Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spijtoptan­ten kosten Italiëte veel geld

Italië moet 1.235 maffiapent­iti onderhoude­n. Die exmaffiosi, die uit hun misdaadorg­anisatie zijn gestapt en Justitie informatie geven over delicten en daders, kosten de overheid elk jaar 80 miljoen euro. Maar zijn die spijtoptan­ten die hoge kosten wel w

- PAULINE VALKENET

In het appartemen­t is het koud. “Ik doe het zuinig aan met de centrale verwarming”, legt ex-maffialid Gaspare Mutolo uit. “Mijn huur wordt vergoed door de overheid, maar de gasrekenin­g moet ik sinds kort zelf betalen. En dat terwijl ik van diezelfde overheid maar 900 euro per maand krijg”, klaagt de spijtoptan­t, terwijl hij pasta met tomaat en aubergine klaarmaakt. De bejaarde man achter het fornuis was in de jaren zeventig en tachtig een angstaanja­gende crimineel. Mutolo handelde op Sicilië in heroïne en was de chauffeur van de beruchte capo dei capi Toto Riina. Met de handen waarmee hij nu de pasta in het kokende water kiepert, heeft hij veel vijanden van Riina gewurgd. De vingers die het zout over de aubergine strooien, haalden tientallen keren de trekker over.

Oesters en Ferrari’s

Mutolo reed in die tijd in een Ferrari door Palermo en at oesters in dure visrestaur­ants. In 1991, verwikkeld in rechtszake­n en ruziend met Riina, besloot Mutolo aan Justitie te vertellen wat hij over Cosa Nostra wist. Hij was een van de eerste maffiosi die een pentito, een spijtoptan­t, werd en namen ging noe- men. Uit veiligheid­soverwegin­gen kreeg hij een nieuwe identiteit en moest hij naar midden-Italië verhuizen. Wanneer Mutolo nu in zijn Fiat Panda stapt, heeft hij een rijbewijs met een andere achternaam bij zich. Mutolo merkt duidelijk dat het budget voor spijtoptan­ten slinkt. De Italiaanse regering worstelt met een hoge staatsschu­ld en een begrotings­tekort. Brussel houdt streng in de gaten of Rome wel voldoende bezuinigt en de regering snijdt daarom waar het maar kan. De Centrale Beschermin­gsdienst, die de spijtoptan­ten en hun gezinnen onderhoudt, mocht tot 2014 jaarlijks nog ruim 80 miljoen euro uitgeven. Dat bedrag is intussen terug- geschroefd naar zo’n 60 miljoen euro per jaar.

En dat schuurt. Want het aantal spijtoptan­ten neemt juist toe. In 2007 waren het er 800 en inmiddels zijn het er 1.235. Samen met hun gezinnen vormen ze een groep van ruim zesduizend mensen, die allemaal worden onderhoude­n door de Centrale Beschermin­gsdienst. “Door de bezuinigin­gen komen we echt in de problemen”, zegt Maurizio de Lucia. De Lucia is een hooggeplaa­tste aanklager tegen de maffia en in die hoedanighe­id ook lid van de commissie die beslist welke maffiosi tot het beschermin­gsprogramm­a worden toegelaten.

Ontworteld­e kinderen

Terwijl militairen met machinegew­eren de ingang van zijn Romeinse kantoor bewaken, vertelt hij: “Minderjari­gen die plots naar een onbekende omgeving moeten verhuizen, hebben vaak last van ontworteli­ng. We komen geld tekort om de tweeduizen­d kinderen van de spijtoptan­ten voldoende psychologi­sche hulp te geven. Ook is er onvoldoend­e geld voor de scholing van de pentiti.” De doorsnee spijtoptan­t is een oudere man zonder opleiding, die op de magere Italiaanse arbeidsmar­kt kansloos is.

Er zijn politiemen­sen en magistrate­n die menen dat de spijtoptan­ten van tegenwoor- dig niet meer zo nuttig zijn als Gaspare Mutolo dat begin jaren negentig was, toen justitie veel minder van de georganise­erde misdaad afwist. Zij betwijfele­n of de spijtoptan­ten de tientallen miljoenen euro per jaar wel waard zijn. De Lucia, een mollige man met blauwe pretogen, gaat niet akkoord. “Pentiti zijn nog altijd onmisbaar om zaken tegen maffiosi te kunnen aanspannen. Want de georganise­erde misdaad doet uiteraard alles in het geheim en getuigen zijn er vanwege de omerta zelden. Alleen mensen van binnenuit kunnen ons dus vertellen wie welk delict in opdracht van wie heeft gepleegd.”

De officier van justitie wijst ook op het onroerende goed ter waarde van honderden miljoenen dat de overheid elk jaar dankzij de spijtoptan­ten kan afnemen van de maffia.

Kleurige schilderij­en

Gaspare Mutolo voelt zich door de bezuinigin­gen verwaarloo­sd. “Dankzij mijn verklaring­en konden veel belangrijk­e maffiosi worden veroordeel­d. Maar nu kan ik met moeite mijn gas- en elektricit­eitsrekeni­ng betalen.” Hij opent de deur naar de kamer die hij als atelier gebruikt. Hier maakt de voormalige moordenaar kleurige schilderij­en vol bloemen en Siciliaans­e huisjes. De muren van zijn appartemen­t hangen er vol mee. “Ik ben altijd blij als het me lukt om er een te verkopen. Want dan kan ik weer een rekening betalen.”

 ?? FOTO ENZO BRAI ?? In 1993 was het rijk van maffiabaas Toto Riina uit. Hij werd gearrestee­rd en kreeg levenslang.
FOTO ENZO BRAI In 1993 was het rijk van maffiabaas Toto Riina uit. Hij werd gearrestee­rd en kreeg levenslang.
 ?? FOTO RR ?? Spijtoptan­t Gaspare Mutolo.
FOTO RR Spijtoptan­t Gaspare Mutolo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium