Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘DE ZONEN VAN VAN AS’ “Humor is het geheim van onze relatie”

- TOM VETS

an Van Looveren (48) en Els Béatse (44) zijn een koppel in het echt én in De Zonen van Van As. Hij speelt Eddy, de zakenman zonder veel capaciteit­en. Zij de verstandig­e boekhoudst­er Rita. “Samen in een reeks spelen is leuk. Maar zoek maar eens een kinderopva­ng als je om 6.30u allebei op de set moet zijn.”

Hoe is het om met je eigen partner te acteren? Jan: Bij ons loopt dat erg vlot, in tegenstell­ing tot bij collega’s die het verschrikk­elijk vinden om met hun partner op een set te moeten staan. Wij begrijpen elkaar, lachen constant en hebben aan één blik genoeg om te weten wat de ander denkt. Els: Ik zie alleen maar voordelen. Al was het maar om thuis je tekst te studeren. Stel dat jullie ruzie hebben en daarna een liefdesscè­ne moeten spelen. Zouden we de wrevel merken? Els: Dan zou ik er toch moeite mee hebben om even lief voor de camera te staan. Gelukkig maken en wij nooit ruzie. Jan: Dat klopt. Als er toch ruzie zou zijn, zou ik eerst alles uitpraten. Anders zou het mij niet lukken. De kijker zou dat meteen doorhebben.

Lijken jullie op de personages die jullie spelen? Jan: Als ik kwaad ben, herken ik mezelf in Eddy. Maar voor de rest heb ik voor Eddy vooral naar Jaak (Van Assche, red.) gekeken om bepaalde tics over te nemen. Zo wankelt Jaak vaak op de tippen van zijn tenen, en steekt hij zijn lip wat vooruit. Daarom doe ik dat in de reeks ook.

Els: Rita is strikter en werkt volgens de regels. Ze vond het heel erg dat haar man een affaire had en haalt elke gelegenhei­d aan om daarop terug te komen. Dat zou ik niet doen. Ik ben meer vergevings­gezind. Denk ik toch. Hoelang zijn jullie al een koppel? Jan: Al jarenlang zeggen wij: zeven jaar. Maar eigenlijk is het veel meer. Els: Ik denk zeventien jaar, maar ik ben er niet zeker van. Wij hadden eerst allebei een ander beroep. Jan was bakker, ik gaf les. Op zoek naar iets anders kwamen we op de toneelscho­ol terecht. Ik had dat altijd al willen doen, maar dat mocht niet van mijn ouders. Acteren vonden ze geen echt beroep. Ik zag Jan voor het eerst

op de toneelscho­ol. lM Meteen was er een klik. Humor was ons bindmiddel. Hadden jullie voor De Zonen

van Van As al samengewer­kt? Jan: In het theater wel. Op televisie niet. Toen ze de rol van Rita gingen casten, was Barbara Sarafian gevraagd, maar zij moest afhaken. Regisseur Jan Matthys heeft toen een hele meute actrices auditie laten doen, maar vond geen geschikte tegenspeel­ster voor mij. Waarop ik heb gezegd dat hij mijn vrouw eens auditie moest laten doen. Et voila.

Is het makkelijke­r om dezelfde job te hebben? Els: Het voordeel van samen in een serie te spelen, is dat je vaak samen naar de set kan. Maar het probleem is ook dat je soms zo vroeg aanwezig moet zijn dat er nog geen enkele kinderopva­ng open is. Gelukkig is mijn moeder er dan om ons uit de nood te help pen. Liloe en Pippa zijn nu 8 en 9 jaar. We kunnen hen nog niet alleen laten.

Eddy heeft een opvallende coupe en snor. Was je fan van zijn look? Els: Oh nee. Gelukkig was dat kapsel een pruik. Maar het paste bij het personage. De snor was wél echt. Wat me nu ook opvalt is dat Jan tijdens de opnames van deze reeks nog veel zwaarder was. Hij is inmiddels zeventien kilo afgevallen. Vooral door op zijn eten te letten. Jan: En door te sporten. Daarom mank ik nu ook een beetje. Ik probeer me klaar te stomen voor de marathon van New York in november. Dat heb ik altijd al willen doen. Ik doe het om de Cliniclown­s te steunen. De trainingen zijn al enkele weken bezig. Zopas heb ik met mijn coach nog tien kilometer afgewerkt binnen het uur.

Wie neemt het werk mee naar huis? Jan: Dat doe ik vooral. Els heeft dat minder. Ik ben een perfection­ist en kan dingen moeilijk loslaten. Als ik scenario’s krijg, spit ik die uit en elk foutje merk ik op. Dat bespreek ik dan al meteen met Els, om sterker te staan als ik daarover de regisseur aanspreek. Dat is wel een vies trekske van mij, om meteen een partner in crime te hebben. Els: Als ik thuis ben, denk ik amper nog aan het werk. Dat kan ook niet anders, want dan draait mijn huishouden op volle toeren. Dat is ook een fulltime bezigheid.

Ben jij dan geen nieuwe man, Jan? Jan: Helaas niet. Ik geef dat gerust toe. Mijn vrouw houdt ook mijn agenda bij. Mocht ik haar niet hebben, zou ik veel dubbele boekingen hebben. Els is een werkpaard. Dat heeft ze van haar moeder. Els: Alles thuis komt op mijn schouders terecht. Als Jan eens iets doet, is het onze tuin. Hij heeft het wel graag proper. Jan begint soms ineens de ramen te poetsen. Jan: Omdat Els dat niet graag doet. Ik krijg er een kick van als ik het zonder vegen heb kunnen klaren. Ik poets ze op de goede oude manier: met azijn. Geleerd van de mama.

Jan is gestopt als bakker, maar jij geeft ook geen les meer? Els: Bewust gestopt, omdat het niet te combineren was met acteerwerk. In het onderwijs heb je verlofperi­odes, maar die liggen op voorhand vast. Terwijl acteeropdr­achten op eender welk moment kunnen plaatsvind­en. Ook parttime werken loste niks op. Maar ik heb er geen spijt van dat ik gestopt ben in het onderwijs. Met wat ben je nu bezig? Jan: Ik ben Op Weg Met Jan (een nieuw Eén-programma, red.) aan het afwerken. Verder hebben we net een pilootafle­vering van een nieuw VRT-programma gemaakt. Dit jaar draaien we ook nieuwe reeksen van De Zonen Van van As en Voor Hetzelfde Geld en er is de show van de Grungblave­rs die ik regisseer. Druk bezig dus? Jan: Ik ben weinig thuis. Er zijn altijd opnames en vergaderin­gen. Stiekem vind ik die drukte leuk. Soms is het wat veel. Maar ik weet ook dat binnen een aantal jaren het aantal opdrachten wel zal minderen. Daarom haal ik nu uit wat ik eruit kan halen. Els: Ik begin met kinderthea­ter en spreekt stemmetjes en reclamespo­ts in. Ik heb veel minder opdrachten dan Jan, maar als ik weet dat er een mooi project in aantocht is, ben ik al blij.

ELS BÉATSE Actrice “Als ik thuis ben, denk ik amper nog aan het werk. Dat kan ook niet anders, want dan draait mijn huishouden op volle toeren.” JAN VAN LOOVEREN Acteur “Ik ben helaas geen nieuwe man, dat geef ik gerust toe. Els houdt ook mijn agenda bij. Ze is een werkpaard.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Els Béatse en Jan Van Looveren.
FOTO PATRICK HATTORI Els Béatse en Jan Van Looveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium