Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Russia-gate’ wordt nachtmerri­e voor president Trump

Na ontslag veiligheid­sadviseur ook minister van Justitie in opspraak

- PETER MIJLEMANS

Russiagate blijft Donald Trump achtervolg­en. Nadat eerder al zijn veiligheid­sadviseur ontslag moest nemen, zit nu ook minister van Justitie Jeff Sessions in nauwe schoentjes. Hij zou voor de verkiezing­en als lid van het Trumpteam twee keer contact hebben gehad met de Russische ambassadeu­r. Iets wat hij verzweeg toen hij onder ede werd ondervraag­d in de Senaat.

Tijdens de campagne van Trump trad Sessions twee keer op als surrogate, zeg maar invaller, voor de toenmalige presidents­kandidaat. Eén keer had hij in die rol contact met de Russische ambassadeu­r Sergey Kislyak. De gesprekken met dezelfde ambassadeu­r hebben eerder al de kop gekost van de veiligheid­sadviseur van de president, Michael Flynn. Die werd ontslagen omdat hij als burger diplomatie­ke contacten had gehad met vertegenwo­ordigers van een ander land, wat bij wet verboden is.

De huidige minister van Justitie, Jeff Sessions, had in totaal twee ontmoeting­en met de ambassadeu­r. Een privégespr­ek in september op zijn kantoor en in de zomer was er een ontmoeting met vijftig ambassadeu­rs, waarna ambassadeu­r Kislyak de Republikei­n nog even apart sprak. De reactie van het Witte Huis gisteren op de onthulling­en over Sessions waren vergelijkb­aar met die na de eerste onthulling­en over Flynn. Het verhaal werd afgedaan als een oprisping van slechte verliezers, zure Democraten.

Meineed

Het grootste probleem voor Sessions zijn niet de contacten op zich, noch de inhoud van het gesprek. Wat er gezegd is, weten alleen de twee heren. Wel een probleem is dat hij de ontmoeting­en verzweeg toen hij onder ede werd

onder- vraagd over het Russische hackingsch­andaal door de Democraten in de Senaat. Na het uitlekken van de nieuwe info vragen de zij nu dan ook zijn ontslag wegens meineed. Sessions zelf haalt fors uit. “Ik heb geen enkele Rus ontmoet om over politiek te praten op welk ogenblik dan ook. Deze beweringen zijn vals.”

Mogelijk is dit overigens niet de laatste onthulling in Russia-gate. Volgens The New York Times heeft de administra­tie van Obama de twee laatste maanden van diens ambtstermi­jn zo veel mogelijk bezwarende info over de contacten tussen het team-Trump en Rusland opzijgeleg­d. Die zouden nu stapsgewij­s als bommetjes ontploffen. Bovendien hebben de Republikei­nen na lang aandringen van de Democraten in het Congres ingestemd om een speciale onderzoeks­commissie op te starten naar de banden tussen de administra­tie van Trump en Rusland. Russia-gate dreigt dus uit de hand te lopen voor Trump.

 ?? FOTO'S AFP,
PHOTO NEWS ?? Links: Jef Sessions, Trumps minister van Justitie. Rechts: Donald Trump
FOTO'S AFP, PHOTO NEWS Links: Jef Sessions, Trumps minister van Justitie. Rechts: Donald Trump

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium