Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elektronis­che muziek in beeld

Adriaan ‘Oaktree’ de Roover vraagt kunstenaar­s om album ‘Dust’ te visualiser­en

- GUNTER JACOBS

Als Oaktree maakt Adriaan de Roover stemmige elektronis­che muziek. Nu heeft de jonge artiest zijn plaat Dust door kunstenaar­s laten visualiser­en. Welgeteld twee maanden staat die digitale choreograf­ie online.

Adriaan de Roover tast de mogelijkhe­den van het internet af. Een jaar na de release van zijn album Dust lanceert de Kalmthoute­naar een opmerkelij­k verlengstu­k. Aan zeven bevriende kunstenaar­s - Anna Rubbens, Raf Geysen & Bernhard Dal-Bianco, Jonathan Lichtfeld, Agathe Danon, Gerd De Kinderen, Big Mistake en Natchéom – heeft hij gevraagd om bij elk nummer een werk te maken.

Nieuwsgier­igheid

“Ik was benieuwd wat pakweg een fotograaf, een architect en een etser daarmee zouden doen”, legt de muzikant uit. “Vervolgens heeft iemand uit al die beelden elementen genomen en er een 3D-wereld mee gecreëerd waarin de uiteenlope­nde werken ten opzichte van elkaar veranderen. Die digitale dans, waarin een soort choreograf­ie en een verhaal zitten, is een achtste kunstwerk geworden. De komende weken worden er elementen aan toegevoegd en weggenomen. Zo ontstaat een levende ruimte die over twee maanden weer verdwijnt.”

“Hier zit geen marketingp­lan achter”, benadrukt De Roover. “Dit is geen videoclip zoals groepen die maken om op tv te kunnen komen. Daarom heb ik dit ook gevraagd aan kunstenaar­s die ik al kende en ben ik niet voor de grootste namen gegaan. Ik ben geïnteress­eerd in beeldende kunst en mijn muziek laat ruimte voor beelden. Nadat het digitale verhaal is uitverteld, volgt er een expositie in Antwerpen. In het weekend van 7 april worden in DeStudio alle werken ook fysiek gepresente­erd.”

Klinkt allemaal abstract? In dat opzicht laat dit project zich rijmen met de woordeloze muziek die De Roover als Oaktree maakt. Dat achter dat pseudoniem een eenmanspro­ject schuilt, is evenmin toeval. “Ik wil mijn muziek dicht bij mezelf houden. Daarom maak ik die in mijn eentje”, zegt de jongeman, die zich voor het podiumwerk van Oaktree wel met muzikanten omringt. “Ik vind het fijn om daarvoor andere invalshoek­en te zoeken. Een vijfkoppig­e groep, met harp, viool, piano, drums en zang, geeft een hele nieuwe interpreta­tie aan mijn nummers.”

Geen strofen en refreinen

Hoewel Oaktree al onder meer op Pukkelpop en in De Roma te zien is geweest, lonkt De Roover er niet mee naar het grote publiek. “Ik maak geen liedjes met strofen en refreinen. Met mijn muziek ga ik op zoek naar iets in mij. Ik creëer kleine werelden waarin ik kan verdwijnen en dingen een plek kan geven. De omgeving waarin ik muziek maak, beinvloedt me daarbij zeker. Sinds een paar jaar woon ik in Antwerpen. Straks vertrek ik voor twee weken naar de Ardennen, om daar in een huisje aan nieuwe muziek te werken. De rust en de natuur inspireren mij.”

 ?? FOTO TINA HERBOTS ?? Adriaan de Roover is de man achter Oaktree.
FOTO TINA HERBOTS Adriaan de Roover is de man achter Oaktree.
 ?? FOTO RR ?? Late Bloomer Space.
FOTO RR Late Bloomer Space.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium