Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stervoetba­ller moet niet terug naar cel

Zaalvoetba­ller Yassine Achahbar (28) krijgt enkelband

-

Zaalvoetba­ller Yassine Achahbar (28) uit Borgerhout vliegt niet terug de gevangenis in. Hij werd in 2013 betrapt op een ‘drugsgevoe­lige’ kaai, maar dat hij zelf bij smokkel betrokken was, kon niet worden bewezen. Hij krijgt nu een enkelband.

Vriend en vijand zijn het erover eens: Achahbar is een van de grootste talenten van het Antwerpse zaalvoetba­l. Een dribbelwon­der en een exponent van het voetbal op de pleintjes in Borgerhout. Hij schopte het tot de nationale ploeg, en werd in 2009 verkozen tot belofte van het jaar. En in 2011 won hij met FT Antwerpen de beker van België. In februari 2013 liep het mis. Achahbar testte tijdens een dopingcont­role positief op het gebruik van cannabis. De sanctie was drastisch: een schorsing van twee jaar. FT Antwerpen zette hem onmiddelli­jk aan de deur.

Twee Nederlande­rs

Het ging van kwaad naar erger. In oktober 2013 belandde Achahbar in de gevangenis op verdenking van betrokkenh­eid bij cocaïnesmo­kkel. Bewakers hadden hem betrapt op een kaai waar wel vaker drugs worden aangetroff­en. Iets verderop werden twee Nederlande­rs opgepakt. Achahbar legde als enige verklaring­en af. Hij zei dat hij naar de haven was gekomen om eender wat uit een container te stelen, maar geen drugs. De Nederlande­rs kende hij niet en hij ontkende elk contact met het crimineel milieu. Het openbaar ministerie heeft nooit hard kunnen maken dat Achahbar op het punt stond om cocaïne uit een container te halen. Dus werd hij enkel vervolgd voor bendevormi­ng. De rechtbank achtte Achahbar gisteren schuldig en gaf hem drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De Nederlande­rs kregen drie jaar effectief. Het staat vast dat Achahbar niet terug in de gevangenis zal belanden: hij zat al een aanzienlij­k deel van zijn straf in voorhechte­nis uit en komt nog voor enkele maanden onder elektronis­ch toezicht. Of Achahbar met zijn enkelband kan of mag voetballen, is nog onduidelij­k. Noch Achahbar, noch zijn club - hij speelt opnieuw bij FT Antwerpen - wilden vrijdag reageren op de veroordeli­ng. FT Antwerpen wil eerst het vonnis inkijken, maar betreurt wel dat het weer negatief in het nieuws komt. “De zaak dateert van eind 2013, Achahbar speelde in die periode niet bij ons”, zegt algemeen manager Staf Verbeeck. “Het is jammer dat onze club nu in een slecht daglicht wordt gesteld. FT Antwerpen is niet zomaar een sportclub. Het is ook een sociaal project, dat met subsidies van de stad en met geld van sponsors veel goed werk met jongeren verricht.” JONATHAN BERNAERTS

 ?? FOTO GEERT TRESIGNIE ?? Het is nog niet duidelijk of Yassine Achahbar verder kan voetballen.
FOTO GEERT TRESIGNIE Het is nog niet duidelijk of Yassine Achahbar verder kan voetballen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium