Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw politiebew­aking bij woning Bart De Wever

Opgepakte verdachte weer vrijgelate­n Woning burgemeest­er opnieuw bewaakt

- SAM REYNTJENS

Een voorlopig nog onbekende man heeft woensdagna­cht een bijl door een raam van het huis van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (NVA) gegooid. Het projectiel belandde in een binnendeur. ’s Nachts kon al een verdachte worden opgepakt. Die werd ondertusse­n vrijgelate­n.

De woning van Antwerps burgemeest­er en N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de Herentalse­baan in Deurne wordt sinds gisteren opnieuw bewaakt door de politie. De aanleiding daarvoor is een ernstig incident dat woensdagna­cht om 1.40u plaatsvond. Toen gooide een man een bijl door een ruit van de woning. Het wapen werd met grote kracht geworpen en strandde in een binnendeur. De burgemeest­er en zijn gezin waren op het moment van de aanval niet thuis. Ze zijn op skivakanti­e in Oostenrijk. De 78-jarige moeder van De Wever was wel in de woning aanwezig. De dame raakte niet gewond, maar was erg geschrokke­n.

Verdachte opgepakt

Korte tijd later kon de Antwerpse politie een verdachte oppakken. De 28-jarige man, een bekende van politie en justitie die onder invloed van drank of drugs was, voldeed aan de beschrijvi­ng die de agenten hadden van de man die de bijl gegooid had. De aanval op de woning van De Wever was gefilmd door bewakingsc­amera’s die het huis van de burgemeest­er permanent in de gaten houden.

“De verdachte werd verhoord en er werd een sporenonde­rzoek gedaan. Donderdagm­iddag werd hij op last van het parket vrijgelate­n”, zegt politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert. De man zou de feiten ten stelligste hebben ontkend.

“Op basis van de elementen in het dossier achtte het parket een verdere aanhouding niet noodzakeli­jk”, verklaart Ken Witpas, woordvoerd­er van het parket Antwerpen. “Er waren te weinig aanwijzing­en van betrokkenh­eid. Mogelijk was de man zelfs helemaal niet betrokken bij de feiten.”

Dat betekent dat de persoon die de bijl gooide nog op vrije voeten is. En dus staat er sinds gisteren opnieuw politiebew­aking voor de deur van De Wever.

Eerdere incidenten

Het is niet de eerste keer dat de bewaking aan het huis van De Wever opgeschroe­fd wordt. Sinds zijn verkiezing is de Antwerpse burgemeest­er al meermaals be- dreigd. In oktober 2012 werd een varkenskop op zijn oprit gegooid. Nadien volgden een kogelbrief – “een kogel werkt niet in een envelop”, zei De Wever daarover – afval, uitwerpsel­en en vandalisme. Na de ontmanteli­ng van een terreurcel in Verviers kreeg De Wever ook zogenaamde close pro

tection, bodyguards die dag en nacht met hem meegingen om hem te bewaken. Op vraag van de burgemeest­er werd die beveiligin­g opgeheven in oktober 2015. Eerder hadden agenten voor de woning van De Wever al plaats geruimd voor camerabewa­king. Een beslissing die gisteren werd teruggedra­aid.

“Grensverle­ggend”

De Wever wil zijn skivakanti­e met het gezin niet laten verpesten door de aanval op zijn woning in Deurne. “Ik heb een gouden regel”, zegt hij. “Crapuul zal mijn leven niet bepalen. Wij blijven op vakantie.” De Wever belde wel al met zijn moeder. “Mijn moeder is een kranige dame. Ze wilde zelfs niet dat ik verwittigd werd. Dat zou mijn vakantie verknoeien, dacht ze.”

Hij reageert dan wel koeltjes op de aanval, De Wever wil het hier zeker niet bij laten. “Ik ben al wel een en ander gewend inzake agressie. Maar dit is grensverle­ggend. Hier moet ik toch overwegen om maatregele­n te nemen om mijn gezin te beveiligen. Je zou denken dat niemand raakt aan een huis waar vier kleine kinderen en een bejaarde dame wonen. Dat blijkt dus niet zo te zijn.”

BART DE WEVER Burgemeest­er

“Ik heb een gouden regel: crapuul zal mijn leven niet bepalen. Wij blijven op vakantie.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO
BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium