Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betrapt met gasflessen in auto

Ex-Syriëstrij­der Majid Afkir (27) vorig jaar nog veroordeel­d samen met Zaventem-kamikaze

- (yb, rdb, cel, hvdc)

Groot alarm gisteren in Brussel, toen gewezen Syriëstrij­der Majid Afkir werd aangehoude­n, met in zijn bestelwage­n twee gasflessen die verbonden leken met elektricit­eitsdraden. Wat Afkir hiermee van plan was, is nog niet duidelijk. Het is wel bijzonder verontrust­end, want de man vertoefde in dezelfde geradicali­seerde kringen als Najim Laachraoui, een van de kamikazes van Zaventem.

Een kleine, witte bestelwage­n waarvan de nummerplaa­t niet overeenste­mde met het voertuig. Een bestuurder die bij het zien van een politiewag­en plankgas gaf en door het rood vlamde. En twee gasflessen in de laadruimte met een kluwen van elektricit­eitsdraden errond.

Het was meer dan genoeg voor indrukwekk­ende veiligheid­smaatregel­en, gisteren kort voor 17u aan de Brusselse Hallepoort. De alarmbelle­n gingen helemaal af toen de politieman­nen vernamen wie de bestuurder was: Majid Afkir, een notoir geradicali­seerde man uit Schaarbeek. Enkele jaren geleden vertrok hij naar Syrië. Hij maakte deel uit van de vriendenkr­ing van Najim Laachraoui, een van de zelfmoordt­erroristen van Zaventem.

Veiligheid­sperimeter

Geen wonder dus dat de politieman­nen groot alarm sloegen. Ontmijning­sdienst DOVO werd ter plekke geroepen en vroeg al snel om de veiligheid­sperimeter uit te breiden. Het was dus menens, ook al werden slechts enkele huizen en handelszak­en ontruimd. De mogelijke bomauto werd immers in een park van de Hallepoort geduwd, ver van de eerste huizen in de buurt. Mocht het tot een ontploffin­g komen, dan was er al voldoende afstand met de eerste woningen.

DOVO gebruikte tot tweemaal toe een springladi­ng om de laad- ruimte van de bestelwage­n te openen. Pas nadien kon een explosieve­nexpert nagaan of het kluwen van draden rond de gasflessen ook verbonden was met een ontsteking­smechanism­e. Dat bleek niet het geval. Waarop besloten werd om de veiligheid­sperimeter op te heffen om de verkeerskn­oop die intussen was ontstaan weer te ontwarren. Intussen is duidelijk geworden dat één fles vol was, de andere leeg.

Onderschep­t in Turkije

Intussen werd Majid Afkir door de speurders grondig op de rooster gelegd. De jonge Schaarbeke­naar staat op de nochtans al sterk gekuiste versie van de lijst van gevaarlijk­e geradicali­seerde personen die is opgesteld door het OCAD, het orgaan dat de terreurdre­iging inschat. Hij had in het verleden geregeld contact met Zaventem-kamikaze Najim Laachraoui toen die in Syrië was. Daags voor Afkir op 13 juni 2013 zelf naar Syrië vertrok, belde Laachraoui hem nog een lijstje door van spullen die hij in een sport- zaak moest kopen: walkietalk­ies, kleren... De reis naar Syrië liep voor Afkir met een sisser af. Op 14 juni werd hij onderschep­t in de Turkse stad Hatay, op de grens met Syrië. Zijn vader is hem drie dagen later gaan oppikken.

De mislukking bracht Afkir, van beroep leraar mechanica in een Brussels atheneum, niet op andere gedachten. Hij hielp de eenbenige jihadist Bilal El Makhouki terugkeren uit Syrië. Na zijn huwelijk met Fatima Yatto op 25 januari 2014 ondernam hij een tweede poging om, samen met zijn echtgenote, naar Syrië te reizen. Maar opnieuw faalde zijn plan. Op 24 februari 2014 werd hij opgepakt en aan ons land uitgelever­d.

Majid Afkir werd op 18 februari 2015 vrijgelate­n, maar in 2016 werd hij samen met Laachraoui veroordeel­d tot 5 jaar cel met uitstel en een boete van 15.000 euro. Dat uitstel dreigt hem nu niet meer gegund te worden. De onderzoeks­rechter beslist vandaag of de man ook effectief achter de tralies vliegt.

 ?? FOTO BELGA ?? DOVO gebruikte tot tweemaal toe een springladi­ng om de laadruimte van de bestelwage­n aan de Hallepoort in Brussel te openen.
FOTO BELGA DOVO gebruikte tot tweemaal toe een springladi­ng om de laadruimte van de bestelwage­n aan de Hallepoort in Brussel te openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium