Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Noordersin­gel wordt nu echt ‘verkeershe­l van Deurne’

-

Maandag 27 februari beginnen de voorbereid­ingen van de werken aan de Noordersin­gel, die op 4 maart echt uit de startblokk­en schieten. De fietser wordt na afloop een betere wereld beloofd. We lijsten alles even op. Zo weet u meteen hoe, wat, waar en wanneer.

Vanaf maandag 27 februari wordt er lokale hinder verwacht op en rond de Noordersin­gel, tussen de Turnhoutse­baan en de Stenenbrug. De aannemer maakt een aantal doorsteken in de middenberm­en van de Noordersin­gel en de afrit van de E34/E313. Het verkeer moet daarom meestal over één rijstrook passeren in beide richtingen. Tijdens die voorbereid­ende werken zal ook gewerkt worden aan het fietspad van de Turnhoutse­baan op de brug over de Ring. Het fietspad richting stad wordt breder gemaakt. Fietsers zullen de brug dus moeten oversteken. Voor het autoverkee­r is er geen hinder, al wordt de parkeerstr­ook op de brug wel volledig ingenomen.

1. Turnhoutse­baan.

De Turnhoutse­baan, buiten de Singel, wordt vanaf 4 maart afgesloten voor autoverkee­r tussen de Noordersin­gel en Parking West van het Rivierenho­f. De toegang tot de parking zal in de eerste fase afgesloten worden, omdat de zuidelijke weghelft van de Turnhoutse­baan wordt heraangele­gd. Het is aangeraden om uw auto voor 4 maart weg te halen van de parking. Het tramverkee­r wordt op 25 februari al onderbroke­n. Tram 10 rijdt vanaf dan om via de Ruggeveldl­aan naar de Herentalse­baan tot aan de Stenenbrug, waar de tram aansluitin­g vindt op de Turnhoutse­baan en zijn normale

route herneemt. De bussen van De Lijn blijven wel normaal rijden. De halte Hof ter Lo (staduitwaa­rts) verdwijnt tijdelijk. Verder volgen bussen 410, 411, 412 en 414 hun normale traject. Bus 19 wordt ter ondersteun­ing via de Turnhoutse­baan omgeleid. Voor fietsers blijft de doorgang toegankeli­jk.

2 + 3. Noordersin­gel

Op de Noordersin­gel wordt de riolering en het wegdek aangelegd. De Noordersin­gel blijft toegankeli­jk voor alle verkeer. In fase 1 en 2 (maart tot juli) moet het verkeer wel over één rijstrook in beide richtingen. Vanaf juli zijn er opnieuw twee rijstroken toegankeli­jk. Fietsers kunnen tijdens de werken via het dubbelrich­tingsfiets­pad.

4. Singelfiet­spad

Met de heraanleg van de Singel tussen de Stenenbrug en de Turnhoutse­baan worden de verschille­nde verkeersst­romen, fietsers, autoverkee­r en openbaar vervoer gescheiden. Zo zal het fietspad onder de oprit van de E313 worden doorgetrok­ken. “Dat zal het fietscomfo­rt enorm verbeteren”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Fietsers zullen tijdens de werken af en toe wat hinder ondervinde­n, maar als alles klaar is zullen zij in een andere wereld wakker worden.”

5. Open afrit E313/E34

Het wegdek van de oprit van de E313 wordt heraangele­gd, maar blijft tijdens de werken toegankeli­jk. De afrit van de E34/E313 blijft voorlopig ook open. “Als blijkt dat er fileterugs­lag is op de E313 zullen we alsnog beslissen de afrit af te sluiten”, zegt Jef Schoenmaek­ers van AWV. “We zullen de situatie van dichtbij opvolgen en kijken hoe alles evolueert. Als blijkt dat er zich serieuze problemen voordoen inzake verkeersve­iligheid, sluiten we de af- rit af. Als we dat doen, zal de afrit gedurende de ganse werken ook afgesloten blijven.”

6 + 7. Stenenbrug

In fase 1 wordt de noordelijk­e weghelft van de Stenenbrug aangepakt. Gemotorise­erd verkeer blijft mogelijk op de Stenenbrug, op één rijstrook in beide richtingen. Op de Stenenbrug wordt afwisselen­d op één van de brughelfte­n gewerkt, zodat het verkeer er altijd kan passeren.

JAN STASSIJNS

www.slimnaaran­twerpen.be en www.wegenenver­keer.be/werken/ heraanlegn­oordersing­elturnhout­sepoort

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Verkeersdr­ukte als vanouds op de Noordersin­gel.
FOTO JORIS HERREGODS Verkeersdr­ukte als vanouds op de Noordersin­gel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium