Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oprichter Biocartis stopt als CEO

Mechels bedrijf helpt kankerpati­ënten

- (cwil)

Rudi Pauwels, de oprichter van het Mechelse biotechnol­ogiebedrij­f Biocartis, stopt als algemeen directeur. Hij wil meer tijd maken voor de strategie van het bedrijf op lange termijn.

Biocartis stelt in Mechelen meer dan tweehonder­d mensen tewerk. Het bedrijf ontwikkelt onder meer testen die ervoor zorgen dat kankerpati­ënten een betere behandelin­g krijgen. De testen worden in allerlei ziekenhuiz­en in Europa gebruikt, onder meer in het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA). “We gebruiken de testen van Biocartis bij patiënten met huidkanker, longkanker en darmkanker”, zegt Patrick Pauwels, patholoog van het UZA. “Dankzij de ‘Idylla-test’ van Biocartis weten we na één dag al welke moleculair­e afwijking een kankerpati­ënt heeft. Daardoor kunnen we de patiënt een betere en meer gerichte behandelin­g aanbieden.”

Op zoek naar opvolger

Zijn naamgenoot Rudi Pauwels, die Biocartis tien jaar geleden heeft opgericht, stopt nu als algemeen directeur. Hij geeft de fakkel voorlopig door aan zijn naaste collega Hilde Windels. Rudi Pauwels wordt voorzitter van het nieuwe Strategisc­he Comité van Biocartis. “Ik wil meer focussen op de innovaties die we nog willen doen en de lange termijnstr­ategie die we willen volgen”, zegt Rudi Pauwels.

Er wordt in de komende weken naar een permanente opvolger voor Pauwels gezocht.

Biocartis heeft in 2016 6,8 miljoen euro verdiend met de producten die ze aan ziekenhuiz­en en andere medische instelling­en heeft verkocht. Dat is 88% meer dan in 2015. Zoals bijna elk biotechnol­ogiebedrij­f maakt Biocartis wel nog verlies. In 2016 liep dat verlies op tot 50 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium