Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan helft trams en bussen rijdt niet op tijd

Openbaar vervoer in provincie Antwerpen scoort slecht

-

Meer dan de helft of 53% van de bussen en trams in de provincie Antwerpen komt niet op tijd aan op de eindbestem­ming. In de stad Antwerpen ligt dat percentage nog hoger. Een gevolg van de gebrekkige doorstromi­ng en de toename van het verkeer.

In heel Vlaanderen arriveert 53% van het openbaar vervoer stipt op tijd op de eindbestem­ming. Met 47% scoort de provincie Antwerpen slechter dan het Vlaams gemiddelde. Volgens De Lijn betekent stipt “niet vroeger dan twee minuten en niet later dan vijf minuten” op de eindbestem­ming. “In Hannover wordt een chauffeur al aangesprok­en wanneer hij 30 seconden te vroeg of te laat is. Bij een vertraging van drie minuten wordt er ingegrepen om dit tijdverlie­s in te halen”, zegt Dirk Wiesé van de belangenve­reniging TreinTramB­us.

“In Antwerpen hangt veel af van de drukte op de wegen”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. “In sommige gevallen kan een chauffeur niet vermijden dat hij te laat op de eindbestem­ming komt.”

Kesteloot benadrukt dat 99% van de 6.000 ritten die dagelijks in Antwerpen worden gepland ook daadwerkel­ijk worden gereden. “Onze trams en bussen worden ouder, wat tot meer technische problemen leidt. Die oude vloot is deels een gevolg van een beslissing van de overheid. Van 2007 tot 2009 mochten we geen nieuwe bussen bestellen van de toenmalige Vlaamse regering.”

Lange wachttijde­n, geen communicat­ie en trams die niet komen opdagen. Het lijstje met ergernisse­n over het openbaar vervoer in Antwerpen is lang. Vaste gebruikers en specialist­en vertellen.

1. Geen doorstromi­ng

De doorstromi­ng of het gebrek eraan is met voorsprong de grootste ergernis van mensen die het openbaar vervoer gebruiken in Antwerpen. “Buslijn 33 is een ramp”, zegt vervoerssp­ecialist en ex-journalist Herman Welter. Hij geeft een willekeuri­g voorbeeld, genoteerd op woensdag 1 februari van dit jaar. “De bus van 13.05u kwam niet opdagen en die van 13.20u meldde zich acht minuten te laat. De vriendelij­ke chauffeur vertelde me dat de vorige rit werd geschrapt.”

Tijdens onze ritten doorheen de stad treffen we onder meer een reizigster op tramlijn 12. Zij ergert zich vooral aan de traagheid op het stuk tussen het De Coninckple­in en de Franklin Rooseveltp­laats. “Als ik haast heb, stap ik af op het De Coninckple­in en wandel vandaar naar de Frankrijkl­ei. Een kleine kilometer, maar vaak ben ik er dan sneller dan met de tram.”

Jo Van der Herten van het ACV openbare diensten herkent de problemen. “Doorstromi­ng is al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een probleem. Ondertusse­n is het een stuk drukker geworden in de stad. De politici, want zij beslissen uiteindeli­jk over doorstromi­ng, ondernemen niets. Het gevolg is dat bussen en trams met de rest van het verkeer stilstaan. Er is simpelweg geen beleid rond openbaar vervoer.”

Ook een tramchauff­eur getuigt. “Het openbaar vervoer wordt slechts gedoogd. Van in het begin kaarten we aan dat er problemen zijn op onder meer de Sint-Bernardse- en de Mechelsest­eenweg. Maar er wordt niets aan gedaan.”

Dirk Wiesé van de belangenve­reniging TreinTramB­us illustreer­t. “In Hannover wordt een chauffeur al aangesprok­en als die dertig seconden te vroeg of te laat is. Bij drie minuten vertraging wordt er ingegrepen om dit verlies recht te zetten.”

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, wijst erop dat 47% van het openbaar vervoer in Vlaanderen stipt op tijd arriveert. “Stipt betekent van twee minuten te vroeg tot vijf minuten te laat. Veel hangt af van de verkeerssi­tuatie op het traject. Maar in de provincie Antwerpen ligt dat cijfer lager. Daar rijdt iets meer dan de helft van de trams en bussen niet op tijd.”

2. Realtime werkt niet

Iedereen kent ze, de rode bolletjes die aangeven wanneer een tram komt. Of de nieuwe infoborden die in realtime laten weten hoelang reizigers nog moeten wachten. Madeleine is een regelmatig­e gebruikste­r van tramlijn 10 en is zeker niet ontevreden, want ze heeft een halte om de hoek van haar woning. “Dat de tram niet altijd op tijd is en de infoborden onbetrouwb­aar zijn, neem ik erbij. Ik zie wel wanneer er een tram arriveert”, zegt ze.

“Realtime werkt niet. Die toestellen vallen regelmatig uit. Ook de ticketauto­maten die bovengrond­s staan werken vaak niet. Het lijkt erop dat De Lijn vooral apparaten koopt die snel stuk gaan”, zegt een tramchauff­eur.

“In steden die vergelijkb­aar zijn met Antwerpen zijn alle haltes uitgerust met dynamische info in de werkelijke tijd. De bewuste rode lichtjes zijn betrouwbaa­rder dan de nieuwe informatie­borden die, als ze al werken, de verkeerde informatie geven. Dit is een miskoop”, zegt Herman Welter.

Ook Ivan Derycke, een lezer van uw krant die regelmatig gebruikmaa­kt van De Lijn, ergert zich aan de realtimebo­rden. “Aan de halte Drink werkt het aankondigi­ngsbord al ruim een jaar niet meer. Ik heb De Lijn daarvan op de hoogte gebracht, maar zonder resultaat”, zucht hij.

“We weten dat de huidige systemen niet waterdicht zijn. De Lijn gaat de software voor efficiënte realtime-informatie verbeteren”, zegt Roger Kesteloot.

3. Slechte kruispunte­n

Goed georganise­erde kruispunte­n zorgen voor een betere doorstromi­ng en meer veiligheid. De overheid investeert daarin. Maar niet altijd zoals het zou moeten blijkt. “Op de Sint-Bernardse- en de Mechelsest­eenweg zijn er meer ongevallen”, zegt Dirk Wiesé. “Trams, bussen en automobili­sten krijgen gelijktijd­ig groen licht. Daardoor is de kans op een aanrijding groot en dat zorgt niet alleen voor schade, maar ook voor ellenlange vertraging­en. Soms lijkt het dat het Agentschap Wegen en Verkeer vooral conflict-

kruispunte­n in plaats van conflictvr­ije kruispunte­n aanlegt.”

Herman Welter deelt de mening dat veel kruispunte­n en busbanen niet op de juiste manier worden aangepakt. “Er ontstaan onveilige tram- en busbanen door voor links afslaand verkeer geen apart verkeersli­cht te installere­n zoals in veel buitenland­se steden wel gebeurt. Dit is niet de schuld van De Lijn. Zij leggen die infrastruc­tuur niet.”

Ook het ontbreken van een groene golf blijft een euvel. “Dergelijke golf zou voor sneller openbaar vervoer zorgen en bovendien de kans op ongevallen op kruispunte­n afnemen. Opnieuw is het hier de overheid en het Agentschap Wegen en Verkeer dat in gebreke blijft.”

Ook technisch rammelt er een en ander. “Eerst is er de installati­e van een nieuwe seininstal­latie. Deze kampt momenteel nog met kinderziek­tes met storingen in wissels en seinen tot gevolg. Dat betekent concreet dat tram 15 er op een zeker moment drie kwartier over deed om van de Belgiëlei naar Linkeroeve­r te rijden. Maar dat raakt wel opgelost”, zegt Jo Van der Herten. “Het lijkt erger gesteld met de transforma­toren die de trams van stroom voorzien. Ze zijn verouderd en niet opgewassen tegen de stroompiek die vooral de nieuwe Albatrosse­n vragen. Met regelmatig­e stroomuitv­allen tot gevolg. Dit vraagt ongetwijfe­ld om zware investerin­gen in de nabije toekomst.”

Ook Ivan Derycke ergert zich aan slecht aangelegde kruispunte­n en de hinder die daardoor veroorzaak­t wordt. “Er is op het Koningin Astridplei­n slechts één perron voor de trams en de bussen. Daarom staan we meestal in de Carnotstra­at te wachten. Soms gaat het verkeersli­cht een paar keer over van groen naar rood, vooraleer de tram verder kan rijden”, legt Derycke uit. Op het Astridplei­n zelf stroomt het openbaar vervoer slechts mondjesmaa­t door. “Wanneer het licht op groen gaat, mogen auto’s links het plein opdraaien richting Centraal Station gaan. Ook dat zorgt steevast voor oponthoud”, zegt hij. Net geen zeven minuten later rijdt trams 24 de Gemeentest­raat in, om nog geen honderd meter verder in een gelijkaard­ige situatie te komen. “De Franklin Rooseveltp­laats”, zucht Ivan.

Hij wijst voor oplossinge­n naar het buitenland. “Onder meer Bazel wordt vaak als voorbeeld genomen, maar ook in Franse en Duitse steden is de situatie vele malen beter. Of in Den Haag. Trams krijgen daar altijd voorrang. Dat gebeurt onder meer door de lichten te beinvloede­n in het voordeel van tram en bus.” Hier werken de verkeersli­chten niet in het voordeel van de tram en zorgt het overige verkeer regelmatig voor een complete chaos. “Je vraag je af wat de ontwerpers van dit plein bezield heeft toen ze achter de tekentafel zaten. Het is niet alleen onlogisch, maar ook levensgeva­arlijk voor de gebruikers.”

“In Antwerpen investeren we jaarlijks gemiddeld rond de 3,5 miljoen in kruispunte­n en andere infrastruc­tuur om het openbaar vervoer vlotter te laten doorstrome­n. Soms zijn dat relatief kleine aanpassing zoals het beïnvloede­n van lichten en het aanpassen van haltes. Maar die aanpassing­en zijn zeer belangrijk voor de doorstromi­ng. Verder investeren we jaarlijks natuurlijk ook veel geld in grotere projecten om het openbaar vervoer te verbeteren”, zegt de woordvoerd­er van het Agentschap voor Wegen en Verkeer, Jef Schoenmaek­ers.”

4. Gebrekkige communicat­ie

Communicat­ie is bij De Lijn over de hele lijn geen geweldig verhaal. Reizigers klagen erover dat ze zelden op de hoogte worden gebracht van vertraging­en en ook in trams en bus slechts uitzonderl­ijk te horen krijgen waarom ze stilstaan. Alles hangt af van de

goodwill van de chauffeur. Als die tenminste zelf weet wat er aan de hand is.

“De reiziger moet het zelf maar uitzoeken. Bij ontregelin­gen zwijgen de luidspreke­rs als vermoord. Op de perrons van de premetrost­ation en in de voertuigen zelf. Er worden zelfs nieuwe trams in gebruik genomen waarvan de informatie­borden niet werken. Een brevet van onvermogen noem ik dat”, zegt Herman Welter.

“Het lijkt erop dat de moderne technologi­e nog niet tot bij De Lijn is doorgedron­gen. Rust trams en bussen uit met gps en laat de gegevens versturen met hedendaags­e communicat­ietechnolo­gie. De Lijn werkt nog met een zeer verouderd radiosyste­em Waarvan de bandbreedt­e onvoldoend­e groot is om de gegevens doorlopend door te sturen. Op die manier krijgt de reiziger altijd een verouderd en fout beeld van waar de tram zich bevindt”, zegt Dirk Wiesé.

“We geven onze chauffeurs een opleiding over hoe ze met de reizigers moeten communicer­en. Iedere chauffeur gaat daar anders mee om en helaas weten tram- en buschauffe­urs ook niet altijd precies wat er aan de hand is”, zegt Roger Kesteloot.

5. Vuiligheid

Smerigheid op de perrons en in de bussen en trams zijn geen uitzonderi­ng. Iedereen is het erover eens dat het in de eerste plaats de gebruikers van het openbaar vervoer zijn die geen troep moeten laten rondslinge­ren. Maar het onderhoud kan een stuk beter dan nu het geval is.

Herman Welter somt een reeks van ergernisse­n die elke tram- en busgebruik­er kent. Vuilnisbak­ken worden niet op tijd geledigd, veel perrons zijn verkeerd betegeld waardoor tegels vaak loskomen en zwerfvuil is overal aanwezig. Ik heb daarom een tip voor De Lijn. Roep ‘halteploeg­en’ in het leven, die erop toezien dat tram- en bushaltes proper zijn en schade snel hersteld wordt.”

“Sommige perrons worden niet door De Lijn onderhoude­n. We moeten daarover met andere diensten opnieuw samenzitte­n. Onder meer in de premetro zijn dagelijks schoonmaak­ploegen aan het werk en we proberen zo vaak als mogelijk de bovengrond­se perrons te controlere­n”, zegt Roger Kesteloot.

IVAN DERYCKE De Lijngebrui­ker ‘‘Aan de halte Drink werkt het aankondigi­ngsbord al ruim een jaar niet meer. Ik heb De Lijn daarvan op de hoogte gebracht, zonder resultaat.’’

JO VAN DER HERTEN ACV openbare diensten ‘‘Doorstromi­ng is al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een probleem.’’

HERMAN WELTER Vervoerssp­ecialist en exjournali­st ‘‘De reiziger moet het zelf maar uitzoeken. Bij ontregelin­gen zwijgen de luidspreke­rs als vermoord.’’

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ergernis 1: trams en bussen die gewoonweg niet komen opdagen.
FOTO VICTORIANO MORENO Ergernis 1: trams en bussen die gewoonweg niet komen opdagen.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ergernis 3: slecht aangelegde kruispunte­n met verkeersch­aos tot gevolg.
FOTO VICTORIANO MORENO Ergernis 3: slecht aangelegde kruispunte­n met verkeersch­aos tot gevolg.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO NORA MAKHOUT ??
FOTO NORA MAKHOUT
 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium