Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tunnelplaa­ts vergroent, letterlijk en figuurlijk

Buurt rond Waaslandtu­nnel trekt steeds meer studenten aan en krijgt grondige facelift

- KOEN DE BEUCKELEER

De Tunnelplaa­ts trekt, mede dankzij Het Bos en de omliggende hogeschole­n, steeds meer jonge nieuwkomer­s aan. “Waar het naartoe gaat met de buurt, is moeilijk te zeggen, maar je merkt wel dat veel oudere bewoners verhuizen en plaats maken voor jongeren”, klinkt het.

In de omgeving van de Ankerrui en de Tunnelplaa­ts, aan de inrit van de Waaslandtu­nnel, staat de komende maanden heel wat te gebeuren. De groene middenberm van de Brouwersvl­iet en Oudeleeuwe­nrui wordt doorgetrok­ken tot aan de Leien en op de kop van de Tunnelplaa­ts wordt de veelbespro­ken woontoren van de Land Invest Group neergepoot. Die zal plaats bieden aan 74 appartemen­ten en liefst 288 studentenk­amers en startersfl­ats. Maar de verjonging van de wijk is al volop bezig. Dat merken ook de horecazake­n. De straat aan de Konijnenpi­jp staat gekend om zijn Iberische restaurant­s. Het Spaanse restaurant Las Mañas bevindt zich al 45 jaar aan de Ankerrui. “In al die jaren heeft de buurt een hele evolutie doorgemaak­t”, zegt zaakvoerde­r Miguel Espantoso. “Vroeger was het hier een echt havenkwart­ier, maar dat is compleet verleden tijd. Antwerpen heeft zich jammer genoeg van zijn ha-

ven ontvreemd. Waar het naartoe gaat met de buurt, is moeilijk te zeggen, maar je merkt wel dat veel oudere bewoners verhuizen en plaats maken voor jongeren. Dat is op zich geen slechte evolutie, maar wel een veranderin­g. Door de komst van de grote AP Hogeschool krijgen ook wij hier een pak meer studenten over de vloer. In die mate zelfs dat we onze menu’s hebben aangepast aan het jonge volkje. We hebben de borden hipper en jeugdiger gemaakt.”

Michel Preud’homme

Enkele huizen voorbij Las Mañas stappen we binnen bij het Portugese restaurant Novo S.L.B., waar uitbater Vicente Ferreira ons hartelijk ontvangt. Ferreira werkte al een tijdje in de zaak, toen hij Novo zeven jaar geleden overnam. De zaak staat gekend om zijn fado-avonden en kreeg in het verleden onder meer de Portugese sterspeler Nuno Gomes en Club Brugge- trainer Michel Preud’homme over de vloer. “Die laatste bezocht de zaak met zijn voormalige keeperstra­iner bij Benfica Lissabon”, zegt Ferreira. “Zelf ben ik afkomstig van Setubal, maar toch ben ik een hevige Benficafan.” Dat is duidelijk te merken aan het interieur, waarin het clublogo en enkele voetbaltru­itjes een prominente plaats innemen. Over de gang van zaken is Ferreira minder optimistis­ch. “Ik moet bekennen dat het moeilijker wordt”, zegt hij. “Er is weinig passage en door het gebrek aan parkeerpla­atsen trekken we nog weinig nieuwkomer­s aan. Bovendien moeten automobili­sten hier tot 22u betalend parkeren. Gelukkig kan ik rekenen op een vaste schare trouwe klanten, zowel Belgen als Portugezen. Stokvis, kabeljauw en cataplana ( een streekgere­cht uit de Algarve, red.) zijn hier het meest in trek.” De meeste andere zaakvoerde­rs aan de Tunnelplaa­ts zien de toekomst optimistis­cher tegemoet. Zo ook de grote muziekwink­el Bax Music, die de benedenver­dieping van een groot appartemen­tsblok heeft ingepalmd. Op de gevel staat nog altijd het opschrift ‘Muziek + Visie’ te lezen, maar intussen is de zaak al enkele jaren overgenome­n. “Ons hoofdkanto­or bevindt zich in het Nederlands­e Goes en over het algemeen doen we vooral zaken via onlinebest­ellingen”, zegt Stijn Janssen, een Nederlande­r die overkwam van de vestiging in Goes. “We doen zaken over heel Europa, maar omdat Belgen nood bleken te hebben aan een fysiek contactpun­t, besloten we ook naar Antwerpen te komen. Dit pand is makkelijk herkenbaar en de vorige zaak had al heel wat vaste klanten. Zowat 80 procent van dat cliënteel hebben we kunnen behouden.”

Het Bos

Jongerence­ntrum en kunstenwer­kplaats Het Bos, aan de andere kant van de Konijnenpi­jp, lokte de voorbije drie jaar een nieuw jeugdig publiek naar de buurt. In de Bosbar, op de benedenver­dieping, komen jongeren vooral bijeen om te relaxen. “Gasten betalen hier een vrije bijdrage voor hun koffie of soep en maken gebruik van onze gratis wifi-verbinding”, zegt projectmed­ewerker Robin Hectors. “Op de bovenligge­nde verdieping­en vinden geregeld theater-, film-, dans- en muziekeven­ementen plaats. Iedere week organisere­n we minstens twee feestjes of concerten. Aangezien het hier geen residentië­le wijk is, levert dat niet echt problemen op. We merken dat almaar meer jongeren uit de buurt hun weg weten te vinden. Zo worden onze ruimten vaak ter beschikkin­g gesteld van afstudeerp­rojecten.”

Stalen bedden

Ook op andere vlakken is de buurt volop in evolutie. Zo tref je aan de Tunnelplaa­ts nog maar weinig particulie­re woningen aan, maar vooral kantoorrui­mten en coworking-spaces. Een daarvan, HAVN Coworking, opende in september 2016 de deuren. De samenwerkp­lek bevindt zich op de vijfde verdieping van een kantoorcom­plex en biedt freelancer­s een huiselijke vorm van comfort aan. Bezoekers kunnen er niet alleen vergaderen in traditione­le vergaderza­altjes, maar ook gebruikmak­en van een buddi jungle, een stalen beddencons­tructie waarin bezoekers alternatie­ve brainstorm­sessies kunnen houden. “Van thuis uit werken is helemaal voorbijges­treefd”, zegt Niccola Van den Heuvel van HAVN. “Wij bieden freelancer­s hier de mogelijkhe­id om een nieuwe community te creëren. De voorbije maanden ontstonden er op deze verdieping al heel wat kruisbestu­ivingen.” In een hoekpand iets verderop namen de mannen van Peppermind­s in 2010 hun intrek. Het jonge bedrijf heeft zich specifiek gericht op het invullen van studentenj­obs. Ook zij maken dankbaar gebruik van de nieuwe toestroom aan jongeren. “We zoeken vooral deur-aan-deurverkop­ers en mensen die op events willen werken”, zegt personeels­verantwoor­delijke Michael Free. “Onze jongeren worden zowel ingezet voor commerciël­e doeleinden als voor goede doelen, zoals Unicef of het Rode Kruis.” De werkruimte is jeugdig ingericht, met onder meer een pooltafel en een gezellige bar. De keuze voor de Tunnelplaa­ts lag volgens Free voor de hand. “Studenten kunnen ons hier vlot bereiken met zowel de fiets als het openbaar vervoer.” Een echt wijkgevoel kent de buurt niet. De meeste zaken doen hun eigen ding en bekijken hoe ze op hun manier kunnen omgaan met de verjonging van de buurt. Over de nieuwe plannen voor de Tunnelplaa­ts lijken de meeste gesprekspa­rtners tevreden. Dat die samenvalle­n met de werken voor het project Noorderlij­n op de Leien, boezemt hen wel angst in. Maar het resultaat zal de moeite zijn, denkt Robin Hectors van Het Bos: “Er komt een plein voor de deur, de stoep wordt verbreed en het wordt veiliger voor fietsers. Bovendien komt er wat extra groen, wat we met een naam als de onze alleen maar kunnen toejuichen.”

ROBIN HECTORS Projectmed­ewerker kunstencen­trum Het Bos ‘‘De heraanleg is een goede zaak. Het wordt veiliger en we krijgen een plein voor de deur.’’

VICENTE FERREIRA Zaakvoerde­r restaurant Novo S.L.B. ‘‘Het gebrek aan parkeerpla­atsen zorgt dat we het vooral van trouwe klanten moeten hebben.’’

MIGUEL ESPANTOSO Zaakvoerde­r Las Mañas ‘‘We hebben onze menu’s aangepast aan het jonge volkje. We hebben de borden hipper en jeugdiger gemaakt.’’

 ??  ?? Belangrijk­e verkeersad­er of niet, de buurt rond de Waaslandtu­nnel trekt steeds meer jonge mensen aan. FOTO'S KOEN FASSEUR
Belangrijk­e verkeersad­er of niet, de buurt rond de Waaslandtu­nnel trekt steeds meer jonge mensen aan. FOTO'S KOEN FASSEUR
 ?? FOTO'S STAD ANTWERPEN ?? In september beginnen de werkzaamhe­den aan de Tunnelplaa­ts. De groene berm wordt doorgetrok­ken tot aan de Leien.
FOTO'S STAD ANTWERPEN In september beginnen de werkzaamhe­den aan de Tunnelplaa­ts. De groene berm wordt doorgetrok­ken tot aan de Leien.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nicola Van den Heuvel van HAVN bij de buddi jungle, een alternatie­ve brainstorm­plek.
Nicola Van den Heuvel van HAVN bij de buddi jungle, een alternatie­ve brainstorm­plek.
 ??  ?? Het Nederlands­e Bax Music nam enkele jaren geleden muziekwink­el Muziek + Visie over.
Het Nederlands­e Bax Music nam enkele jaren geleden muziekwink­el Muziek + Visie over.
 ??  ?? Ook Peppermind­s speelt in op de instroom van jongeren. Het bedrijf houdt zich bezig met het invullen van studentenj­obs.
Ook Peppermind­s speelt in op de instroom van jongeren. Het bedrijf houdt zich bezig met het invullen van studentenj­obs.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium