Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Projectont­wikkelaars betalen mee aan leefbaarhe­id Ring

Bouwen binnen 500 meter betekent verplicht bijdragen aan overkappin­gsfonds

- JAN STASSIJNS

Het Antwerpse stadsbestu­ur richt een stedelijk overkappin­gsfonds voor de Ring op. Het fonds zal initiatiev­en financiere­n die de leefbaarhe­id bij de overkappin­g bevorderen, zoals de inrichting van publieke ruimte. Het geld haalt de stad bij bouwprojec­ten van private projectont­wikkelaars in een perimeter van vijfhonder­d meter rond de Ring.

Bij een eventuele overkappin­g van de Antwerpse Ring zal het gebied rond de Ring een grote transforma­tie ondergaan. Daarom richt de stad Antwerpen een overkappin­gsfonds op waar private projectont­wikkelaars aan moeten bijdragen wanneer ze een nieuw bouwprojec­t starten in een perimeter van vijfhonder­d meter rond de Ring.

Dertig miljoen

De oprichting van het nieuwe fonds ligt in het verlengde van de stedenbouw­kundige lasten. Nu al kan de stad beslissen of ze een projectont­wikkelaar laat meebetalen voor het publiek domein bij grote projecten. Zo wordt er een bijdrage gevraagd om tegemoet te komen aan maatschapp­elijke noden. Het overkappin­gsfonds schept een kader voor de omgeving rond de Ring, dat in vier zones is onderverde­eld, zodat de bijdragen ook effectief kunnen worden ingezet in de omgeving van het betreffend­e project. “Bij een overkappin­g zal de waarde van de percelen en panden verhogen”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA). “Ook de omgeving zal drastisch veranderen. Het is dus niet onlogisch dat we aan projectont­wikkelaars vragen hun steentje bij te dragen aan de leefbaarhe­id van de buurt. Het is niet de bedoeling dat het fonds gebruikt wordt voor de financieri­ng van de overkappin­g zelf. Hoeveel geld het fonds uiteindeli­jk zal opbrengen, is moeilijk in te schatten. Maar dertig miljoen euro lijkt me niet overdreven. Het kan zelfs meer zijn.”

Voorzichti­g positief

Het overkappin­gsfonds is enkel voor nieuwe bouwprojec­ten langs de Ring. Het gebied rond Post X, de Slachthuis­site en Nieuw Zuid is bijgevolg vrijgestel­d. Projectont­wikkelaar Matexi heeft voorlopig geen projecten gepland in het gebied, maar is wel voorzichti­g positief. “Alles hangt af van hoeveel we zouden moeten bijdragen”, zegt Tim Peeters van Matexi. “Maar als dat redelijk is, kan het zeker een win-win zijn. Het is altijd interessan­t om verder te kijken dan enkel het perceel waar je iets realiseert en na te denken hoe een project kan aansluiten op het publiek domein.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium