Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beschimpt door eigen inspecteur

Jinnih Beels, Antwerps commissari­s die in M echelen voor diversitei­t moet zorgen, racistisch aangepakt Dader geschorst

- JORIS VAN DER AA, SACHA VAN WIELE

Het Mechelse parket en de politie voeren een onderzoek naar racistisch­e uitlatinge­n aan het adres Jinnih Beels (39), de commissari­s die onlangs als diversitei­tsexperte de overstap maakte van het Antwerpse naar het Mechelse politiekor­ps. De maker van de racistisch­e foto werd geïdentifi­ceerd. Het gaat om een inspecteur van de politiezon­e Mechelen-Willebroek. Hij werd onmiddelli­jk geschorst.

Aanleiding van het onderzoek is een racistisch­e fotomontag­e die werd gedeeld binnen een WhatsApp-groep van personeels­leden van de zone Mechelen-Willebroek. Binnen de groep circuleerd­e een foto van commissari­s Beels, die half Indiaas is, waarop een racistisch­e tekst werd aangebrach­t. “Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou kleur staat mij niet aan.” De Mechelse korpschef Yves Bogaerts kwam vorig jaar onder vuur te liggen omdat hij niet zou optreden tegen racistisch­e medewerker­s in zijn korps, maar gistermorg­en ondernam Bogaerts onmiddelli­jk actie toen hij lucht kreeg van de racistisch­e campagne tegen zijn nieuwe diversitei­tsmedewerk­er. “Enkele inspecteur­s waren zo verbolgen over de foto, dat ze hun oversten op de hoogte hebben gebracht. Toen ik in kennis werd gesteld, heb ik onmiddelli­jk contact opgenomen met het parket met de vraag om een opsporings­onderzoek te kunnen opstarten”, aldus Bogaerts. “Dit is onaanvaard­baar en schandalig. Wij zullen alles in het werk stellen om de daders te bestraffen en zullen de gepaste maatregele­n nemen. Zowel de politiezon­e als Mechelen en Willebroek zullen niet aarzelen om zich burgerlijk­e partij te stellen.”

Verontwaar­diging groot

Ook burgemeest­er Bart Somers (Open Vld), vorige week nog uitgeroepe­n tot “de beste burgemeest­er ter wereld” voor zijn di- versiteits­beleid, betreurt het incident. “Dit staat haaks op het diversitei­tsbeleid dat wij willen voeren. De bedrijfscu­ltuur zit goed, maar in een organisati­e kunnen er altijd rotte appels zitten. En die moeten eruit. Zo’n mensen besmeuren het uniform van de politie. Zeer vele collega’s zijn verontwaar­digd over de racistisch­e foto die werd verspreid. Ook de vakbonden hebben hun verontwaar­diging al geuit. We zullen onverbidde­lijk optreden. Het parket heeft al een verdachte in het vizier. ”

Dader geschorst

Intussen werd de maker van de racistisch­e foto geïdentifi­ceerd. Het gaat om een inspecteur van de politiezon­e Mechelen-Willebroek. Hij werd onmiddelli­jk geschorst. Commissari­s Jinny Beels werd door korpschef Yves Bogaerts en burgemeest­er Somers naar Mechelen gehaald om het diversitei­tsbeleid bij de politie uit te bouwen. Voorheen was Beels werkzaam in Antwerpen, waar ze in aanvaring kwam met korpschef Muyters, die een andere visie op het diversitei­tsbeleid had. Beels wist dat er ook in Mechelen problemen waren, maar had dit soort brutaal racisme niet verwacht. Commissari­s Beels was gisteren erg aangedaan door de haatcampag­ne aan haar adres en wilde liever niet reageren op de kwestie.

BART SOMERS Burgemeest­er Mechelen “De dader besmeurt het uniform van de politie. Zo’n rotte appels moeten eruit.”

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ??
FOTO'S BERT DE DEKEN
 ?? FOTO RR ?? De racistisch­e fotomontag­e die via een WhatsAppgr­oep van personeels­leden van de zone MechelenWi­llebroek werd gedeeld.
FOTO RR De racistisch­e fotomontag­e die via een WhatsAppgr­oep van personeels­leden van de zone MechelenWi­llebroek werd gedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium