Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben zangeres geworden dankzij Sandra Kim”

Geena Lisa, Andrea Croonenber­ghs en Chelsy zingen klassieker­s uit het Songfestiv­al in Eurovizie

- GUY VAN VLIET

Andrea Croonenber­ghs, Geena Lisa en Chelsy rijgen de legendaris­che Songfestiv­alhits aan elkaar in Eurovizie. Die voorstelli­ng staat ook bol van de leuke anekdotes en historisch­e en licht hysterisch­e weetjes, die alleen een wandelende festivalen­cyclopedie als André Vermeulen weet te vertellen.

Nul punten: dat had de Belgische jury op het Eurovisies­ongfestiva­l van 1974 in petto voor de Zweedse inzending. De jury was beter te rade gegaan bij de vader van Andrea Croonenber­ghs, want al meteen na de intro van Waterloo riep hij uit: “Dát wordt de winnaar!”

Vader Croonenber­ghs voelde het duidelijk beter aan dan onze nationale jury, want ook zonder Belgische punten slaagde Abba erin om het Songfestiv­al te winnen. Water

loo werd dé Songfestiv­alklassiek­er bij uitstek. Nog zo’n klassieker is Puppet on a String. Een gigantisch­e hit, terwijl vertolkste­r Sandie Shaw het nummer maar niks vond en er dik tegen haar zin mee naar het Songfestiv­al trok.

Het zijn maar een paar van de anekdotes die Geena Lisa, Andrea Croonenber­ghs en Chelsy vertellen tijdens hun concert Eurovizie, waarmee ze door Vlaanderen toeren. Het avondje klassieker­s vormt de ideale opwarmer voor de nieuwe editie van het festival, die gepland staat in mei.

“De avond van de finale staat elk jaar aangekruis­t in mijn agenda. Ik ben een grote fan en wil het Songfestiv­al niet missen. Net als zoveel mensen betekent het voor mij kijken en samen punten geven”, verklapt Geena Lisa.

“Het was in 1986, toen ik Sandra Kim zag winnen voor België, dat ik er zelf van begon te dromen om zangeres te worden. Een droom om zelf aan het festival deel te nemen had ik toen nog niet. Ik heb weleens geprobeerd, maar ik strandde in de halve finale. Alleszins: voor mij was het vanzelfspr­ekend om J’Aime la Vie in ons programma op te nemen.”

Er zit nog meer Franstalig werk in Eurovizie; een logisch gevolg van de gemaakte keuzes. Eurovizie is een nostalgisc­h programma, dat terugblikt naar de tijd dat alles nog om het liedje draaide en de artiesten nog werden begeleid door een echt orkest. Vooral in de beginjaren werden we nog niet overspoeld door Engelstali­ge nummers, Frans voerde toen de boventoon.

CANZONISSI­MA

Après Toi, L’Oiseau et L’Enfant en Poupée de Cire Poupée de Son zijn enkele van de heel mooie nummers die toen het festival wonnen. Maar de Waalse inzendinge­n waren vaak ook heel sterk. In ons programma zit bijvoorbee­ld L’Amour

ça Fait Chanter la Vie, een bloedmooi nummer van Jean Vallée, dat de tweede plaats haalde.”

Het spreekt voor zich dat ook de Vlaamse inzendinge­n aan bod komen. Eurovizie gaat bijvoorbee­ld terug naar het veelbespro­ken Canzonissi­ma, de Vlaamse preselecti­e die in 1971 werd gewonnen door Goeiemorge­n Morgen van Nicole en Hugo. Ook Louis Neefs en Ann Christy passeren de revue, naast een aantal aangename muzikale verrassing­en. Een mooi voorbeeld is de Nederlands­talige versie van

Dansevise, de Deense winnaar uit 1963. “Iets te moeilijk, dat Deens, dus brengen we het in het Nederlands”, grapt Andrea Croonenber­ghs. Jo Leemans, die dat jaar strandde in de finale van Canzonissi­ma, nam onder de titel Dans

wijsje een Vlaamse versie op van Dansevise. Voeg daar nog ultieme klassieker­s aan toe als Eres Tu en Mercie Cherie, en u weet dat meezingen tijdens Eurovizie onweerstaa­nbaar is.

“De avond van het Songfestiv­al staat elk jaar aangekruis­t in mijn agenda.” GEENA LISA Zangeres

 ?? FOTO RR ?? Geena Lisa, Andrea Croonenber­ghs en Chelsy: douze points voor Eurovizie!
FOTO RR Geena Lisa, Andrea Croonenber­ghs en Chelsy: douze points voor Eurovizie!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium