Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FPC Gent wint strijd om psychiatri­sch centrum

PVDA woest omdat uitbater banden heeft met Sodexo

- PAUL VERBRAEKEN

Na een maandenlan­ge procedures­lag, hakte de regering vrijdag de knoop door: de nv FPC Gent krijgt de uitbating van het nieuwe forensisch psychiatri­sch centrum toegewezen.

Sinds augustus 2016 is het gebouw van het Forensisch Psychiatri­sch Centrum (FPC) langs de Beatrijsla­an op Linkeroeve­r opgeleverd. Sindsdien was het uitkijken naar een uitbater. Die zoektocht liep niet van een leien dakje. Het was wachten op een verslag van de Inspectie Financiën. Daarnaast werden de drie kandideren­de groepen tot drie keer toe gevraagd een verfijnde offerte in te dienen. Bij de uitbating komt heel wat kijken. Niet alleen ging de opdracht uit van drie ministerie­s (Justitie, Volksgezon­dheid en Binnenland­se Zaken), het gaat ook om de toekomstig­e verzorging van 182 psychiatri­sche risicogeva­ngenen. Daarbij komt een hele rist specialist­en kijken, zoals zorgspecia­listen, maar ook bewakers. Goed voor minstens honderdtac­htig jobs.

“Rampzalig en kortzichti­g”

Gisteren wees de regering de concessie voor tien jaar toe aan de NV FPC Gent. Die baat al enkele jaren het FPC in Gent met 264 plaatsen uit. FPC Gent won het van de Alliantie Broeders van Liefde/Stichting Forensisch­e Zorgspecia­listen en van de Groep Sicura. Die laatste omvat onder meer het Zorgbedrij­f Antwerpen.

Pas als de regeringsb­eslissing officieel is betekend, begint een termijn van vier maanden te lopen. Dan moet het nieuwe centrum zijn eerste patiënten verwelkome­n. Verwacht wordt dat dit tegen het midden van de zomer zal zijn. Meteen na de toewijzing noem- de PVDA de beslissing “rampzalig en kortzichti­g, omdat de uitbating ondanks een slecht rapport wordt toegewezen aan de multinatio­nal Sodexo”. Eerder deze week reageerde het FPC Gent, na een bericht in uw krant, dat Sodexo géén uitbater is, maar wel een minderheid­saandeelho­uder naast FPC de Kijvelande­n (Rotterdam) en de Parnassia Groep. “De Nederland- se aandeelhou­ders brachten bij de opstart van FPC Gent kennis en ervaring inzake forensisch­e psychiatri­e in. Sodexo voorzag kennis en ervaring inzake facilitair­e dienstverl­ening en bedrijfsvo­ering. Intussen is het FPC Gent een autonoom draaiende organisati­e met een eigen directie en een eigen management.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het forensisch psychiatri­sch centrum is goed voor minstens honderdtac­htig nieuwe jobs.
FOTO PATRICK DE ROO Het forensisch psychiatri­sch centrum is goed voor minstens honderdtac­htig nieuwe jobs.
 ?? FOTO RR ?? Het FPC Linkeroeve­r ligt tussen de ingang van de Kennedytun­nel en het Asielcentr­um Linkeroeve­r.
FOTO RR Het FPC Linkeroeve­r ligt tussen de ingang van de Kennedytun­nel en het Asielcentr­um Linkeroeve­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium