Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tijd om extra stap vooruit te zetten”

- KAREL LEMMENS

Voor Tosh Van der Sande blijft het Belgische openingswe­ekend beperkt tot de wedstrijd in Kuurne op zondag. Volgende week rijdt de 26jarige renner van LottoSouda­l nog twee Belgische koersen. De naar Spanje uitgeweken Wijnegemna­ar hoopt snel van zich te doen spreken.

Zijn de eerste maanden van je verblijf op Spaanse bodem je bevallen? Tosh Van der Sande: “Reken maar. Ik ben er ondertusse­n ook getrouwd en voel me er helemaal op mijn gemak. Ik kan er volledig focussen op het wielrennen, vind er prachtige trainingsw­egen en de temperatuu­r is er ideaal. Het kan niet anders dan dat het me sterker zal maken.”

De voorbereid­ing op het nieuwe seizoen is dus perfect verlopen? “Op de tweede stage met de ploeg na was het volmaakt. Op die stage ben ik samen met nog een vijftal andere renners ziek geworden en heb ik een week niet kunnen trainen. Het was de week dat het in Spanje sneeuwde en dat hadden ze al tientallen jaren niet meer meegemaakt. Het viel dus nog mee voor mij dat ik net dan binnen moest blijven (lacht). Ik heb daarmee een klein beetje aan conditie ingeboet, dat voelde ik in de Ster van Bessèges waar ik intensitei­t miste. Daarna ging het via Murcia en Almeria naar de Ruta del Sol. Daar werd ik in de laatste ritten gewaar dat ik sta waar ik wilde staan op dit moment van het jaar. Ik sta nu verder dan twaalf maanden geleden.” Je kiest voor dezelfde aanloop als in 2016? “Ik vertrek zondag in Kuurne in dienst van de ploeg. Ons team heeft het de voorbije weken geweldig ge- daan. Ik hoop dat we daar dit weekend een verlengstu­k aan kunnen breien. Volgende woensdag rijd ik dan de GP Le Samyn en zaterdag de Johan Museeuw Classics in Ichtegem. Twee wedstrijde­n die op televisie komen. Ik zal er wellicht mijn eigen kans mogen gaan en ik wil die met beide handen proberen te grijpen. Als het weer niet te extreem slecht is, moet ik in staat zijn mee te doen voor het podium.” Hoe gaat het daarna verder? “Dat weet ik nog niet, maar daar zal snel duidelijkh­eid over komen. Wat ik wel zeker weet, is dat de Brabantse Pijl mijn hoofddoel van het voorjaar wordt. Dat is een wedstrijd die me met al die korte hellingen past als een handschoen. Vorig jaar speelde ik er mijn rol in de finale en het is mijn ambitie om dit jaar nog beter te doen. Ik voel dat ik sterker ben geworden en dus is het tijd om een extra stap vooruit te zetten in mijn ontwikkeli­ng als renner. Als dat me lukt, kan het een mooi seizoen worden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tosh Van der Sande. “De Brabantse Pijl wordt dit voorjaar mijn hoofddoel.”
FOTO PHOTO NEWS Tosh Van der Sande. “De Brabantse Pijl wordt dit voorjaar mijn hoofddoel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium