Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongevallen gebeuren meestal thuis, niet in crèche

-

Volgens Kind en Gezin heeft in Vlaanderen jaarlijks een kind op de vier een ongeval waarvoor medische hulp wordt ingeroepen. Nog geen 6% van de ongevallen gebeurt in de kinderopva­ng. Ongevallen gebeuren meestal gewoon thuis.

Dit zijn de meest voorkomend­e ongevallen:

1. Valongeval­len: kinderen vallen van de trap, van een stoel, uit de zetel, van een speeltuig, uit bed, van de fiets, door een oneffenhei­d in de vloer of tegen een meubel

2. Snijden of stoten

3. Hand of voet raakt klem

4. Brandwonde­n: kinderen verbranden zich meestal aan een heet voorwerp of door aanraking met hete vloeistof of stoom

5. Vergiftigi­ng

De vijf meest voorkomend­e doodsoorza­ken bij kinderen zijn:

1. Ongeval in het verkeer, als passagier in de auto

2. Verstikkin­g – Tip: probeer bij verstikkin­g niet om het voorwerp met je vingers uit de keel van je kind te halen. De kans bestaat immers dat je het er zo verder in duwt. Geef vijf rugslagen tussen de schouderbl­aden of pas – bij kinderen ouder dan een jaar – de Heimlichgr­eep toe.

3. Verdrinkin­g

4. Verbrandin­g – Tip: koel een brandwonde altijd eerst met koud of lauw water. Dat voorkomt verdere verbrandin­g. Doe nadien een beroep op medische hulp.

5. Vallen – Tip: als je kind van grote hoogte valt, til het dan niet meteen op. Dat is in het belang van eventuele verwonding­en aan nek of rug. Kijk eerst hoe je kind reageert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium