Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij is niet ziek, hij wilde aandacht”

Man die vrouw dodelijke injectie wilde geven, wordt weer onderzocht

- JONATHAN BERNAERTS

Het hof van beroep in Antwerpen heeft een nieuw psychiatri­sch onderzoek bevolen voor Etienne F. (63) uit Zwijndrech­t. De zestiger kreeg in eerste aanleg 15 jaar cel omdat hij zijn vrouw probeerde te vergiftige­n met een insulinesp­uit.

Bruggepens­ioneerde Etienne F. (63) uit Zwijndrech­t werd tijdens zijn proces een “silent killer” genoemd. Een groot gevaar voor zichzelf. Maar nog veel meer voor zijn echtgenote I. (59). Want het mag een wonder heten dat ze nog leeft.

Maandenlan­g spaarde Etienne F. restjes op van de insuline die hij nodig had om zijn suikerziek­te te behandelen. Op 8 november 2015 had hij twee volle spuiten naast zijn bed klaargeleg­d. Hij kroop de volgende dag onder de lakens met een zaklamp en gaf zijn echtgenote een naaldenpri­k in het been. I. reageerde alert. Nog voor Etienne F. de dodelijke dosis kon toedienen, veerde ze recht en vluchtte ze de kamer uit. Ze belde meteen naar de psychiatri­sche kliniek, waar haar man in behandelin­g was, waarna hij met een ziekenwage­n werd opgehaald. Later besliste ze om alsnog een klacht in te dienen.

Bij de politie gaf de zestiger toe dat hij zijn vrouw om het leven wilde brengen. Hij liep zogezegd al een tijdje rond met zwarte gedachten. Een leven met I. zag hij niet meer zitten. De zestiger betwistte echter dat hij toerekenin­gsvatbaar was en wilde geïnternee­rd worden. Hij was al meermaals psychiatri­sch behandeld voor depressies. Uit onderzoek van de gerechtsps­ychiater bleek dat Etienne F. wel degelijk controle had over zijn daden. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen vond de feiten bijzonder ernstig en veroordeel­de de man tot 15 jaar celstraf.

Etienne F. ging in beroep. Zijn advocaat liet een bijkomend medisch verslag aan het dossier voegen. Daarin concludeer­de een psychiater dat Etienne F. wel degelijk geïnternee­rd moet worden. Het hof besliste gisteren om nog geen definitief oordeel te vellen. Ze stelde een college van deskundige­n aan die zich over de geestestoe­stand van Etienne F. moet buigen. De zaak wordt in juni verdergeze­t.

Het slachtoffe­r en de dader zijn sinds de feiten uit elkaar gegaan. I. hoopt dat er snel een einde komt aan de hele rechtszaak. “Mijn cliënte hoopt maar één ding: dat ze veilig is”, zegt advocaat Melissa Beeckman. “Die veiligheid kan het beste gegarandee­rd worden wanneer de beklaagde in de gevangenis zit. De dader is niet geesteszie­k, hij wilde gewoon aandacht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium