Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“NVA wordt stilaan een partij zoals alle andere”

Politicolo­og Bart Maddens verbijster­d over communauta­ire stilte

- INDRA DEWITTE, LUC STANDAERT

NVA is niet meer de r ebelse partij van zeven jaar geleden, stelt politicolo­og Bart Maddens v ast. “NVA heeft veel mensen aangetrokk­en die geen affiniteit hebben met het Vlaamsnati­onalisme . De echte Vlaamsnati­onalisten worden op de b ank gezet of uit de p artij gepest.”

Dat NVA zonder communauta­ir programma in de regering stapte, dat kan professor en politicolo­og Bart Maddens rationeel volgen. “Maar dat de partij ook in het parlement en daarbuiten in alle talen zwijgt over het communauta­ire, is ook voor mij een raadsel. Door de Vlaamse soevereini­teit – de corebusine­ss van de partij – los te laten, wordt de NVA een mainstream­partij. En die zijn inwisselba­ar”, zegt Maddens. Veel is er niet nodig om Bart Maddens, professor aan de KU Leuven en politicolo­og met een Vlaams-nationale overtuigin­g, op gang te krijgen. Wanneer de naam Bart De Wever valt, is hij vertrokken. “Zou die nog wel weten wat een staatsherv­orming is? We hebben nu al drie jaar communauta­ire stilstand. Het gevolg hiervan is dat de partij evolueert. Dat hoeft niet eens te verwondere­n. Door over het communauta­ire te zwijgen, stoot N-VA bepaalde mensen af en haalt het andere mensen binnen. Het risico hiervan is dat N-VA een mainstream­partij wordt waarbij de corebusine­ss van de partij op de achtergron­d verdwijnt. Ik vergelijk het wel eens met wat het Charter van Quaregnon was voor de socialiste­n. Het bleef tot 1979 officieel de ideologisc­he basis van de partij, maar had op de duur geen enkele praktische betekenis meer.”

Is dat niet een gevolg van de federale regeringsv­orming en de afspraken die toen zijn gemaakt? Puur rationeel begrijp ik wel dat N-VA in deze regering is gestapt zonder communauta­ir programma. N-VA had de verkiezing­en gewonnen en was de grootste partij geworden, maar had geen hefboom om een communauta­ire agenda te forceren. De partij kon toen twee dingen doen: of zich terugtrekk­en in de oppositie, of in een regering zonder PS stappen om zo veel mogelijk van haar economisch programma te realiseren en met de afspraak om het communauta­ire te laten rusten. N-VA houdt zich aan die afspraak binnen de regering en dat is correct. Maar dat hoeft de partij toch niet te beletten om in het parlement en buiten het parlement een communauta­ire agenda te hebben. Nochtans is dat de rol die nationalis­tische partijen overal spelen. In Spanje. In het Verenigd Koninkrijk. Maar blijkbaar niet in België.

U vindt dat NVA dat zou moeten doen. Vlaamse soevereini­teit is de corebusine­ss van N-VA. De partij heeft het geld en de mensen om een natievorme­nde dynamiek op gang te brengen. Ze zou dat kunnen doen met een denktank, een witboek, een roadshow. Jaarlijks krijgt de partij 13,4 miljoen euro aan partijfina­nciering. Nog nooit heeft een partij zoveel gekregen. Ze heeft ook een oorlogskas van 22,2 miljoen euro. Voorts heeft de partij een 50-tal medewerker­s en nog eens 150 parlementa­ire medewerker­s. Verder heeft ze veel mensen vanuit de Vlaams Volksbeweg­ing overgenome­n. Ik denk dan onder anderen aan Jan Jambon, Peter De Roover en wijlen Eric Defoort. Maar ze worden niet uitgespeel­d. In voetbalter­men zou men zeggen dat ze op de bank zitten in plaats van op het veld te staan. Peter De Roover heeft eens gezegd: geef me 6 miljoen avonden en ik maak van elke Vlaming een separatist. Ik geloof hem. Met Bart De Wever en Peter De Roover heeft N-VA ongeloofli­jk veel retorisch talent in huis. Maar de partij gebruikt dat niet voor de Vlaamse zaak.

NVA wordt ook niet geholpen door de andere Vlaamse partijen.

Dat is juist. N-VA zit mee in de federale regering omdat CD&V dat absoluut wilde. Kwestie van N-VA klein te krijgen en te verbranden. Maar dat lukt niet echt, tot grote ergernis van CD&V. De populairst­e Vlaamse ministers zijn Jan Jambon en Theo Francken. Ze worden ervaren als sterke ministers. NVA doet het dus goed? Op niet-communauta­ir vlak wel. De partij speelt het ook heel subtiel. Binnen de regering houdt ze zich aan het regeerakko­ord. Op de andere niveaus geeft ze er geregeld een lap op. Zeker wanneer er niets over wordt gezegd in het regeerakko­ord. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan de vraag om de werklooshe­id in de tijd te beperken. Of de kritiek van Bart De Wever op de Conventie van Genève. Daarmee richt N-VA zich tot de anti-establishm­entkiezers. Tegelijker­tijd bedient de partij ook de meer burgerlijk­e kiezers die belang hechten aan goed bestuur. Maar over het communauta­ire geen woord.

Waarom niet? NVA zou zo andere kiezers kunnen bedienen. Dat is de grote vraag waar ik geen antwoord op heb. Peter De Roover zegt dat N-VA het niet “CD&V wilde NVA mee in de federale regering om de partij klein te krijgen en te verbranden. Maar dat lukt niet echt.” “Dat NVA in alle talen zwijgt over het communauta­ire, is ook voor mij een raadsel.” doet omdat het anders de federale regering zou destabilis­eren. Dat geloof ik niet. Ik vind dat de partij het terrein bouwrijp zou moeten maken voor een nieuwe staatsherv­orming. Ze probeert de klassieke Vlaams-nationale achterban nu wel op een andere manier te verleiden. Ze doet het door zich te profileren op zaken zoals identiteit, gemeenscha­psgevoel, Vlaamse waarden en onderhuids anti-islamisme. Dat is de link naar de klassieke Vlaamse N-VA-achterban, om dat electoraat niet te verliezen. Maar de N-VA van 2017 is niet langer de rebelse N-VA van 2010 omdat de partij ondertusse­n mensen heeft aangetrokk­en zoals bijvoorbee­ld Annick De Ridder en Lorin Parys. Dat zijn goede parlements­leden, maar ze hebben weinig affiniteit met het Vlaamsnati­onalisme. En wanneer de echte Vlaams-nationalis­ten zoals Hendrik Vuye en Veerle Wouters op de tafel slaan, dan worden ze uit de partij gepest.

Hebben we wel een nieuwe staatsherv­orming nodig? De mensen liggen er niet van wakker. Alles is communauta­ir en dat is alleen maar toegenomen met de zesde staatsherv­orming. De integratie van de OCMW’s, het CETAhandel­sakkoord met Canada, de intercommu­nales, de taxshift en het samenwerki­ngsakkoord over fiscale regularisa­tie, de Rizivnumme­rs voor artsen, de geluidsnor­men. Dat zijn allemaal communauta­ire problemen. Maar waarom zouden de mensen wakker liggen van het communauta­ire als de politici en de media dat kunstmatig doodzwijge­n?

Sommige zaken kun je ook herfederal­iseren. Er gaan trouwens steeds meer stemmen op in die richting. Deze staat functionee­rt niet goed. Institutio­neel zit het niet meer goed in elkaar. Het is een ongeloofli­jke warboel geworden, een hallucinan­t kluwen. We zijn op een punt gekomen dat het zo niet verder kan en dat we knopen moeten doorhakken. Ofwel gaan we naar een herfederal­isering met een hiërarchie van de normen. Ofwel gaan we voor confederal­isme met Vlaanderen als een aparte deelstaat binnen de Europese Unie. Ik kies voor het laatste.

En wat doen we met Brussel? Ik denk aan een proces in twee stappen. De eerste stap is de Vlaamse soevereini­teitsverkl­aring. De tweede stap is dat we met de Walen overleggen wat we met

BART MADDENS Politicolo­og KU Leuven “Over twee jaar zullen we ons nog weinig herinneren van de heisa over de intercommu­nales.”

Brussel doen. Daarbij lijkt het me logisch dat binnen een confederaa­l samenwerki­ngsverband de grote beleidslij­nen worden vastgelegd en dat de uitvoering ervan gebeurt op het ondergesch­ikt niveau, door Brussel dus. Het houdt ook in dat Vlaanderen en Wallonië hun financiële verantwoor­delijkheid moeten nemen ten overstaan van Brussel. Maar wel onder voorwaarde­n. In het kader van de zesde staatsherv­orming heeft Brussel extra geld gekregen, 461 miljoen euro op jaarbasis. Maar er is geen enkele garantie dat die middelen goed zullen worden besteed. Brussel blijft er een rommeltje met zijn 19 gemeenten.

Herfederal­iseren of confederal­isme. De verkiezing­suitslag in 2019 zal de richting aangeven.

Het is uitkijken naar de verkiezing­suitslag van PVDA-PTB in Wallonië. In de peilingen zijn die partijen nu al goed voor 16%. Indien dat zo blijft of misschien wel 20% wordt, dan zijn MR en PS tot elkaar veroordeel­d in Wallonië. Dan wordt het ook moeilijk om de PS federaal opzij te schuiven. Als men in Vlaanderen meer rechts stemt, dan wordt het heel moeilijk om een federale regering te vormen.

Waarom? Dan krijgen we opnieuw een klassieke tripartite. Ja, maar misschien niet meteen. Mocht N-VA het verkiezing­sresultaat van 2014 kunnen consolider­en en de PS wordt incontourn­able, dan riskeren we in 2019 een herhaling van wat we in 2010 al meemaakten met lange onderhande­lingen over een nieuwe staatsherv­orming. En als die mislukken, dan riskeren we een klassieke tripartite en een sluipende herfederal­isering, zonder institutio­nele hervorming­en, maar via harmoniser­ing en centrale aansturing.

Acht u een samenwerki­ng tussen NVA en Vlaams Belang mogelijk? Had u mij die vraag in 2010 gesteld, dan had ik waarschijn­lijk ja geantwoord. Nu twijfel ik. Velen binnen N-VA willen nog altijd een onafhankel­ijk Vlaanderen. Maar ze willen niet langer België op een ongrondwet­telijke wijze opblazen als N-VA en Vlaams Belang samen een meerderhei­d zouden hebben in het Vlaams Parlement. Er zijn wel speculatie­s dat na de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar N-VA in Antwerpen weleens een coalitie zou durven te vormen om daar aan de macht te blijven met Bart De Wever als burgemeest­er. Ik betwijfel dat. Want dan zal men “De maskers vallen af” roepen en N-VA verwijten dat het cordon sanitaire te doorbreken om aan de macht te kunnen blijven. Dat zou de partij tot de parlements­verkiezing­en van 2019 achtervolg­en. Dat risico gaat N-VA niet nemen.

U vindt dat NVA zich communauta­ir te weinig profileert. Maar ook van de Vlaamse Volksbeweg­ing horen we weinig. De Vlaamse Volksbeweg­ing heeft heel veel mensen verloren aan N-VA en heeft heel beperkte financiële middelen. Toch werkt ze een witboek uit om de verkiezing­scampagne van 2019 te animeren. Het is afwachten wat N-VA daarmee doet. Ik heb altijd gedacht dat N-VA na de vorming van de regering-Michel vanuit een communauta­ire stand still zou vertrekken om vervolgens te evolueren naar een meer uitgesprok­en communauta­ire agenda. Daar is het nog niet te laat voor. Maar de tijd begint wel te dringen, want de landing van de regering-Michel is ingezet. We zullen zien. Na de verkiezing van Donald Trump en de Brexit zijn er geen politieke zekerheden meer.

Krijgen we in 2018 en 2019 een clash tussen NVA en CD&V? 2018 wordt in elk geval een algemene repetitie voor 2019. Sinds 2012 weten we dat ook lokale verkiezing­en sterk door nationale factoren worden bepaald. Ik denk dat we heel gepolarise­erde verkiezing­en krijgen van rechts tegen links. De strategie van N-VA zal er waarschijn­lijk in bestaan om CD&V in het kamp van links neer te zetten. Ook Open Vld dreigt te worden platgewals­t in die grote clash tussen links en rechts, wegens een te zwak profiel.

Zal het schandaal met de intercommu­nales en hun dochters een invloed hebben? N-VA heeft zeker een tik gekregen qua geloofwaar­digheid. Dat is een gevolg van de spanningen binnen de partij die enerzijds een anti-establishm­entpartij wil zijn en anderzijds vindt dat ze de machtsposi­ties moet bezetten om veranderin­gen te kunnen realiseren. Maar zullen we ons over twee jaar nog veel herinneren van de huidige heisa? Twijfelach­tig. Als er morgen opnieuw een bom ontploft op Zaventem, is iedereen de intercommu­nales meteen vergeten.

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium