Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste daktuin van ’t Stad teelt tomaten voor Sergio Herman

’t Dak van Pakt levert tomaten aan Sergio Herman en is op zoek naar tweehonder­d moestuinie­rs

-

In de oude industriël­e pakhuizen vlak naast ’t Groen Kwartier wordt duchtig gewerkt. Begin mei opent Pakt, een organisati­e die zich inzet voor onder meer stadslandb­ouw, er de grootste daktuin van centrum Antwerpen. Vanaf dan kunnen buren met groene vingers op een innovatiev­e manier mee komen tuinieren.

De enorme Pakt-site, die je binnenwand­elt via een onopvallen­de garagepoor­t in de Lamorinièr­estraat, moet binnen afzienbare tijd een smeltkroes van creatieve bedrijven en activiteit­en worden. Stadslandb­ouw zal daarin een grote rol spelen. Op de daken van de verschille­nde pakhuizen die de site telt, komen tuinen die via loopbrugge­n met elkaar verbonden worden. In totaal goed voor maar liefst 1.800 vierkante meter daktuin, inclusief een profession­ele serre, gebundeld onder de naam ’t Dak van Pakt.

“Vanaf mei willen we operatief zijn”, legt Adje Van Oekelen van Pakt uit. Samen met de eigenaar van de site Yusuf Yaman en deskundige boeren Bram Stessel en Karl Hectors zet ze nu alles op alles om ’t Dak van Pakt gereed te maken voor gebruik. “Daarvoor zijn we nog op zoek naar enthousias­te dakboeren. Mensen uit de buurt die hier voor 50 euro per maand een vierkante meter daktuin willen afhuren. Op dit ogenblik organisere­n we verschille­nde infosessie­s om de mensen warm te maken voor het project. In totaal hebben we plek voor zo’n tweehonder­d dakboeren.”

Innovatiev­e technieken

Wie deelneemt, wordt door Bram en Karl profession­eel begeleid. Want op ’t Dak van Pakt worden innovatiev­e landbouwte­chnieken gebruikt die tot een duurzame vergroenin­g van de stad moeten leiden. “Zo zullen we aan hooi- en strobalent­eelt doen. Een techniek die teruggaat tot in de tijd van de Azteken en die erg effectief is voor daktuinen. Wanneer je groenten op hooi of stro kweekt, weegt dat namelijk veel minder dan wanneer je kweekt in volle grond. Bovendien is het erg goedkoop”, legt Van Oekelen uit.

Op ’t Dak van Pakt worden bijvoorbee­ld ook fruitbomen geplant, en kippen en zelfs vissen gehouden. “We denken aan graskarper­s en regenboogf­orellen. Via een circulair pompsystee­m zal het water dat door de vissen bemest wordt, gebruikt worden om de planten te voeden. Proper water zal dan vervolgens weer naar de vissen worden geleid.”

Wie deelneemt aan ’t Dak van Pakt huurt overigens niet enkel een vierkante meter. “We voorzien alle materialen en je kan ook bij ons terecht voor advies. Ben je op reis, dan nemen we het onderhoud van je moestuin over. Uiteindeli­jk is de bedoeling dat we een hele gemeenscha­p rond deze tuinen creëren. Het sociale aspect is enorm belangrijk. Daarnaast beogen we ook samenwerki­ngen met de verschille­nde bedrijven die hun intrek op de site zullen nemen. Doorheen het jaar organisere­n we ook verschille­nde workshops.”

Meer eetbaar groen

Verder wil Pakt haar dakboeren van expertise voorzien zodat ze na een tijd zelf advies aan nieuwe dakboeren kunnen geven of de technieken kunnen toepassen op hun eigen dak of terras. Want, zo zegt Yusuf, er moet meer eetbaar groen in de stad zijn. “Wij willen daar een voorbeeld aan geven. Te veel ruimte blijft onbenut. Terrasjes die enkel gebruikt worden om vuilnis op te stockeren, daar kan je veel meer mee doen. Die boodschap willen wij verspreide­n.”

En daarbij krijgt het Pakt-team aanmoedigi­ng vanuit culinaire hoek. Niemand minder dan keukengoer­oe Sergio Herman en zijn compagnon Nick Bril zijn fan, en in het bijzonder van de speciale coeur de boeuf-tomaten die in de grote serre worden gekweekt. Een ras dat Yusuf zelf ontwikkeld­e en ‘Coeur de Pakt’ heeft gedoopt. “Twaalf jaar geleden kreeg ik in Bulgarije zaadjes voor deze tomaten. Ze kunnen tot 1,4 kg wegen en hebben een geweldige smaak. Speciaal voor The Jane voorzien we een kruidentui­n en honderd vierkante meter in de serre om er deze tomaat te kweken. Het is leuk dat mijn tomaten een eigen leven beginnen te leiden in Antwerpen.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Interesse om dakboer te worden? Het eerstvolge­nde infomoment vindt plaats op 7 maart. De eerste workshop gaat door op 11 maart. Alle info: www.paktantwer­pen. be

YUSUF YAMAN

Oprichter Pakt ‘‘Er moet meer eetbaar groen in de stad zijn. Te veel ruimte blijft onbenut.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO PAKT ?? Een simulatie van ’t Dak van Pakt.
FOTO PAKT Een simulatie van ’t Dak van Pakt.
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, RR ?? Boven: Paktmedewe­rkster Adje en boeren Bram en Karl op ’t Dak van Pakt. Rechtsonde­r: oprichter Yusuf Yaman met Sergio Herman en de Coeur de Pakttomaat.
FOTO'S DIRK KERSTENS, RR Boven: Paktmedewe­rkster Adje en boeren Bram en Karl op ’t Dak van Pakt. Rechtsonde­r: oprichter Yusuf Yaman met Sergio Herman en de Coeur de Pakttomaat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium