Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De stand toont aan dat ik niet meer boos moet zijn”

- DAVID VAN DEN BROECK

Olivier Renard, Standards sportieve baas, verweet Yannick Ferrera geen goeie people manager te zijn. Daar denken ze in Mechelen toch anders over. Van voorzitter tot materiaalm­an: werkelijk iédereen bij KV ontving daags na de 30zege tegen Lokeren nog een hartverwar­mende brief van de coach in zijn mailbox. Hij citeert daarin Maya Angelou, een Amerikaans­e dichteres: People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.

Ferrera vervolgt in zijn brief: “We doen veel mensen dromen en we zorgen ervoor dat ze maandagoch­tend met een mooie glimlach op hun werk aankomen en kunnen zeggen: Kavé heeft weer gewonnen. (...) Wat er in de komende weken ook gebeurt (Playoff 1 of Playoff 2), we mogen allemaal fier zijn op wat we al hebben bereikt.” Achter de Kazerne zijn ze sta pelzot van Ferrera, en heus niet alleen vanwege het klassement. Het klassement spreekt nochtans al voor zich. Met amper drie speeldagen te gaan staat KV Mechelen vijfde ongezien. Neen, de allereerst­e Playoff 1deelname is nog niet binnen. Maar ze ligt wel binnen handbereik.

Next up: de verplaatsi­ng naar Standard, dat moét winnen om zijn waterkans op de top zes te behouden. Wie had dat gedacht? Dat Ferrera vijf maanden na zijn tumultueus ontslag op Sclessin de kans zou krijgen om zijn exclub op eigen veld helemaal uit te tellen? Weinig verrassend lokte dat sensatione­le scenario gisteren veel volk naar de trainersba­bbel. Ferrera trok grote ogen toen geen twee maar tien journalist­en aan de perszaal stonden te wachten. ( grijnzend) “Playoff 1 is toch nog niet begonnen?” Uitgereken­d nu was de sleutel zoek en moest hij improviser­en. Hij begeleidde de hele persmeute dan maar richting Business Club, waar hij mocht vertellen wat de match van zondag voor hem betekent. “Of het speciaal wordt? Neen. Standard is een exclub, en dan moet je al wat meer mensen groeten: dat is het enige verschil. Geen probleem trouwens. Ik ben goed opgevoed, en het is niet omdat het met een paar mensen niet klikte, dat ik met de anderen geen goeie band had. Ik begrijp dat jullie het steeds over revanche hebben. ( glimlacht) Maar ook al zal niemand me geloven: ik heb geen persoonlij­k revanchege­voel meer. ( toch fijn

tjes) Het klassement toont aan dat ik niet boos of ontgoochel­d moet zijn.” Hoe zouden de fans van Standard Ferrera trouwens ontvangen? Wees maar zeker dat velen onder hen zijn ontslag nog altijd betreuren. De resultaten zijn er onder Jankovic niet op vooruit gegaan. “Ik heb er eerlijk gezegd geen idee van. Maar ik heb elke dag het beste van mezelf gegeven en heb ook de beker gewonnen. Ik denk niet dat ze me veel kunnen verwijten. Of ik applaus zal krijgen?

Pfoe, dat weet ik niet. Maar zelf heb ik nog altijd veel respect voor de fans en dat zal altijd zo blijven.” Ook voor de ploeg heeft hij respect. Ferrera, vooral beducht voor het aanvalsduo Sa Belfodil, beseft maar al te goed dat KV zondag een zware opdracht wacht. “Iedereen zegt dat Standard een catastrofa­al seizoen beleeft. Maar soms was het een kwestie van centimeter­s waardoor ze punten verspeelde­n. Het is niet omdat ze in de laatste twee maand amper één keer wonnen, en omdat wij wat meer vertrouwen hebben, dat het nu een makkie wordt. Standard staat negende, maar ik beschouw hen nog altijd als een ploeg van de G5. We zullen heel goed moeten zijn om hen te kloppen.”

Ook in zijn brief vuurde hij iedereen al aan: “We moeten alert blijven en elke dag beter proberen zijn dan de dag ervoor. Het is de enige manier om zulke mooie emoties aan de mensen te blijven geven.” Een ding is zeker: als KV Mechelen zondag wint, zal ook Ferrera maandag met een mooie glimlach op het werk verschijne­n.

“Ik heb geen revanchege­voel meer.” Yannick Ferrera weet dat niemand hem gelooft wanneer hij het zegt. Als trainer van KV Mechelen keert hij voor het eerst sinds zijn ontslag terug naar Sclessin en kan hij Standard de doodsteek geven. Zeg nu zelf: dat zou toch zoete wraak zijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium