Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inkom betalen voor koers in Vlaanderen?

Budget voor alle koersen samen is amper 14 miljoen euro: helft organisato­ren denkt dat entreegeld vragen onvermijde­lijk wordt

-

Vandaag wordt met de Omloop het nieuwe Vlaamse wielerseiz­oen op gang geschoten. De wereldtop rijdt enkele maanden lang over onze wegen en wij kunnen daar gratis van genieten. Hoelang nog? Een enquête van uw krant bij 22 organisato­ren leert dat het merendeel van hen inkomticke­ts overweegt. De koers is superpopul­air in Vlaanderen, maar ook financieel kwetsbaar.

Met de Omloop Het Nieuwsblad start vandaag het Vlaamse wielerseiz­oen en passeert de wereldtop van het wielrennen weer gratis en voor niets over de Vlaamse wegen. Voorlopig toch. Want het is zeer de vraag of dit kan blijven duren. Dat blijkt uit een enquête die uw krant hield bij de 22 grootste wielerweds­trijden. De helft van de organisato­ren meent dat het op termijn onvermijde­lijk wordt dat toeschouwe­rs betalen. Want de koers in Vlaanderen is populair, maar ook kwetsbaar.

Voor de allergroot­ste wedstrijde­n hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken. De Ronde van Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent Wevelgem,… stuk voor stuk zijn hun organisato­ren het niet eens met de stelling dat het onvermijde­lijk is dat de koers op termijn betalend wordt. Hun uitgangspu­nt: “De koers moet toegankeli­jk blijven voor iedereen.” Het is vooral bij de vele klei- nere koersen dat het idee wel ingang vindt. Wat niet mag verbazen. Uit de enquête blijkt dat de budgetten van de meeste wielerweds­trijden opmerkelij­k laag zijn en bijna voor de volle 100% afhankelij­k zijn van sponsoring, vips en subsidies. Een kwetsbare situatie.

Bedreigd

Zes organisato­ren geven ruiterlijk toe dat ze bedreigd zijn door een gebrek aan middelen. Er wordt dan ook volop gespeurd naar nieuwe, extra inkomsten. En dan ligt een oplossing voor de hand. 90% van de organisato­ren stelt uitdrukkel­ijk dat het hun aan één ding niet ontbreekt: toeschouwe­rs. Maar – behalve in Nokere Koerse – kijken die wel allemaal gratis. Ligt daar de sleutel? Moet de koers op termijn betalend worden voor de toeschouwe­rs? Liefst 50% van de organisato­ren vindt het niet langer ondenkbaar. Integendee­l: ze menen dat het op termijn inderdaad onvermijde­lijk is. Ondanks de weerstand die dat zal oproe

pen.

Mentalitei­t

“Want er zal een flinke mentalitei­tswijzigin­g nodig zijn”, stelt Rob Discart, met sportmarke­tingfirma Golazo organisato­r van onder meer de Baloise Belgium Tour. “De mensen zijn het zo gewend dat de koers gratis is.” Maar net dat roept almaar meer vragen op. Aldus Nick Nuyens, organisato­r van Dwars door het Hageland: “Als ik naar het voetbal van mijn kinderen ga kijken, vindt iedereen het normaal dat ik daar 2,5 euro voor moet betalen. Maar als je wereldtopp­ers op de fiets wil zien, dan moet dat gratis zijn. Raar.” Nog dit: momenteel vraagt alleen Nokere Koerse 5 euro toegangsge­ld in de zone van de waarheid. Onder meer de Ronde van Limburg overweegt het dit jaar eveneens in te voeren.

Habbekrats

Duidelijk is, na de enquête onder organisato­ren, dat je het niet moet doen om geld te verdienen. Wielrennen komt na voetbal op de tweede plaats in dit land. Met evenemente­n zoals de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem, waarbij de blik van de halve sportminne­nde wereld op Vlaanderen is gericht. Toch doet die hele sector het met een budget van wel

geteld 14 miljoen euro. Een habbekrats. Dat zie je ook aan de werking van de meeste organisati­es. Flanders Classics, organisato­r van de Ronde van Vlaanderen, doet het met amper elf vaste medewerker­s. En naast E3 Harelbeke en Golazo is het de enige organisati­e met fulltime mensen in dienst. De rest draait volledig op welmenende vrijwillig­ers. Ook dat is de koers in Vlaanderen. Absolute topsport, maar voor zijn wedstrijde­n afhankelij­k van honderden brave zielen die het er na hun uren even bijnemen, en die sterk verouderen. Jongeren warm maken voor een dagje auto’s tegenhoude­n, blijkt een lastige klus. In een mondiale sportwerel­d die gedomineer­d wordt door grote getallen, dreigt de fragilitei­t van de Vlaamse koerswerel­d alleen maar erger te worden.

Formule 1

De 14 miljoen euro voor alle Vlaamse koersen steekt schril af tegen bijvoorbee­ld het budget van Tomorrowla­nd. Dat draaide vijf jaar geleden al op een budget van 24 miljoen. De GP Formule 1 van Francorcha­mps zit in zijn eentje jaarlijks op een omzet van 13 miljoen en meer. Alleen de Ronde van Vlaanderen, het koninginne­nstuk, heeft een begroting die een flink eind boven de 2 miljoen euro uitstijgt. Maar ook dat blijft nog flink onder de 4,5 miljoen van de Memorial Van Damme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium