Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Test-Aankoop sleept drie verzekeraa­rs voor de rechter

- NICO TANGHE

Wie ooit een huis heeft gekocht, kreeg ongetwijfe­ld al te maken met de medische vragenlijs­t die nodig is om een schuldsald­overzekeri­ng af te sluiten. Maar de manier waarop die wordt gebruikt, is vaak niet wettelijk, ontdekte TestAankoo­p.

Test-Aankoop controleer­de een jaar geleden twaalf verzekeraa­rs en ontdekte dat zowat alle medische vragenlijs­ten, op die van Argenta na, bulkten van de vragen die veel te vaag waren of een inbreuk waren op de privacy. En bijna alle verzekeraa­rs hielden de medische gegevens die ze verzamelde­n ook niet vertrouwel­ijk.

In de onderzocht­e vragenlijs­ten vond de consumente­norganisat­ie vragen terug als ‘Heeft u de voorbije twaalf maanden een dokter bezocht?’ en ‘Lijdt u aan angsten?’, en zelfs de vraag ‘Heeft u al verkoudhed­en gehad?’ kwam aan bod. “Op basis van zulke vage vragen kan een verzekeraa­r niet bepalen of u een verhoogde kans op vroegtijdi­g overlijden hebt en hij u dus beter een hogere premie voor uw schuldsald­overzekeri­ng laat beta- len”, zegt Test-Aankoop-woordvoerd­er Simon November. “Bijna alle verzekeraa­rs nemen een loopje met de wet. Maar omdat de consument dat niet weet, komen ze ermee weg.”

Volgens de Belgische wet op de privacy mogen er enkel gegevens worden verzameld die noodzakeli­jk, relevant en niet overdreven zijn ten opzichte van het doel waarvoor ze zijn verzameld, in dit geval voor de evalu- atie van het overlijden­srisico van de verzekerin­gsnemer. Omdat dat een impact heeft op uw levensverw­achting mag een verzekeraa­r u bijvoorbee­ld wél vragen hoeveel u rookt en hoeveel alcohol u drinkt. Maar veel medische vragen gaan veel verder.

Dwangsom

Om daar veranderin­g in te brengen, heeft Test-Aankoop elf van de twaalf onderzocht­e verzekeraa­rs vorig jaar ingebrekes­tellingen gestuurd. Omdat daarop te weinig reactie kwam, gaat de consumente­norganisat­ie nu een stap verder. Op 20 februari werd een vordering tot staking ingediend tegen AXA bij de rechtbank van koophandel in Brussel. Belfius en AG Insurance worden eveneens voor de rechter gesleept. “Die drie zijn de slechtste leerlingen van de klas en de grootste verzekeraa­rs op de markt. Wij willen dat ze ermee stoppen en vragen van de rechtbank dat ze een dwangsom worden opgelegd als ze dat niet doen”, zegt November. Een uitspraak wordt pas ten vroegste verwacht over een jaar tot 15 maanden.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium