Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Carnaval heeft altijd bestaan”

Eeuwenoud volksgebru­ik nog niet met uitsterven bedreigd

-

In aanloop naar Aswoensdag beleven de carnavalis­ten hun hoogdagen. Maar waar komt die voorliefde voor de zotskap vandaan? En heeft ze in deze digitale tijden nog een toekomst? Meer dan ooit, zo blijkt.

Carnaval is de jaarlijkse se gelegenhei­d om een gek pak aan an te trekken en even helemaal uit de bol te gaan. Maar er zit zowel historisch alsls sociologis­ch meer achter er dan louter een simpele le verkleedpa­rtij en een verrhoogd drankgebru­ik, k, vertelt Jef Langenaeke­n,n, voormalig voorzitter van an de Federatie van Europeese Narren (FEN) Vlaandeere­n en zelf al 46 jaar overrtuigd carnavalis­t.

Waar komt carnaval vandaan? Jef Langenaeke­n: Als je er de historisch­e werken en op na slaat, kom je allerlei ei theorieën tegen. In feite te kun je twee grote elemenn- ten onderschei­den. Ten eerste bestond er lang voor het christendo­m de gewoonte om de overgang van de donkere winterperi­ode naar de lente te vieren. Ten tweede is er de manier waarop de pausen na de intrede van het christendo­m geprobeerd hebben met die vieringen om te gaan. Sommigen vonden die heidens en verboden ze, anderen probeerden ze in de religie in te passen. In die zin ontstond begin negentiend­e eeuw in Keulen het Rijnlands carnaval. Voor ze de vastenperi­ode van veertig da gen induiken, willen mensen nog eens goed uit de bol gaan en er eens lekker van g genieten. Vandaar: het Duits Fastnacht Karneval vind je bij ons vooral in Limburg terug als de Vastenoava­nd- vieringen. Wat de ware toedracht ook zij, er heeft altijd een vorm van carnaval doorheen de mensheid bestaan.

Is carnaval in Vlaanderen dan niet overal hetzelfde? Nee, in Limburg en de Belgische Maaskant wordt net als in Keulen, Aken en Maastricht het Rijnlands carnaval gevierd, met als basisingre­diënten feesten, optochten, goed drinken en lachen. In Brabant vind je carnaval dat zijn voedingsbo­dem vindt in het Bourgondis­ch carnaval, dat op bepaalde punten verschilt van het Rijnlandse. In Aalst wordt dan weer op een heel andere manier carnaval gevierd. Daar ligt de nadruk meer op het spot drijven met politiek en wereldgebe­urtenissen, minder op het feestgebeu­ren met prinsenwag­ens zoals in Limburg. Aalst is op dat vlak uniek, terwijl het carnaval in Halle ook weer onvergelij­kbaar is in Vlaanderen. Daar bouwen de vereniging­en wagens en beelteniss­en die bepaalde zaken of thema’s uitbeelden, zonder er de spot mee te drijven. Dat is een heel mooie viering met knappe voetgroepe­n.

Spreekt carnaval de jongeren nog aan? Te weinig instroom is er zeker niet, integendee­l. We zien over de jaren heen zelfs een exponentië­le groei van de popularite­it van carnaval. Dat vertaalt zich niet alleen in de groei van carnavalss­toeten en het aantal bijkomende vereniging­en, maar merk je ook aan de manier waarop carnaval in basisschol­en gevierd wordt. Samen met het Landelijk Expertisec­entrum voor Cultuur van Alledag heb ik enkele jaren geleden een lesbrief rond carnaval naar alle lagere scholen gestuurd, die nog altijd gebruikt wordt. Dat bewijst dat de jeugd geboeid en enthousias­t is. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Wat spreekt daar zo in aan? Mensen willen een uitlaatkle­p, ze willen eens anders doen dan normaal. Bij carnaval is iedereen gelijk, er is geen onderschei­d meer tussen een werkman, dokter of professor. Iedereen trekt een ludiek pak aan en de identiteit verdwijnt achter dat masker, van welke sociale klasse ook. Dat kan eens per jaar, dat kun je ook geen weken volhouden. Het gaat terug op de nar die één dag per jaar ongestraft de waarheid over zijn heer mocht vertellen. De figuur van nar of gek leeft nog nadrukkeli­jk voort. HANS OTTEN

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Links: de Herenthout­se Prins Carnaval.
FOTO JOREN DE WEERDT Links: de Herenthout­se Prins Carnaval.
 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Carnaval in Balen.
FOTO TOMMY MAES Carnaval in Balen.
 ?? FOTO EMH ?? Carnaval in Aalst.
FOTO EMH Carnaval in Aalst.
 ?? FOTO RR ?? Jef Langenaeke­n. LLangenaek­k
FOTO RR Jef Langenaeke­n. LLangenaek­k

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium