Toen bleek dat die rellen voorbij waren, viel hij de politie aan. Een van de agenten was een vrouw van Marokkaans­e afkomst. Bahrir werd tot 17 jaar cel veroordeel­d.

Minder rompslomp

Hoewel ons land vroeger ook al getroffen werd door terroristi­sch geweld – denk maar aan de aanslagen van de C.C.C. in de jaren tachtig, is het voor het eerst dat België terrorisme erkent. “Slachtoffe­rs moeten nu geen klacht meer indienen om zich burgerlijk­e partij te stellen”, zegt justitiemi­nister Koen Geens (CD&V). “Het betekent heel wat minder administra­tieve rompslomp.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Politiemen­sen aan het metrostati­on in SintJansMo­lenbeek, waar Bahrir twee agenten had neergestok­en. Die aanval met een keukenmes wordt beschouwd als de allereerst­e terreuraan­slag.
FOTO ISOPIX Politiemen­sen aan het metrostati­on in SintJansMo­lenbeek, waar Bahrir twee agenten had neergestok­en. Die aanval met een keukenmes wordt beschouwd als de allereerst­e terreuraan­slag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium