Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speel- en zitkamers op grasveldje Langstraat

Stad onderzoekt ook mogelijkhe­id voor bouw nieuwe school

- JAN STASSIJNS

Het ontwerp voor de tijdelijke buurtplek in de Langstraat in Borgerhout is klaar. Er komen twee grote houten constructi­es met banken en tafels. Er worden ook dertig boompjes geplant.

Buurtbewon­ers van het Moorkenspl­ein konden in juni vorig jaar hun ideeën geven voor de invulling van de tijdelijke buurtplek, op de hoek van de Maréestraa­t, Langstraat en Bakkerstra­at. Met die input ging het Leuvense collectief Onkruid aan de slag en maakte het een ontwerp. Dat is nu klaar en in maart kan er gestart worden met de eerste werken.

Op het grasveld komen twee houten constructi­es, de boomkamer en de speel- en zitkamer. Tussen de twee constructi­es ligt dan het centrale grasplein. Rond de bestaande boom komt een zithoekje. In de speel- en zitkamer, die langs de Langstraat loopt, komen banken, tafels en spelaanlei­dingen, zoals schuine vlakken om op te liggen, op te glijden of over te klimmen. Langs de houten constructi­es waarmee de kamer is opgebouwd, kunnen klimplante­n groeien. De boomkamer krijgt, zoals de naam doet vermoeden, bomen en wordt langs de tijdelijke parking van de politie geplaatst. Langs de rand van de boomkamer komen banken die uitkijken op het grasplein, dat open blijft voor sport, spel en kleine evenemente­n.

In de loop van maart starten Onkruid en de stad met het aanplanten van de dertig boompjes uit de bomenbank. Aansluiten­d wordt het terrein tussen de bomen opgehoogd en verder afgewerkt met de houten constructi­es. Daarna start de bouw van de zit- en speelkamer en tegen eind mei moet alles klaar zijn. “Dan volgt de fees- telijke opening”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling, Rob Van de Velde (N-VA). “Er kroop veel tijd en energie in dit project. We willen de buurt dan ook leefbaar houden tijdens de werken aan het Moorkenspl­ein.” De heraanleg van het Moorkenspl­ein start in het najaar. Na de verhuis van de politie naar het nog te bouwen centrale mastergebo­uw wordt een definitiev­e oplossing gezocht voor de plek waar nu het buurtveldj­e komt. “We onderzoeke­n ook of op de locatie van het politiegeb­ouw en het administra­tief centrum ( die worden afgebroken, red.), een nieuwe school kan komen”, zegt Van de Velde. “Op het braakligge­nd perceel in de Mellaertst­raat ( de voormalig samentuin, red.) komen nieuwe woningen met een ondergrond­se buurtparki­ng. Het project telt vijf nieuwe woningen met een grote gemeenscha­ppelijke tuin en dakterras.” Ondertusse­n wordt ook in de Langstraat gewerkt. Het district Borgerhout is deze week gestart met de heraanleg van het voetpad. In het midden van de Langstraat komt een buskussen om het doorgaand verkeer te vertragen.

 ?? FOTO ONKRUID/CLAAR ?? Tegen eind mei moet alles klaar zijn.
FOTO ONKRUID/CLAAR Tegen eind mei moet alles klaar zijn.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het grasveldje ligt er nu nog een beetje troosteloo­s bij.
FOTO WIM HENDRIX Het grasveldje ligt er nu nog een beetje troosteloo­s bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium