Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Een loodzware taak

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Terwijl Bart De Wever met zijn gezin op vakantie is, heeft iemand een bijl door het raam van zijn huis geslingerd. De Wevers moeder was thuis, maar is gelukkig ongedeerd. Een politicus op deze manier aanvallen is totaal verwerpeli­jk. Op vraag van De Wever zelf werd, na eerdere incidenten, de bewaking aan zijn woning opgeheven, maar sinds gisteren staan er weer agenten voor de deur. Dat kan moeilijk anders. Het gaat hier niet om bedreiging­en, maar om een regelrecht­e aanslag. Zolang de dader niet gevat wordt, hebben De Wever en zijn gezin beschermin­g nodig. Al blijft het onaanvaard­baar dat politici niet vrij en zonder bedreiging hun werk kunnen doen. Politie en gerecht moeten er alles aan doen om de dader op te sporen en hem zwaar te straffen.

Voor de Antwerpena­ren komt deze aanslag op hun burgemeest­er bovenop een hele reeks beschietin­gen van huizen door zware criminelen met al even zware wapens. Antwerpen wordt duidelijk geconfront­eerd met een drugsoorlo­g van de grote jongens. En die vergen een andere aanpak dan de ‘ war on drugs’ die het Antwerps stadsbestu­ur tot nu toe heeft gevoerd.

Bart De Wever en zijn korpschef Serge Muyters hebben de voorbije jaren de criminalit­eit die gepaard gaat met drugshande­l, zeer efficiënt aangepakt. Het aantal auto-inbraken en overvallen daalde spectacula­ir en er werden in 2016 meer dan drieduizen­d drugsdeale­rs opgepakt. Deze oorlog kon Antwerpen in zijn eentje voeren en winnen.

Wat we nu meemaken, is van een totaal andere orde. De kleine dealers zijn van de straat gehaald, maar er zijn er duidelijk andere in de plaats gekomen. Bovendien spelen de zware jongens uit Nederland een almaar belangrijk­ere rol in de Antwerpse drugswerel­d. En die zijn duidelijk niet bang van de honderden bewakingsc­amera’s in de stad en van patrouille­rende agenten. Deze criminalit­eit is veel moeilijker te bestrijden dan de drugshande­l op straat.

Antwerpen kan deze strijd ook niet in zijn eentje aan. De stad zal het voortouw moeten nemen in de samenwerki­ng met de gerechteli­jke diensten in eigen land en in Nederland. Het kan niet zijn dat in de straten van Antwerpen een meedogenlo­ze drugsoorlo­g wordt uitgevocht­en. Voorlopig zijn er nog geen doden gevallen, niet bij de drugsdeale­rs die geviseerd worden en gelukkig ook niet bij toevallige passanten of buren. Maar hoe lang zal dat duren?

Bart De Wever en Serge Muyters staan voor een loodzware taak. In die omstandigh­eden is het intriest dat een burgemeest­er zich ook nog eens zorgen moet maken over zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium