Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Probeer uw huis maar te verkopen na zo’n schietpart­ij”

Bewoners van Dam en Guldenspor­enstraat in Borgerhout bekomen van geweldsinc­identen

- DIRK HENDRIKX

Het was hier altijd een rustige straat. Maar dat kun je nu even niet zeggen tegen kandidaatk­opers.” Daisy zette haar huis in de Rupelstraa­t in de wijk Dam drie maanden geleden al te koop. Maar net daar, een paar huizen verderop, werden dinsdagavo­nd achttien kogels afgevuurd. Het was de zevende schietpart­ij in de stad in drie maanden tijd.

In de Rupelstraa­t gaat het om een donker geschilder­d huis met donkere rolluiken, die gisterenna­middag nog allemaal waren neergelate­n. Het leek alsof de bewoners, een gezin van Marokkaans­e afkomst, zich wilden barricader­en. In het rolluik op de benedenver­dieping zitten een reeks gaten, kogelinsla­gen zoals je die ziet in oorlogsrep­ortages.

Een jongeman komt net aangelopen, een van de zonen des huizes. “Ik was er niet die avond, mijn vader wel”, vertelt hij. “Ik weet niet waarom ze schoten, nee.” Even later gaat een rolluik op de eerste verdieping half omhoog en een bebaarde man roept boos dat we hen met rust moeten laten.

Zijn schoonbroe­r, die honderd meter verder woont, staat ons wel te woord in alle vriendelij­kheid. Al kan hij ons ook niets wijzer maken. “Ik zie mijn zus maar heel af en toe. Ze hebben vijf oudere kinderen, net zoals wij. Ik weet niet wat die schutters bezielde. Het is hier normaal heel rustig.”

Dorp in de stad

Dat laatste kan Daisy bevestigen. Zij woont aan de overkant in een bel-etagewonin­g die drie maanden geleden te koop is gezet. “Mijn man en ik verhuizen naar een flat in Blankenber­ge”, zegt ze. “Dit is nu wel even vervelend. Het is hier een prettige buurt. We hebben hier altijd graag gewoond. De Dam is als een dorp in de stad. Iedereen kent elkaar. Mensen zeggen goeiendag op straat. Ook die mensen van het huis dat beschoten werd, jawel. Maar verder ken ik hen niet. Een van hun kinderen heeft ooit wel eens wat uitgespook­t. Maar hoe zijn jongeren? Intussen is hij weer helemaal op het rechte pad.”

Ze wijst erop dat bij de incidenten onlangs in de Lange Lobroekstr­aat om de hoek, de schutters een verkeerd huis hadden beschoten en een auto van een keurige oude dame uit de buurt in brand hadden gestoken. “Hebben ze zich hier ook vergist?”

Net als andere buurtbewon­ers noemt ze een kleine parking op de hoek van de straat, vlakbij de Slachthuis­laan, een plek waar het niet altijd koosjer is. “Er wordt ge- zegd dat daar drugs en wapens worden gedeald. Ik weet niet of dat waar is.”

Ivo, een student rechten die daar vlakbij op kot zit en die dinsdag de schoten heeft horen knallen, spreekt van geparkeerd­e auto’s waarin mensen in- en uitstappen, schijnbaar om zaken te doen. “Drugs zeker? Daar lijkt het toch op. Voor de rest is het hier echt een goede buurt. Absoluut. Mensen spreken je spontaan aan, wensen je een goede reis als je een koffertje voorttrekt.”

Een man met een winkel in de buurt is er minder gerust op. “Drie incidenten op zo’n korte tijd. Is dat niet genoeg om te zeggen dat het hier niet pluis is? Of de politie genoeg doet? Je ziet ze wel vaker patrouille­ren nu, dat is zeker. Maar iedereen kan altijd méér doen, niet?”

Niet marginaal

Een uitbaatste­r van een horecazaak, die eveneens anoniem wil blijven, relativeer­t: “Zoiets kan overal gebeuren. Het heeft niks met het karakter van de buurt te maken. Integendee­l. Het leeft hier juist op. De prijzen van de huizen stijgen. Gezinnen met jon- ge kinderen komen naar hier. Het is hier absoluut niet marginaal. Je ziet alle mogelijke types mensen. Hiertegeno­ver staat een groot pand te koop voor 800.000 euro. Daarstraks vroeg een journalist of hier ook ‘hogeropgel­eide mensen’ wonen. Wat is dat nu voor een vraag? Wou die misschien weten of hier alleen Turken en Marokkanen zitten? Die zijn er ook, ja, maar ze zijn de vriendelij­kheid zelve.” Ze hoopt wel dat de politie snel ophelderin­g kan brengen. “Het mag hier niet bij blijven.”

Het algemene vermoeden is dat de schietpart­ij te maken heeft met een waarschuwi­ng of intimidati­e in het drugsmilie­u, maar wie, hoe of wat, dat is een andere kwestie.

Twee keer beschoten

In de buurt van een ander huis dat sinds half december al twee keer beschoten werd, in de Guldenspor­enstraat in Borgerhout, is er meer duidelijkh­eid. Hier woont de familie E.H. Eén telg hiervan, ene Mohamed, is de rechterhan­d van de spoorloos verdwenen drugsbaron Abdelkader Bouker. Twee in lange gewaden en hoofddoeke­n gehulde vrouwen die uit het huis komen, zeggen dat ze geen commentaar willen geven.

Een derde jonge vrouw doet open als we aanbellen. “Nee, ik weet niet waarom ze op ons geschoten hebben”, zegt ze. “We voelen ons wel veiliger nu de politie een camera heeft geplaatst.” Ze wijst op een vijf meter hoge paal waarop een hypermoder­ne camera staat, pal gericht op het huis.

Drugsbende

Een voorbijgan­ger maakt zich even later boos: “Al dat belastingg­eld om drugsdeale­rs te beschermen!” Hij vertelt nog wat geruchten over de familie die zonder officiële bevestigin­g niet voor publicatie in aanmerking komen.

Een jongeman gekleed in een donkere djellaba, die kennelijk in het bewuste huis woont, maakt zich erg boos op ons. We moeten meteen opkrassen en ophouden met “alles te verklappen” in de krant. “De Hollanders lezen ook kranten.”

Het verhaal gaat dat een Nederlands-Marokkaans­e drugsbende boos is op Bouker en kompanen voor een fout gelopen cocaïnedea­l, waarbij de drugsbende 16 miljoen euro is misgelopen. Er zijn speculatie­s dat er directe banden zijn met de schietpart­ijen in de Dambuurt, maar daar zijn geen harde aanwijzing­en voor. De sfeer in de Guldenspor­enstraat is alleen maar sinister te noemen. De buurman van het beschoten huis, vader van een kroostrijk gezin, heeft volgens passanten een nieuwe voordeur laten installere­n.

IVO

Student Rechten en buurtbewon­er ‘‘Drugs zeker? Daar lijkt het toch op. Voor de rest is het hier echt een goede buurt.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Daisy hoopt dat de rust snel weerkeert in de straat. “Dit komt niet op een goed moment.”
FOTO WIM HENDRIX Daisy hoopt dat de rust snel weerkeert in de straat. “Dit komt niet op een goed moment.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium