Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zin in een hamburger?

Nieuw Antwerps label Friterie Nationale brengt frietcultu­ur voor het voetlicht

- ELLEN BOGAERT

De Boechoutse Muriel Nuyens speelde met 101 ideeën om te ondernemen. Het was het wekelijkse pakje friet dat haar plots de knoop deed doorhakken. Haar Friterie Nationale is een kledingcol­lectie die knipoogt naar de Belgische frietcultu­ur.

“Iedere vrijdagavo­nd halen we voor het hele gezin frietjes van de frituur”, vertelt Muriel. “Heel gezond is dat niet, maar af en toe eens genieten van een lekkere hap moet kunnen. Tijdens zo’n avond kwamen we samen op het idee om een sweater te maken met verwijzing­en naar de frituur.”

Even later had Muriel, die een achtergron­d heeft in grafische vormgeving, de eerste schetsen klaar voor een kleine kledingcol­lectie rond frietjes en bijhorende snacks. We zien sweaters en T-shirts met woorden als ‘boulet’, ‘chick’n’, ‘ketchup’ en ‘hamburger’. Plaats je een bestelling bij Friterie Nationale, dan krijg je het pakje thuisgestu­urd in grijs frietpapie­r, inclusief houten vorkje. “In dat pakje steken we ook een recept voor een gezond alternatie­f. Alle receptjes liet ik samenstell­en door de beloftevol­le kok Giel Meeuwis. Voor de Chick’n-sweater bijvoorbee­ld bedacht hij een originele marinade voor kippenvleu­gels”, gaat Muriel verder. “Het blijft belangrijk om stil te staan bij een gezonde levensstij­l, alleen vind ik wel dat we af en toe eens mogen zondigen. We mogen onszelf niet te veel strenge regels opleggen.”

Belgische makelij

Muriel probeert het Belgische chauvinism­e zo veel mogelijk door

te trekken in haar concept. “Alles volledig produceren in België lukt niet, of ik zou de prijs gevoelig moeten optrekken. Toch probeer ik zo veel mogelijk in eigen land te doen. Zo gebeurt het printen in een Antwerps zeefdrukat­elier en heb ik onlangs ook kraagjes ontworpen die volledig in België worden geproducee­rd”, zegt ze. Met die kraagjes, in maagdelijk wit of met glanzende pailletten, probeert Muriel enig cachet te geven aan haar sweaters. “Want Friterie Nationale is ‘casual’ en tegelijker­tijd ook chic.”

Voor de kleuren én de woorden wordt ze bijgestaan door dochter Axelle en stiefdocht­er Lies, die als tieners weten wat aanslaat bij het publiek. “Ik weet dat Friterie Nationale veel jonge meisjes aanspreekt, maar toch heb ik klanten van verschille­nde leeftijden. De sweaters met slogan ‘Fries before guys’ bijvoorbee­ld doen het zeer goed. Ook de babypyjama’s en slabbetjes met ‘bouletje’ verkopen behoorlijk.”

Friterie Nationale wordt momenteel alleen verkocht via de webshop, al stapt Muriel binnenkort ook mee in een nieuw, Antwerps pop-upconcept. “En recent kreeg ik een aanvraag van een frituuruit­bater. Hij wil namelijk zijn personeel volledig in Friterie Nationale steken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Muriel Nuyens met dochter Axelle en stiefdocht­er Lies. “Het is niet fout om af en toe eens te genieten van een lekker pak friet en een bijhorende snack.”
FOTO JORIS HERREGODS Muriel Nuyens met dochter Axelle en stiefdocht­er Lies. “Het is niet fout om af en toe eens te genieten van een lekker pak friet en een bijhorende snack.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium