Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg komt om bij lawines in Alpen

Twee andere landgenote­n gewond tijdens skivakanti­e in Italië

- (aro)

Geen berggids of skiër in de NoordItali­aanse regio Valle d’Aosta begrijpt wat een groep toeristen gisteren bezield heeft om ondanks het lawinegeva­ar toch buiten piste te gaan skiën. De dubbele lawine die hen verraste, kostte aan drie van hen het leven en nog eens vijf raakten gewond. Een van de dodelijke slachtoffe­rs is een landgenoot.

Ondanks de waarschuwi­ng voor moeilijke weersomsta­ndigheden en lawinegeva­ar drie op een schaal van vijf, gingen achttien skiërs tussen 20 en 40 jaar gisterocht­end toch buiten de piste in Val Veny, een skigebied ten zuiden van de Mont-Blanc. Onder hen Duitsers, Italianen én Belgen.

Iets voor 13u raakte de groep compleet verrast door een gigantisch­e massa sneeuw die naar beneden kwam denderen. Het bleek de eerste van twee lawines te zijn, die in korte tijd een spoor van vernieling over de helling trok. Bij de tweede lawine, die rond 15u op gang kwam, bleef de menselijke tol uit. Maar de balans van de eerste was zwaar. Drie skiërs overleefde­n het niet en vijf van hen moesten gewond naar het ziekenhuis worden overgebrac­ht. Een van de doden had de Belgische nationalit­eit, maar over zijn of haar identiteit was gisteravon­d nog niets duidelijk. De anderen zijn een Duitser en een Italiaan. Ook twee van de gewonden zijn Belg. Ze hadden kleine verwonding­en en mochten het ziekenhuis in de vooravond al verlaten. De drie andere gewonden, twee Italianen en een Duitser, moesten de nacht in het ziekenhuis doorbrenge­n.

Belg filmde alles

Iedereen hoopt nu snel te kunnen begrijpen wat de groep bezield heeft om buiten piste te gaan. De reddingsdi­ensten zijn een onderzoek gestart. Volgens de krant Il Messagero heeft een van de Belgen in de groep alles kunnen filmen met zijn Go Pro-camera en werken de onderzoeke­rs op basis van die beelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium