Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechelen droomt weg bij ‘Miniaturen’

LANGVERWAC­HTE VOORSTELLI­NG VAN ROYAL DE LUXE VANDAAG IN PREMIÈRE

- GUERLINE DUMONT

Eindelijk: vandaag maakt Mechelen kennis met zijn

Miniaturen. Nog tot 26 maart speelt het wereldbero­emde Franse gezelschap Royal de Luxe die voorstelli­ng, die speciaal voor het stadsfesti­val OP.RECHT.MECHELEN gemaakt is, op de terreinen aan de Nekkerhal.

De meeste mensen kennen Royal de Luxe van de reuzen in de straten van Antwerpen. Maar voor deze nieuwe voorstelli­ng werden de reuzen vervangen door miniaturen. “Het spektakel wordt als de droom van een piloot die boven de wolken reist, naar de planeet kijkt en alles vanop grote hoogte waarneemt; als miniaturen”, lichtte Jean-Luc Courcoult, oprichter en bezieler van Royal de Luxe, eerder al een tipje van de sluier. “Het publiek komt in een droom terecht waarin het vanop een afstand kijkt naar het kantelpunt waarop onze maatschapp­ij zich bevindt.”

Burgemeest­er Bart Somers heette Royal de Luxe hartelijk welkom in Mechelen: “Voor de eerste keer mogen we zo’n internatio­nale speler verwelkome­n op ons stadsfesti­val, met een productie speciaal ontworpen op maat van onze stad. Een absolute eer.”

GRATIS TICKETS

Geen wonder dat de 12.000 gratis tickets - waarvan de eerste 4.000 gereservee­rd werden voor inwoners van Mechelen en de deelgemeen­ten - voor de twintig voorstel-

lingen de deur uitvlogen. De tickets zijn gratis, omdat de straatarti­esten van Royal de Luxe voor een zo breed mogelijk publiek willen optreden. Wie er eentje wist te bemachtige­n, kan zich vanaf een uur voor aanvang aanmelden aan de Nekkerhal. Je wordt er onthaald en verder wegwijs gemaakt.

BLIJVEN DROMEN

Miniaturen kwam er op vraag van OP.RECHT.MECHELEN. Dat stadsfesti­val staat in het teken van recht en rechtvaard­igheid, naar aanleiding van 400 jaar rechtspraa­k in Mechelen.

“We leven in een complexe samenlevin­g. Hoe kunnen we dat thema aan een groot publiek tonen in een voorstelli­ng?”, vroeg Guido Wevers, intendant van OP.RECHT.MECHELEN, in 2014 al aan Royal de Luxe. Jean-Luc Courcoult antwoordde dat hij die vraag niet kon vatten in een massaspekt­akel zoals de Antwerpse reuzen. “Ik moet daar een verhaal voor vertellen, waarvoor je intimiteit nodig hebt”, zei hij. Zodoende maakt Royal de Luxe met Mini

aturen voor het eerst een voorstelli­ng die duidelijk naar de huidige maatschapp­ij verwijst. Een reflectie op de uitdaginge­n waar we voor staan en een zoektocht naar hoe we in deze bizarre tijden elkaar gewoon kunnen omarmen. Naar hoe we moeten blijven dromen. En naar hoe we onrecht in het gezicht moeten kijken, om er daarna geen genoegen mee te nemen.

Het verhaal neemt de vorm aan van de miniaturen uit de titel: korte scènes, een soort nachtvluch­ten. De piloot maakt zijn tocht en kijkt neer op de aarde. Het publiek stapt als het ware mee in zijn vliegtuig. “Die over elkaar heen duikende miniaturen zijn ook zeer humoristis­ch”, belooft Guido Wevers. “Ik heb de doorloop van de voorstelli­ng gezien, en ik kwam niet meer bij van het lachen. Het is tegelijk ook zeer ontroerend.”

De twintig voorstelli­ngen zouden aanvankeli­jk plaatsvind­en op de Grote Markt, maar verhuizen uiteindeli­jk naar de terreinen aan de Nekkerhal. De Grote Markt was een logische keuze, maar om technische redenen bleek die locatie toch niet haalbaar. Royal de Luxe heeft voor de opvoeringe­n een vlakke ondergrond nodig. “Alles gebeurt op wielen. Niemand komt zomaar opgelopen. Met die machines was het dus onmogelijk om de Grote Markt te gebruiken”, vertelt Wevers.

SYMBOLISCH­E PLEK

De organisati­e noemt de nieuwe locatie ook een symbolisch­e plek met een sterkere link naar recht en rechtvaard­igheid, omdat dit tot voor kort de thuis was van een 400tal asielzoeke­rs in Mechelen. “We hebben van de technische nood een deugd gemaakt door te kiezen voor een locatie die volgens ons nog beter past bij het thema van de voorstelli­ng, met name de plek die de voorbije maanden het best de zoektocht naar recht heeft verbeeld”, zegt burgemeest­er Bart Somers. Toeschouwe­rs die online hun tickets reserveerd­en, krijgen een e-mail over de gewijzigde locatie.

Na de voorstelli­ngen in Mechelen haalt het gezelschap zijn reuzen weer van stal voor een wereldtour­nee die onder andere Montréal, Nantes en Zweden aandoet. “Met Miniaturen zouden ze ook heel graag rondreizen. Die onderhande­lingen lopen nog. Ze willen ook dat Miniaturen echt volledig op punt staat voor ze op wereldtour­nee vertrekken”, vertelt Wevers nog.

Miniaturen, Royal de Luxe, van 3 tot en met 26 maart (uitverkoch­t) aan Nekkerhal Mechelen. www.oprechtmec­helen.be

‘‘Ik heb de doorloop van de voorstelli­ng gezien, en ik kwam niet meer bij van het lachen. ‘Miniaturen’ is tegelijk ook zeer ontroerend.” GUIDO WEVERS OP.RECHT.MECHELEN

 ?? FOTO GIL PLAQUPLAQU­ET ?? JeanLuc CoCourcoul­t van Royal ded Luxe.
FOTO GIL PLAQUPLAQU­ET JeanLuc CoCourcoul­t van Royal ded Luxe.
 ?? Zomer 2015: de (voorlopig) laatste keer dat de reuzen van Royal de Luxe een volkstoelo­op veroorzaak­ten in Antwerpen.
FOTO JOREN DE WEERDT ??
Zomer 2015: de (voorlopig) laatste keer dat de reuzen van Royal de Luxe een volkstoelo­op veroorzaak­ten in Antwerpen. FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium