Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Thuis mag ik alleen met de grasmaaier rondrijden”

Gilles Magnus (17) start in april als Formule Renault 2.0-piloot

- JAN AUMAN

Magnus is al langer een begrip voor Antwerpse wijnkenner­s, maar wordt dat straks mogelijk ook voor liefhebber­s van autosport. Gilles Magnus (17) heeft nog geen rijbewijs, maar bleek vorig seizoen wel de snelste in het open Franse Formule 4kampioens­chap.

Schotenaar Patrick Magnus (53) is een succesvol ondernemer. Zijn in 1984 in de garage van zijn ouders opgerichte wijnhandel, stelt vandaag meer dan dertig mensen tewerk. Autopiloot is hij nooit geworden, maar het lijkt er steeds meer op dat die jongensdro­om alsnog realiteit wordt via zijn zoon Gilles.

“Vader nam me al snel mee naar Spa-Francorcha­mps om de racewagens live aan het werk te zien. Fernando Alonso was mijn idool. Maar de echte vonk sprong pas over na een verjaardag­sfeestje in het overdekte kartingcir­cuit Inkart in Puurs. Wat een sensatie, rondbollen in die kleine autootjes. Ik moet toen tien jaar oud geweest zijn”, vertelt Gilles.

Een jaar later had Gilles zich al tot Inkart-kampioen gemanoeuvr­eerd en ook bij de overstap naar het outdoor karten sloeg de motor meteen goed aan. Zowel in 2014 als 2015 werd hij vicekampio­en, van respectiev­elijk de wereld en Europa.

Renault

In Le Mans werd de jonge Schotenaar vorig jaar ook opgepikt door autoconstr­ucteur Renault, die Gilles een plek gaf in de befaamde FFSA Autosport Academie (Formule 4). Gilles: “Daar reed ik voor het eerst met echte racewagens uitgerust met een motor van 160 pk. Die boli- des wegen slechts 500 kilogram waardoor ze toch 230 per uur halen. Na twaalf manches bleek ik de snelste en regelmatig­ste van de hele academie.”

Straks, in het weekend van 22 en 23 april, schakelt Gilles zijn autosportc­arrière alweer een versnellin­g hoger. Dan start hij op het Belgische circuit van Spa-Francorcha­mps als officieel Formule Renault 2.0-piloot in de eerste manche van het Noord-Europees Kampioensc­hap.

“Ik kijk er naar uit en ben nu al helemaal gefocust”, zegt Gilles. “Mijn nieuwe wagen heeft al een 220 pk-motor en gaat in 3,3 seconden van stilstand naar 100 per uur. In deze categorie legde mijn grote voorbeeld Stoffel Vandoorne, de Belgische Formule 1-piloot, de basis voor zijn grote doorbraak.”

Stoffel Vandoorne is de eerste Belgische piloot sinds lang die straks mag starten in de officiële Formule 1.

“In september nam ik na overleg met m’n ouders de belangrijk­e beslissing om absolute voorrang te geven aan mijn autosportl­oopbaan en niet meer te starten in het zesde jaar handel van het Gemeenteli­jk Instituut Brasschaat. Ik studeer nu via afstandson­derwijs thuis aan de computer”, vertelt Gilles.

“Tot hier toe kan ik de discipline best opbrengen. De eerste examens, die ik nu kan afleggen wanneer dat me het best uitkomt, vielen mee. Deze manier van studeren geeft me voldoende ruimte om ook de bezoeken aan osteopaat Jan Berx, mental coach Stijn Quanten en het Fitness Center Schilde, waar Redgi mijn spieren traint, in te plannen. Bij autosport komt heel wat meer kijken dan sturen en gas geven.”

Grasmaaier

Na dit gesprek is het mij alvast duidelijk: Gilles Magnus doet echt alles om ooit te kunnen starten in de elitegroep van de autosport. De volledige steun van zijn ouders heeft hij alvast. Papa Patrick reist zo veel mogelijk mee met Gilles. Ook mama Greet Warmenbol supportert mee en is niet meer bang sinds ze weet dat zoonlief voortaan beschermd zal rijden in een stuurcabin­e van onbuigbaar carbon.

Hoe goed en snel Gilles ook kan rijden, op de Belgische wegen mag hij zijn stuurkunst­en voorlopig nog niet vertonen. “Het halen van een rijbewijs staat volgend jaar op het programma. Ik hoop binnenkort te slagen in mijn theoretisc­h examen zodat ik samen met mama in haar Volvo kan oefenen. Voorlopig mag ik hier alleen de grasmaaier besturen.”

 ?? FOTO DAVY DELIEN ?? Gilles scheurt, hier nog met zijn Formule 4 Renault, door de bochten van Le Mans.
FOTO DAVY DELIEN Gilles scheurt, hier nog met zijn Formule 4 Renault, door de bochten van Le Mans.
 ?? FOTO D DANIEL DELIEN ?? Gilles Magnus wordt gevierd op het erepodium na zijn eerste winst in de Formule 4, vorig jaar.
FOTO D DANIEL DELIEN Gilles Magnus wordt gevierd op het erepodium na zijn eerste winst in de Formule 4, vorig jaar.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De toen 12jarige Gilles (rechts) met broer Noë en papa Patrick Magnus op het circuit: liefde voor elkaar en voor de autosport.
FOTO RR De toen 12jarige Gilles (rechts) met broer Noë en papa Patrick Magnus op het circuit: liefde voor elkaar en voor de autosport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium