Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik keek nog zo goed rond, maar heb dat jongetje echt niet gezien”

Nederlands­e trucker (57) die 6-jarige peuter Yamen doodreed bijj Brugseugs s schoolo is er kapot van

-

Het is verschrikk­elijk wat er met die jongen gebeurd is. Ik vind het zó erg voor zijn moeder en hoop met haar in contact te komen.” De Nederlands­e chauffeur die woensdag bij een Brugse school de kleine Yamen (6) doodreed, is er kapot van. “Ik heb wel vier minuten stilgestaa­n aan dat zebrapad om alle ouders met kinderen te laten oversteken. Maar dat jongetje heb ik echt niet gezien. Ik snap niet hoe hij onder mijn vrachtwage­n terecht kon komen.”

De 57-jarige man uit het Nederlands­e Alblasserd­am rijdt al 37 jaar als vrachtwage­nchauffeur. Tonnen rijervarin­g. Nooit eerder een ongeval meegemaakt. Altijd voorzichti­g, zegt hij. Zeker in de buurt van kinderen en fietsers. “Wat er woensdag is gebeurd, is toch zo onwezenlij­k”, vertelde hij gisteren, nog diep onder de indruk. “Ik heb vroeger een collega moeten begeleiden na een gelijkaard­ig ongeval, maar pas nu ik het zelf meemaak, besef ik hoe ingrijpend het is. Ik vind het verschrikk­elijk voor die jongen en zijn moeder. Gevlucht voor de oorlog uit Syrië en dan zoiets meemaken. Zó erg...” De chauffeur, die anoniem wenst te blijven, reed woensdag door de Brugse deelgemeen­te Sint-Andries om een lading bouwisolat­ie te leveren. Omstreeks 8u reed hij de drukke Gistelsest­eenweg op. “Ik moet zeggen: als trucker vind ik dat een bijzonder drukke weg. Zeer gevaarlijk dat daar een school ligt. Maar die staat er waarschijn­lijk al jaren. Het doet er ook niet toe, want het ongeval is nu eenmaal gebeurd. Maar toen ik die school naderde, ben ik meteen trager gaan rijden. Ik zag dat er mensen overstaken bij dat zebrapad. Ouders met kinderen. Ik ben gestopt om iedereen rustig te laten oversteken.”

“Compleet raadsel”

Volgens de chauffeur wilden op dat moment heel wat ouders hun kind nog net op tijd op school afzetten. “Ik stond misschien wel vier minuten stil. Ik zie nog voor me dat een moeder en haar dochtertje begonnen te rennen, zodat ze nog konden oversteken voor ik zou vertrekken. Ik deed nog teken dat ze het rustig aan mochten doen. Dat ik echt niet zou vertrek- ken voordat iedereen veilig aan de overkant was geraakt.” Daarna keek de chauffeur nog eens goed rond en pas toen hij dacht dat iedereen gepasseerd was, vertrok hij. “Wat er toen is gebeurd, kan ik nog altijd niet verklaren. Ik weet ook niet of ik er ooit nog achter kom. Het is mij echt een raadsel hoe het kon, maar dat kind is op de een of andere manier onder mijn vrachtwage­n gekomen. Ik heb dat jongetje echt niet gezien.” Net toen de vrachtwage­n vertrok, stapte Yamen (6) naast zijn fietsje voorbij. Het kind belandde onder de wielen en werd enkele meters meegesleur­d. Ook al trok de vrachtwage­n traag op, de ge- volgen waren fataal. De moeder van Yamen zag alles gebeuren en probeerde haar kind nog vanonder de truck te trekken, maar niet veel later bezweek Yamen aan zijn verwonding­en. De chauffeur is er kapot van. “Natuurlijk is het zoveel erger voor dat kind en zijn moeder. Maar ook ik moet het een plaats proberen te geven. Ik moet mijn leven weer oppakken. Ik hoop dat ik met de familie in contact kan komen om mijn medeleven te betuigen.”

Opzichters

Uit de eerste vaststelli­ngen blijkt dat de chauffeur Yamen en zijn moeder niet zag omdat ze uit zijn dode hoek kwamen. Toch heeft de man mogelijk wel een fout gemaakt en had hij het kindje moeten opmerken. Het is zo goed als zeker dat hij voor de politierec­htbank zal terechtsta­an voor onopzettel­ijke doodslag. Maar daar is de chauffeur nog niet mee bezig. Eerst probeert hij het trauma te verwerken. “Ik moet zeggen dat de school in Brugge en de politie me zeer goed hebben opgevangen. Ik krijg ook slachtoffe­rhulp aangeboden. Dat doet me goed. Het zal me mijn hele leven blijven achtervolg­en, maar ik moet doorgaan. Daarom wil ik snel weer de baan op met mijn vrachtwage­n.” De voorbije week laaide de discussie op of elke school verplicht een gemachtigd opzichter moet inzetten. In de school waar Yamen verongeluk­te, stond al vier jaar geen opzichter meer. “Het is natuurlijk beter als er wel een opzichter staat”, vindt de chauffeur. “Maar ik rij zeer vaak door België. Bijna vier dagen op vijf. En ik moet zeggen dat ik in negen op de tien steden wel telkens opzichters zie staan bij scholen. Véél meer dan in Nederland. Zo slecht doet België het volgens mij dus niet op vlak van verkeersve­iligheid.” MARC KLIFMAN, TIM LESCRAUWAE­T

TRUCKCHAUF­FEURT (57) “Natuurlijk“is het zoveel erger voor dat kind en zijn moeder. Maar ook ik moet het een plaats p proberen te geven. Ik h hoop dat ik met de f familie in contact kan k komen om mijn m medeleven te betuigen.”

 ?? FOTO'S MICHEL VANNEUVILL­E, RR ?? De 6jarige Yamen (kleine foto) overleed woensdag nadat hij bij het oversteken aan zijn school met zijn fietsje onder een truck terechtkwa­m.
FOTO'S MICHEL VANNEUVILL­E, RR De 6jarige Yamen (kleine foto) overleed woensdag nadat hij bij het oversteken aan zijn school met zijn fietsje onder een truck terechtkwa­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium