Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het went nooit”

Politici over doodsbedre­igingen

-

“Doodsbedre­igingen raak je gewend, maar tegelijker­tijd went het eigenlijk nooit”, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Vroeger bleven bedreiging­en beperkt tot banaliteit­en. Steeds vaker wordt het persoonlij­k.”

Tot zijn spijt is Filip Dewinter een ervaringsd­eskundige op het vlak van doodsbedre­igingen. “Als er plots een man met een wapen voor de deur van je huis staat, schrik je echt wel. Het was al eens eerder gebeurd. Op dat moment was ik niet thuis, de rest van mijn gezin wel. Dat is een nare ervaring.”

“Bart De Wever maakt nu iets gelijkaard­igs mee. Hij is op vakantie, maar zijn moeder was wel in de woning. Dat zijn zaken die tot nadenken stemmen.”

Filip Dewinter verwijst ook naar de Nederlands­e politicus Geert Wilders, die al jaren de klok rond wordt bewaakt. “Op zeker moment had Geert drie safe houses en wist hij niet waar hij ’s avonds ging slapen. Ik heb dat ook een tijdje gehad. Een zware periode.”

Eieren worden bedreiging­en

Door de jaren heen heeft Filip Dewinter de bedreiging­en zien toenemen. “Het begon met krassen op de auto en een ei tegen de gevel. Tegenwoord­ig worden mensen fysiek bedreigd. Dat is toch heel andere koek. Zeker als je familie erbij betrokken wordt. Ik ben al jaren zeer alert bij alles wat ik doe. Bedreiging­en zijn nu helaas een deel van mijn leven. Maar eigenlijk went het nooit. Telkens er iets gebeurt, schrik je.”

Een stap te ver

Bij afwezighei­d van Bart De Wever, is zijn partijgeno­ot Koen Kennis waarnemend burgemeest­er in Antwerpen. Op de aanval met de bijl wil hij niet ingaan.

“Zelf ben ik gelukkig nog nooit bedreigd. Het is erg dat politici, die toch met een maatschapp­elijk engagement hun job doen, op dergelijke manieren worden bedreigd. Dat je van mening verschilt, is één zaak. Dat je mensen gaat bedreigen en zelfs tot actie overgaat, is een stap te ver.”

“Geen schrik voor mezelf”

“Door mijn functie en mijn rol in de samenlevin­g kan ik nooit uitsluiten dat iemand me bedreigt. Het is trouwens al eens gebeurd. Leuk is dat niet, maar ik heb me er ondertusse­n bij neergelegd dat het kan gebeuren”, zegt minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA).

“Als je familieled­en mee het slachtoffe­r worden, zoals bij Bart De Wever, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Daar heb ik echt wel schrik voor. De angst dat iemand mijn familie iets zou aandoen is veel groter dan de angst voor mezelf”, zegt Jan Jambon.

Speciale maatregele­n voor zijn veiligheid neemt de minister naar eigen zeggen niet. “Ik ben er niet mee bezig.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Filip Dewinter.
FOTO WALTER SAENEN Filip Dewinter.
 ?? FOTO BELGA ?? Jan Jambon.
FOTO BELGA Jan Jambon.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Koen Kennis.
FOTO JAN VAN DER PERRE Koen Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium