Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Legendaris­che chocolader­eep keert terug

Chocolatie­rs Lints en Del Rey recreëren verdwenen snoepgoed

- JOHAN VAN BAELEN www.Antwerpenk­oekenstad.be

Ter gelegenhei­d van de Chocoladew­eek brengt Antwerpen Koekenstad de bekende Perrettech­ocoladeree­pjes in de groenrode verpakking weer op de markt. Ze verdwenen roemloos, maar worden nu ambachteli­jk weer in het leven geroepen door twee Antwerpse chocolatie­rs.

Schooltijd jaren 1960-19701980, middagpauz­e. In een van de brooddozen van Antwerpse scholieren verstopte ten minste één mama een verrassing: een Perrettere­ep, voor bij de niet-belegde boterham of als feestelijk toetje voor de scholier. Aan dat nostalgisc­he beeld kwam een eind in 1986, na twee overnames van het oorspronke­lijk Antwerpse bedrijf. De productie was in 1974 al weggetrokk­en uit het huidige Belgicageb­ouw op het Damplein.

Dit jaar, het vijfde jaar dat Antwerpen Koekenstad de koekjes, pralines en chocolade van eigen bodem promoot, grijpt de vzw samen met twee Antwerpse chocolatie­rs terug naar de verloren gegane traditie.

“Adolphe Meurisse was een pionier van de Belgische chocolade en de eerste om een chocolader­eep te produceren”, zegt Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad. “Van zijn Perrette-repen was de melkchocol­ade de meest succesvoll­e en daarom wilden we die gaan reproducer­en.”

De Lombaerde, die docent is aan de Karel de Grote-hogeschool, betrok Eddy Van Tittelboom van patisserie Lints en Bernard Proot van patisserie Del Rey bij het project. “Zij zullen de eerste chocolatie­rs zijn die de Perrette weer ambachteli­jk gaan maken.”

“Maar eerst hadden we een recept en een vulvorm nodig”, aldus De Lombaerde. “Die vulvorm konden we reconstrue­ren dankzij een goede foto. Het recept vond ik bij de laatste ingenieur van Meurisse, Richard Van der Linden. Hij had het dubbel van het recept in zijn persoonlij­k archief bijgehoude­n. Spijtig genoeg kan hij de nieuwe chocolader­epen niet meer proeven. Hij stierf niet lang na onze ontmoeting.”

Maar het recept stelde chocoladep­roducent (en grootste invoerder van cacao van het land) Callebaut in staat om de juiste cacao en -melkpoeder te leveren. “Dat is belangrijk, want beide bepalen voor een groot deel de smaak van de chocolade”, zegt Eddy Van Tittelboom. “We hebben ontdekt dat de Perrette werd gemaakt met een speciaal behandeld type melkpoeder. Juist dat gaf hem een romigere karamel-

smaak dan alle andere repen.”

Smaak evolueerde

Bezoekers aan de expo Chocolades­tad boven Mercado kregen tot 28 februari de keuze tussen twee aparte repen. Ze kozen - niet toevallig - de reep die het dichtst bij de originele smaak aanleunde.

“De smaak is over de jaren wel geevolueer­d”, weet Van Tittelboom. “In 1904, het jaar waarin het patent is genomen op de Perrette-reep, zat er 20% cacao in en 60% suiker in. Dat zouden we nu niet meer eten. Nu is de verhouding 33% cacao en 50% suiker.”

De Perrette-reep wordt voorlopig

gemaakt door Eddy Van Tittelboom­lb en BernardB dP Proot. “Andere“A d chocolatie­rs willen graag meehelpen, maar we gaan stap voor stap”, tempert Piet De Lombaerde. “Eerst zien of we voldoende respons hebben om op de markt te kunnen blijven.”

De repen kosten 5 euro voor een pak van vijf repen bij Del Rey of Lints. Wie een chocoladep­as (10

euro) afhaalt bij een chocolatie­r, kan gratis naar de expo en kan tien bonnen inruilen. Je hebt er twee nodig voor een pak Perrette.

EDDY VAN TITTELBOOM OOM

Patisserie Lints ‘‘In het begin zat t er maar 20% cacao in de Perrettere­ep, nu 33%. En hij werd minder zoet.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Eddy Van Tittelboom van patisserie Lints met zeven reepjes in een chocoladev­orm.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Eddy Van Tittelboom van patisserie Lints met zeven reepjes in een chocoladev­orm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium