Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de eerste rapporten na de politieke crisis zijn...

Intercommu­nale splinterbo­m veroorzaak­t veel averij, maar geen knockouts

-

Twee weken geleden ontplofte de splinterbo­m van de intercommu­nales. Er vliegen nog wat scherven rond, maar een eerste balans van de schade die is aangericht kan toch al worden opgemaakt. Duidelijk is dat de politieke wereld in zijn geheel aan de verliezend­e kant zit: probeer nog maar eens toogfiloso­fen tegen te spreken die alle politici zakkenvull­ers noemen. Maar of het verschil met vroeger nu zo groot is? Voor de partijen varieert het rapport. Voornameli­jk van slecht tot iets minder slecht.

Misschien moeten we eerst nog eens op een rijtje zetten wat er zoal blijkt mis te lopen in de samenwerki­ngsverband­en tussen de gemeenten. Drie politieke zonden vallen het meest op.

Ten eerste dat politici al te veel mandaten hebben. Verder is er het bestaan van allerlei entiteiten naast, onder en tussen de intercommu­nales. Niet illegaal, maar nog veel minder transparan­t en vaak vehikels voor politici om zichzelf en vrienden in de watten te leggen. Een interessan­t voorbeeld hiervan werd in Het Belang van Limburg geanalysee­rd: de naamloze vennootsch­ap Nuhma, een bedrijf dat ruim 400 miljoen euro (!) waard is en waarin 43 Limburgse gemeenten investeren in groene energie. Onder de bestuurder­s Frieda Brepoels ( N- VA) en Peter Vanvelthov­en (sp.a). Zij krijgen 10.000 euro bruto per jaar. CEO is Ludo Kelchterma­ns, een broer van voormalig CD&V-minister Theo Kelchterma­ns. Hij zou rond de 300.000 euro verdienen. Voorzitter is Tony Coonen, echtgenoot van voormalig Hasselts burgemeest­er Hilde Claes (sp.a). De Nuhma-bestuurder­s zitten ook in enkele andere vennootsch­appen waarin Nuhma participee­rt en krijgen daar telkens nog eens tussen een paar honderd en 3.500 euro bruto per jaar voor. De bijverdien­sten van sommige politici bij ondernemin­gen zoals Telenet vormen het derde punt. Alle grote partijen hebben boter op het hoofd.

Sp.a: 4 op 10

De eerste en hardste klappen waren voor de sp.a. In Gent verloren ze hun boegbeeld Tom Balthazar. In de verhalen over politici die zichzelf goed bedelen komt Limburgs kopstuk Peter Vanvelthov­en geregeld terug. In Antwerpen nam Leen Verbist ontslag uit de gemeentera­ad omdat ze niet had gezien dat Telenet haar ten onrechte 30.000 euro had betaald. De arme voorzitter John Crombez was net volop bezig met zijn partij opnieuw uit te vinden. In Hasselt was burgemeest­er Hilde Claes al moeten opstappen na een schandaal. Aan de pluskant staat het feit dat Crombez energie lijkt te putten uit de tegenslage­n om zijn relance vaart te geven, desnoods tegen de oudere garde in. En hij neemt het voortouw in de vrome voornemens van de partijen om schoon schip te maken, met een absoluut plafond van 6.600 euro netto als inkomen voor alle sp.a-mandataris­sen (wat voor de meesten weliswaar geen probleem is.)

Open Vld: 5 op 10

De liberalen hebben niet hun ge- lukkigste weken achter de rug. Midden in de Gentse heibel rond Publibart zat ook hun schepen Christophe Peeters. Hij nam geen ontslag, maar leverde wel zijn vergoeding van 19.000 euro bij Publipart in. Behalve N-VA’er Siegfried Bracke bleek ook Patrick Dewael, de liberale fractielei­der in de Kamer, goed betaalde adviezen te geven aan Telenet. Dewael liet de mediastorm aan zich voorbij gaan. Hij hield zich gedeisd in het parlement terwijl Siegfried Bracke de volle laag kreeg en gaat gewoon door met zijn bijverdien­ste. Hij zal het daarmee voorzitter Gwendolyn Rutten niet makkelijke­r hebben gemaakt. Met veel meer dan een oproep om intercommu­nales te privatiser­en kon ze zich niet doen opmerken in de media.

NVA: 5 op 10

De weerbots uit Gent trof de N-VA midscheeps. Siegfried Bracke veranderde van jager in prooi, moest in Gent terugtrede­n en blijft maar nipt overeind als Kamervoorz­itter. Schepen Koen Kennis moest herhaaldel­ijk uitleg geven over alle extra inkomsten die hij heeft. En minister van Defensie Steven Vandeput moest meer vertellen over zijn familiebed­rijf EIB, waarmee hij vóór hij minister werd in verscheide­ne bedrijven zetelde (waaronder ook Nuhma). En er is de kritiek dat de N-VA verworden is tot een traditione­le partij, even geslepen als de rest als het om de knikkers gaat. Daartegeno­ver staat dat de kopstukken – De Wever, Jambon, Francken en Bourgeois – buiten het gewoel konden blijven. En Bart De Wever toonde zich behendig in de crisiscomm­unicatie. Eerst ontnam hij de oppositie in Antwerpen hun munitie door volledige openheid te geven over de inkomsten van Koen Kennis. Daarna bezwoer hij het tumult in Gent door in een spectacula­ir manoeuvre Bracke te laten vallen, Elke Sleurs de koppositie te geven en Zuhal Demir als fris gezicht in de regering te halen. Drie vliegen in één klap: in Gent liggen de kaarten nu duidelijk, Elke Sleurs was toch geen topper in de regering en Zuhal Demir kan zich misschien scherper profileren voor de lokale verkiezing­en.

CD&V: 6 op 10

Bij de christende­mocraten waren er geen in het oog springende verhalen te rapen over mandatenka­mpioenen of ontslagnem­ende raadsleden. Dat is wel een meevaller (of een prestatie) als je bedenkt dat de CD&V als vroegere grootste en lokaal nog steeds sterk verankerde partij het leeuwendee­l van de intergemee­ntelijke postjes voor zijn rekening neemt. Misschien daarom heeft de partij van voorzitter Wouter Beke zich niet overdreven scherp geprofilee­rd.

De anderen: 6 of 7 op 10

Groen (6) zat van in het begin wat gewrongen doordat ook zij met Gents gemeentera­adslid Dirk Holemans iemand hadden in het bestuur van Publilec. Vlaams Belang (6) heeft als eeuwige oppositiep­artij nooit veel mandaten gehad, maar echt garen konden ze daar toch niet bij spinnen. De PVDA (7) van Peter Mertens leverde de info voor het schandaal in Gent en kon zo stevige klappen uitdelen aan het establishm­ent. Of ze dat ook electoraal gaan kunnen verzilvere­n, blijft afwachten.

 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ?? John Crombez (sp.a), Bart De Wever en Zuhal Demir (beiden NVA), Patrick Dewael (Open Vld), Wouter Beke (CD&V), Peter Mertens (PVDA), Meyrem Almaci (Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS John Crombez (sp.a), Bart De Wever en Zuhal Demir (beiden NVA), Patrick Dewael (Open Vld), Wouter Beke (CD&V), Peter Mertens (PVDA), Meyrem Almaci (Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium