Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw rondvaarte­n in haven

Flandria-eigenaar Brabo doet laatste poging om overnemers te vinden

- PAUL VERBRAEKEN www.janplezier.be

Vier maanden nadat Flandria officieel met havenrondv­aarten stopte, is gisteren dan toch opnieuw met de traditie aangeknoop­t. Zeer vroeg op het seizoen startte rederij Jan Plezier deze maand als eerste met een nieuwe, regelmatig­e rondvaartd­ienst: twee keer per dag op dinsdag, donderdag, vrijdag en tijdens het weekend.

Zondag zes november vorig jaar meerde de Flandria 24 onder een grijze hemel voor het laatst met een lading toeristen af in het Kattendijk­dok. Ook uitbater Studio 100 zag het immers niet meer zitten om 95 jaar traditie verder te zetten. Flandria, een naam als een klok, leek definitief dood en begraven. “Tja, als zelfs beroepsmen­sen zoals Studio 100 het niet meer zien zitten”, reageerde havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) bezorgd.

Vorige maand barstte de concurrent­ie dan toch weer los. Kort na elkaar lieten zowel de rederij Jan Plezier als Festina Lente (V-zit) weten dat zij toch opnieuw met havenrondv­aarten willen starten. Jan Plezier van vader en zoon Verbeeck zou op 2 maart starten, V-zit op 1 april.

Gisteren was het daadwerkel­ijk zo ver. In een bijna gelijkaard­ig weer als op zes november stak schipper René Verbeeck met zijn Jan Plezier II om 11.35u van wal voor een eerste rondvaart van anderhalf uur. Vertrekken­d van de kop van het Kattendijk­dok, waar de havenrondv­aarten reeds langer geconcentr­eerd werden. Volgens planning volgde een tweede rondvaart om 14u. “Toegegeven, de opkomst voor deze eerste vaarten was

plattekes”, aldus René Verbeeck. “We zijn dan ook nog maar pas begonnen met reclame en hebben net onze website vernieuwd. Voor vrijdag ( van

daag, red.) hebben we alvast een grote groep Italiaanse toeristen. Onze rondvaart vertrekt aan de Londenbrug en gaat tot het Boudewijn- Van Cauwelaert­sluizencom­plex.”

Vanaf 1 april krijgt René Verbeeck concurrent­ie, want dan wil Philip De Prest met de overgekoch­te Flandria-24 eveneens met rondvaarte­n starten. De Prest zal tevens dit seizoen ook de schoolvaar­ten verder te zetten die voor april en mei nog bij Studio 100 waren geboekt.

“Last call”

Intussen blijft de eigenaar van de resterende Flandria-boten, de cvba Brabo, uitkijken naar overnemers voor de rest van de vloot.

“We hebben nog een viertal kandidaten die ooit belangstel­ling hebben getoond en gaan hen eerstdaags nog eens contactere­n met de vraag of zij nog belangstel­ling hebben. Zoniet verkopen wij de schepen”, zegt Brabo-dirceteur Ronny Detienne. Of dit niet onvermijde­lijk verschroti­ng betekent? “Dat is dan de keuze van de koper”, klinkt het. Duidelijk is wel dat Brabo zelf zich niet meer aan een nieuw Flandria-avontuur wil wagen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Schipper René Verbeeck (midden) en zoon Nils (links) na hun eerste rondvaartd­ag.
FOTO JAN VAN DER PERRE Schipper René Verbeeck (midden) en zoon Nils (links) na hun eerste rondvaartd­ag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium