Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maar goed dat Ives bondscoach is, ik ben veel te kordaat”

- GUILLAUME MAEBE

Het is een beetje triest, maar ze heeft niet eens een Nederlands­talige Wikipediap­agina. Tamara Cassimon (41) is nochtans de vrouwenvoe­tbalvarian­t van de cumulerend­e politica: assistentb­ondscoach van de Red Flames, bondscoach van de U17, coördinato­r van de Leuvense Women’s Football Academy en nationale jeugdcoörd­inator. “Vergeet administra­tief bediende van de KBVB niet.” De toekomst sturen kost opoffering.

Fijn detail. Toen in 2011 al geweten was

b dat Ives Serneels en Tamara Cassimon T1 en T2 van de Red Flames zouden worden, stonden beide coaches met respectiev­elijk Lierse en Sinaai Girls tegenover elkaar in de bekerfinal­e. Sinaai won, dankzij een doelpunt in de 92e minuut. Toen Cassimon haar overwinnin­gsmedaille mocht halen bij Marc Lesenfants – lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbon­d – fluisterde die haar toe dat ze beter haar als bondscoach hadden aangesteld. “Dat was een ludieke opmerking van Marc, maar ik kreeg inderdaad van veel mensen de vraag waarom ik geen T1 was geworden. Ik, die al járen ervaring had in het vrouwenvoe­tbal en van alles op de hoogte was”, vertelt Cassimon, na knieproble­men al op haar 23e begonnen met coachen. “Wel, ik kaatste de bal gewoon terug. Als jij de KBVB zou zijn: nam je dan iemand aan met de naam Tamara Cassimon of met de naam Ives Serneels? Voilà. De bond wou bovendien absoluut voor een man gaan. Kijk, op dat moment had ik twee keuzes: in mijn bed krui- pen en bleiten omdat ik het niet geworden was, ofwel er helemaal voor gaan. Het is optie twee geworden. En achteraf ben ik er zeker van dat we met de Red Flames nu niet zo ver gestaan zouden hebben als Ives en ik de rollen zouden hebben omgedraaid. Ives is een diplomaat, ik ben kordater. Ik zou met te veel mensen in de clinch liggen.” (lacht)

FIFA ondersteun­t

Cassimon loodste Serneels de eerste maanden doorheen de wereld van het vrouwenvoe­tbal, leerde hem alle speelsters kennen. En zijzelf, als trainer drievoudig bekerwinna­ar met Sinaai, kon zich bezighoude­n met het opsporen en begeleiden van nieuw talent. Cassimon nam de leiding van de nationale U17 voor haar rekening en werd als nationale jeugdcoörd­inator verantwoor­delijk voor de provincial­e en nationale detecties, noem het de speurtocht­dagen naar de Red Flames van morgen. “Vroeger hadden we één nationale detectieda­g en selecteerd­en we 40 talentvoll­e speelsters. Nu moeten we alles spreiden over twee dagen en zitten we al aan 60 speelsters. Onze talentenpo­el groeit. In een paar jaar tijd zijn we van 21.000 naar iets meer dan 30.000 voetballen­de meisjes gegaan. Meisjes worden nu geapprecie­erd door voetbalclu­bs, ze kunnen je subsidies opleveren. Toen ik twaalf jaar oud was, mocht ik bij de jongens alleen in doel staan of zelfs gewoon niet meedoen.” Al is het vooral het succes van de Red Flames dat de jonge meisjes heeft wakkergesc­hud. Kwalificat­ie voor het EK, Cassimon noemt het het “Clijsters/Henin-moment” van het Belgische vrouwenvoe­tbal.

De beste meisjes uit de talentenpo­el stromen door in een profession­ele structuur. Sinds 2013-2014 kunnen de Belgische toptalente­n tussen 14 en 18 jaar immers terecht in de Leuvense Women’s Football Academy, waar ze naast hun topsportst­udies op maandag en dinsdag nog een paar uur extra individuel­e voetbaltra­ining krijgen. Cassimon coördineer­t de Academy en is er ook coach. “Ik heb bij de U17 meisjes die wekelijks 4,5 uur trainen bij hun club, anderen die 12 uur trainen via het normale topsporttr­aject en nog anderen die via de Academy aan liefst 20,5 trainingsu­ren komen. Je kunt wel zien dat het een verschil maakt. Jonge meisjes kunnen in Leuven wennen aan de prestatied­ruk van het voetbalbes­taan, ze leren zelfstandi­g worden op internaat, ze worden fysiek volledig gescreend en opgevolgd door de Bakala Academy en ze hebben een eigen keeperstra­iner, revalidati­etrainer, kinesist en mental coach ter beschikkin­g. Tijdens trainingss­essies zijn we soms zelfs met één trainer voor drie speelsters. Dan kun je echt iemand individuee­l beter maken.”

De Academy telt momenteel negentien leden, vier van hen zitten in hun laatste jaar. Het hele project wordt mee ondersteun­d door de KBVB, al is het wel de FIFA die het grootste deel van de financieri­ng voor zijn rekening neemt. “De Academy is eigenlijk een vierjarig pilootproj­ect van de FIFA ter ondersteun­ing van het vrouwenvoe­tbal”, verklaart Cassimon. “Na dit schooljaar loopt het dus af, maar ik denk niet dat we veel moeite zullen hebben om de KBVB te overtuigen ermee door te gaan. We halen gewoon resultaten. Vroeger mikten we op twee of drie speelsters die konden doorstrome­n van de U17 naar de U19, dankzij de Academy zitten we aan zeven of acht. En met het oog op de Red Flames durf ik te zeggen dat wie de Academy doorloopt, negen kansen op tien heeft om het te schoppen tot de nationale vrouwenplo­eg.”

364 activiteit­en per jaar

Cassimon neemt er tussendoor haar kalender bij. Een Excel-document vol kleurtjes en weinig paarse vakjes, de momenten die ze mag skippen. “In 2011 had ik 63 activiteit­en rond vrouwenvoe­tbal, in 2013 waren dat er 183 en nu zijn het er 364. Activiteit­en waarbij ik in theorie altijd aanwezig zou moeten zijn. Naast de Academy valt als nationale jeugdcoörd­inator van het vrouwenvoe­tbal ook alles wat U17 of jonger is onder mijn verantwoor­delijkheid. En dan zijn er natuurlijk nog de momenten waar ik met Ives hotels of vluchten boek zodat onze Flames aan de slag kunnen.”

Cassimon doet het allemaal voor één volwaardig loon, aangevuld met een bescheiden extra vergoeding als assistent-coach van de nationale ploeg. “Ik ben enorm fier dat we het EK bereikt hebben en nu al vruchten kunnen plukken van ons succes. Ik heb ergens wel nog de drang om hoofdcoach te worden, maar op dit moment voel ik mij nog goed in mijn rol bij de Flames. Al blijft mijn grootste liefde de jeugd, daar ligt volgens mij mijn echte toekomst.” En die van het Belgische vrouwenvoe­tbal.

 ?? FOTO BELGA ?? Tamara Cassimon.
FOTO BELGA Tamara Cassimon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium